Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 feb 2017 - Anul XXII, nr. 46 (6462)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Statistici

Circa o treime dintre studenţii Universităţii din Suceava abandonează studiile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape o treime dintre studenţii înregistraţi la studii de licenţă la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) nu reuşesc să rămână pe băncile facultăţii până în momentul absolvirii.

La programele de masterat rata de abandon este mult mai mare, ajungând la aproape 40%, datele prezentate de reprezentanţii Universităţii sucevene vizând promoţiile de studenţi care au finalizat sau ar fi trebuit să finalizeze studiile în decursul anului trecut.

Potrivit prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean, rector responsabil de problemele studenţeşti, ”aceste date au în vedere studenţii care au abandonat pe parcurs studiile. În această metodă de calcul nu sunt vizaţi cei care au finalizat ciclul de studii de licenţă sau masterat, însă nu au susţinut lucrarea de licenţă sau disertaţia”. Aceasta a mai specificat că mare parte din abandonuri sunt determinate de situaţia materială a studenţilor, de imposibilitatea acestora de a-şi acoperi cheltuielile de studiu, majorarea fondului de burse fiind o măsură ce vine în preîntâmpinarea acestor situaţii.

O altă explicaţie a ratei ridicate de abandon de la USV şi din întregul învăţământ superior din România o constituie lipsa consilierii de specialitate a elevilor de liceu în ceea ce priveşte apetenţa acestora pentru un domeniu sau altul.

„Compatibilizarea aptitudinilor acestora cu specializarea aleasă este un pas important pentru a preveni abandonul. În caz contrar, studentul constată că a făcut o alegere greşită şi atunci este demotivat să continue”, a mai explicat Prelipcean.

În sfârşit, admiterea doar pe bază de dosar, respectiv lipsa unei testări a viitorului student alimentează practica de „intră cine vrea, scapă cine poate”, în cazul facultăţilor cu o admitere riguroasă (medicină, farmacie, arhitectură) observându-se rate de abandon mult mai mici.

Gabriela Prelipcean a mai arătat că Universitatea vrea să se alăture proiectului ROSE, al Băncii Mondiale, care îşi propune să contribuie la reducerea abandonului în învăţământ.

 

Ce spun statisticile ANOSR

Cel mai recent studiu realizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi publicat de www.cursdeguvernare.ro relevă faptul că 35,68% dintre studenţi români părăsesc facultatea (pe baza răspunsurilor oferite de 28 de universităţi).

Cât priveşte Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), ANOSR notează că 40,19% dintre studenţii înscrişi la programele de licenţă ale USV renunţă  la carte.

De unde apar diferenţele dintre datele prezentate de reprezentanţii USV şi datele publicate de ANOSR, ne explică Gabriela Prelipcean, ”datele ANOSR nu sunt greşite, însă ei aplică o altă modalitate de calcul a acestei rate de abandon. Ei iau în considerare atât studenţii care renunţă la facultate pe parcursul anilor de studiu, cât şi pe cei care finalizează ciclul de licenţă/ master, însă fără a susţine lucrarea de licenţă/ disertaţia”.

Nici una dintre universităţile vizate de ANOSR, la programele de studiu de trei ani, nu a înregistrat o rată de abandon sub 10%. De cealaltă parte, trei universităti au avut o rată de abandon de peste 50% – Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti (UTCB – 60,71%), Universitatea din Craiova (63,4%) şi Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa (73,57%).

Cea mai mică rată de abandon s-a înregistrat la programele de studii de licenţă cu o durată de 5 şi 6 ani, acestea fiind de obicei facultăţi unde şi concurenţa de la admitere este mai mare.

Referitor la studiile de masterat de la Universitatea din Suceava, ANOSR plasează USV în fruntea instituţiilor cu un procent mare de abandon (Universitatea din Suceava – 51,77%, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti – 57,46%, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale"  – 67,65%). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Circa o treime dintre studenţii Universităţii din Suceava abandonează studiile.
 Vizualizări articol: 3221 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Circa o treime dintre studenţii Universităţii din Suceava abandonează studiile5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei