Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 mar 2017 - Anul XXII, nr. 53 (6469)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cheltuieli zilnice

Produsele alimentare se scumpesc încet, dar sigur, de la începutul lunii martie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Scumpirile produse în ultima perioadă la alimentele de bază se văd deja la rafturile magazinelor. Chiar dacă creşterile de preţuri nu depăşesc în cele mai multe cazuri 5-10% din vechiul preţ de vânzare, acestea încep să se facă simţite în buzunarele cumpărătorilor.

De la începutul lunii martie preţurile au crescut cu aproximativ 10% la pâine şi specialităţile de panificaţie produse de societatea comercială Mopan din Suceava. Cea mai mare fabrică de pâine din judeţ vinde acum în magazinele sale franzela cu 2,20 de lei, în loc de 2,00 lei, pâinea intermediară - la un preţ de 2,60 de lei, în loc de 2,40 de lei, iar colacul - cu un preţ de 2,80 de lei, în locul vechiului preţ de 2,50 de lei. Preţurile au fost majorate şi la alte produse de panificaţie, cum ar fi sărăţele sau răsucele, ale căror preţuri au ajuns la 3,00 lei sau 3,50 de lei.

În acelaşi timp preţurile au fost majorate şi la produsele lactate ale fabricii Bucovina SA, din Şcheia, ale cărei iaurturi s-au scumpit în medie cu 20-30 de bani. De asemenea, s-au constatat scumpiri la producătorii de lapte şi subproduse din lapte, precum Albalact sau Napolact, cu o pondere importantă pe piaţa de desfacere a produselor lactate.

O vizită prin magazine în aceste prime zile ale lunii martie a dus la constatarea unor scumpiri cu aproximativ 5-10 procente la cele mai multe dulciuri, băuturi alcoolice sau fructe. În această perioadă asistăm şi la scumpirea produselor de post, a căror cerere a crescut în ultimele 10 zile, de la intrarea în Postul Paştelui. Cererea mai redusă în ceea ce priveşte carnea şi produsele din carne în această perioadă a făcut ca preţul acestor produse să nu crească încă, mici fluctuaţii de preţuri (+5%) fiind semnalate doar la carnea de vită, cu o ofertă mai redusă din partea producătorilor, în această perioadă de primăvară. Se preconizează însă o creştere a preţurilor de achiziţie a carcasei, mai ales la porc, după depăşirea perioadei de post.

Toate aceste majorări ale preţurilor sunt puse pe seama creşterilor salariale din ultima perioadă şi mai ales a creşterii salariului minim pe economie, cu care sunt remuneraţi mulţi dintre angajaţii acestor producători. Această creştere a salariului minim a dus la creşterea cheltuielilor cu salariile, cheltuieli ce se regăsesc şi în creşterea preţurilor la aceste produse.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Produsele alimentare se scumpesc încet, dar sigur, de la începutul lunii martie.
 Vizualizări articol: 2739 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Produsele alimentare se scumpesc încet, dar sigur, de la începutul lunii martie3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei