Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 mar 2017 - Anul XXII, nr. 51 (6467)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Foc deschis

Incendiile de vegetaţie uscată dau mari bătăi de cap pompierilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Încălzirea vremii a coincis, ca şi în ceilalţi ani, cu o explozie a cazurilor de incendii de vegetaţie uscată. Practic, sucevenii au înroşit firul pentru a suna la 112 şi a cere sprijinul pompierilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava pe care i-au chemat pentru a stinge incendiile. Numai în cursul zilei de sâmbătă s-au înregistrat 8 astfel de apeluri telefonice, pentru intervenţia la incendii care au afectat aproape 13 hectare în localităţile Câmpulung Moldovenesc (50.000 mp), Vadu Moldovei (50.000 mp), Vicovu de Sus (10.000 mp), Rădăuţi (5.000 mp), Buneşti (5.000 mp), Mănăstirea Humorului (5.000 mp), Şcheia (2.000 mp) şi Vama (100 mp).

Cel mai greu caz a fost la Câmpulung Moldovenesc, unde au fost mistuite de flăcări aproximativ 4 hectare de vegetaţie uscată, dar şi un hectar de litieră, plantaţie de molid de 1 an (pe aproximativ 40 de ari) şi resturi de exploatare forestieră. Incendiul a plecat de la o căpiţă de fân la care fiul proprietarei terenului a pus foc pentru igienizarea de primăvară. Vântul puternic şi vegetaţia foarte uscată au favorizat extinderea cu repeziciune a flăcărilor, care au afectat parţial şi au pus în pericol întregul fond forestier din zonă.

„Intervenţia a fost extrem de grea, în condiţiile în care în zonă nu existau surse de apă, iar terenul accidentat şi greu accesibil a amplificat efortul depus pentru lichidarea incendiului de forţele care au intervenit (26 de pompieri militari, 15 lucrători ai Ocolului Silvic Pojorâta, 10 membri ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, 6 jandarmi şi 4 poliţişti)”, se arată într-un comunicat al ISU Suceava.

Prejudiciul creat în acest caz este estimat la 3.000 de lei, iar poliţiştii continuă cercetările pentru a stabili cine este vinovat şi cine va plăti paguba, inclusiv intervenţia pentru stingerea incendiului.

 

Pompierii spun că oamenii ignoră avertismentele repetate

Reprezentanţii ISU Suceava spun că aceste focuri deschise pot crea probleme deosebite şi au menţionat că periodic se derulează acţiuni de informare a cetăţenilor vizavi de riscurile care apar în cazul incendiilor de vegetaţie uscată, mirişti sau resturi menajere.

„Cazuistica incendiilor arată că, de cele mai multe ori, cetăţenii au efectuat arderea miriştilor, a resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate pe timp de vânt sau amplasând grămezile ce urmau a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale, furajelor sau pădurilor, ceea ce a condus la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, precum şi la fondul forestier, arderile producând pagube mari şi, din nefericire, chiar şi pierderi de vieţi omeneşti”, au menţionat reprezentanţii ISU Suceava.

Şi toate aceste incendieri se repetă anual în ciuda avertismentelor, dovadă că oamenii ignoră cu bună ştiinţă pericolele.

„În urma unui protocol de colaborare, pompierii militari, împreună cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu, au participat la campanii de informare a fermierilor, în care li s-a comunicat acestora aspecte de interes comun ce vizează interdicţia utilizării focului deschis la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, protejarea mediului împotriva poluării şi prevenirii incendiilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de legislaţia în domeniu”, au mai transmis reprezentanţii ISU Suceava.

 

Amenzile pot ajunge până la 6.000 de lei

Pompierii mai atrag atenţia că amenzile pe care le pot primi cei care provoacă astfel de incendii sunt consistente. Cele mai mari contravenţii sunt în cazul incendiilor care ameninţă fondul forestier. În aceste situaţii, persoanele fizice sunt pasibile de sancţiuni pecuniare între 3.000 şi 6.000 de lei, în timp ce amenda pentru persoanele juridice este între 25.000 şi 50.000 de lei.

Reprezentanţii ISU Suceava au mai amintit că arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.500 de lei.

 

Apel către suceveni

Pentru a evita momentele de panică şi pentru a restrânge la maximum posibilitatea producerii de pagube materiale sau pierderea de vieţi omeneşti, pompierii suceveni spun că trebuie respectate o serie de reguli. Măsurile stipulate de pompieri sunt următoarele:

- să nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;

- să nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc.);

- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să o efectuaţi în locuri special amenajate (gropi ş.a.);

- să vă interesaţi la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;

- arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale să o efectuaţi numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul primăriei;

- să asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi să stingeţi jarul după încetarea acesteia;

- educaţi şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Incendiile de vegetaţie uscată dau mari bătăi de cap pompierilor.
 Vizualizări articol: 2242 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Incendiile de vegetaţie uscată dau mari bătăi de cap pompierilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei