Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 feb 2017 - Anul XXII, nr. 42 (6458)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

„Denunţuri” de pe tuşă

Numeroase dosare de corupţie în Suceava, deşi aproape nimeni nu denunţă şpaga

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul de dosare penale pentru fapte de corupţie ori fapte asimilate celor de corupţie este în creştere în Suceava, asta deşi denunţurile în baza cărora se organizează acţiuni în flagrant, de prindere a autorilor, sunt în număr foarte redus. Practic, corupţia există, este confirmată parţial şi de statistici, sucevenii se plâng de acest fenomen, însă sesizările concrete, făcute la timp şi cu date clare sunt foarte puţine, fapt care nu îi ajută pe ofiţerii specializaţi de la Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava. Pe tot parcursului anului 2016, ofiţerii Anticorupţie au realizat, sub coordonarea procurorilor, doar trei acţiuni flagrante privind darea sau luarea de mită. 

Două au venit de la poliţişti care au sesizat că cineva vrea să le dea mită, iar un alt denunţ de la un bărbat care a sesizat că primarul comunei Mitocu Dragomirnei i-a cerut mită, imediat fiind organizat flagrantul care a dus la punerea sub acuzare a primarului Dănuţ Solcan.  

 

Creşteri la mai toate capitolele în activitatea de cercetare penală

Totuşi, în lipsa acestor denunţuri, Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava are destul de multe dosare penale în lucru, dar şi dosare finalizate.

Concret, pe parcursul anului trecut, au fost înregistrate 95 de dosare penale,  din care 51 din sesizarea proprie a lucrătorilor anticorupţie. Dintre acestea, 40 au fost pentru luare de mită, 12 pentru dare de mită, iar opt pentru trafic de influenţă. Acestea sunt anchete începute în majoritate în urma datelor adunate de ofiţerii anticorupţie ori de anchetatorii de la alte structuri. 

Dacă în 2016 s-au înregistrat 95 de dosare penale, în 2015 au fost 91, iar în 2014 doar 66. Creşteri importante sunt şi la capitolul persoanelor cercetate, 147 anul trecut, faţă de 107 în anul 2015. Numărul persoanelor care au devenit inculpate anul trecut a fost de 52, faţă de 54 în anul 2015. În ceea ce priveşte personalul MAI, 64 de poliţişti sau jandarmi sunt în diferite faze de anchetă începute în 2016, faţă de 47 în anul 2015. O creştere importantă este la dosarele finalizate cu rechizitoriu de trimitere în judecată a inculpaţilor, 18 cauze în 2016, faţă de 8 în 2015 şi 7 în 2014. 

La nivel naţional, Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava se află în top, pe locul patru la rechizitorii şi pe locul opt la dosare penale înregistrate.

 

Cele mai multe reclamaţii au fost tardive sau lipsite de conţinut

Comisarul-şef Marius Asmarandei, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Suceava, a explicat că anul trecut s-au primit 97 de petiţii, însă marea lor majoritate erau tardive ori lipsite de conţinut. Concret, oamenii vin şi sesizează că poliţiştii le lungesc prea mult anchetele şi îi bănuiesc că au luat mită, însă nu vin cu informaţii clare, de la care să plece o anchetă. De multe ori, explică ofiţerul, oamenii găsesc corupţia ca o explicaţie a faptului că nu li s-a rezolvat o problemă. Bineînţeles că unii ar putea avea dreptate, însă faptele mai trebuiesc şi probate. Unii denunţători vin şi declară chiar că au dat mită ori li s-a cerut mită, însă nu o fac la momentul când s-ar putea organiza un flagrant.

„Ne aşteptam ca numărul de denunţuri să reflecte starea din societate, desele acuze privind fapte de corupţie ale personalului MAI. În realitate denunţurile sunt în număr foarte mic şi nu corespund cu atitudinea şi nemulţumirile cetăţenilor”, a declarat ofiţerul Marius Asmarandei. El a mai spus că destul de multe denunţuri sunt un soi de acţiuni de răzbunare, deoarece reclamanţii nu sunt mulţumiţi de cursul unor anchete.

 

Campanii de informare şi de prevenire a faptelor de corupţie

Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Suceava spun că au făcut eforturi pe tot parcursul anului trecut pentru a-şi promova munca şi a-i îndemna pe suceveni să sesizeze fapte de corupţie. Fie cetăţeni care să sesizeze că li se cere mită, fie poliţişti sau alţi funcţionari MAI care să sesizeze tentativele de mituire.

Subinspectorul Vlad Amarandei, din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Suceava, a declarat că anul trecut s-au organizat trei campanii de prevenire a corupţiei, sub egida „Plăteşte zero pentru ceea ce ţi se cuvine”. Campania cea mai vizibilă a fost „Labirintul anticorupţie”, pe esplanada din centrul Sucevei, desfăşurată în luna august a anului trecut. Sucevenii au intrat la propriu într-o construcţie modulară de tip labirint unde au găsit informaţii despre infracţiunile de corupţie, dar şi instrumentele aflate la îndemâna tuturor pentru a sesiza aceste fapte.

Campaniile vor continua şi în 2017, sub deviza „Împreună demolăm corupţia”.

Chiar dacă Serviciul Judeţean Anticorupţie se ocupă în principal de reclamaţiile împotriva personalului Ministerului Afacerilor Interne, poliţişti sau jandarmi cu precădere, se fac anchete şi privind reclamaţiile faţă de alte categorii de funcţionari. Anul trecut, pe lângă personalul MAI, s-au organizat acţiuni de prevenire a faptelor de corupţie şi la Serviciul de Înmatriculare a Autovehiculelor, la Garda Forestieră Suceava sau la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava. Aceste activităţi preventive s-au făcut la solicitarea şefilor instituţiilor respective.  

 

Cel mai facil mod de sesizare a faptelor de corupţie

La nivel naţional există un TelVerde, 0800.806.806, unde sucevenii pot semnala fapte de corupţie în timp real, pentru a se organiza prinderi în flagrant. Această metodă este cea mai facilă, mai ales când vine vorba de persoane care ar sesiza o faptă de corupţie imediată, care să presupună organizarea unui flagrant. 

Doar şapte apeluri la acest TelVerde au fost înregistrate pe tot parcursul anului trecut din judeţul Suceava.

 

Un poliţist a denunţat o tentativă de mituire, iar apoi a fost săltat pentru un întreg şir de fapte de corupţie

Un caz aparte este cel al şefului de post de la Moldoviţa, Vasile Niga Solcan. El este unul din cei doi poliţişti care au sesizat pe parcursul anului trecut tentative de mituire care s-au concretizat ulterior cu un flagrant, prin care autorul faptei de dare de mită a fost prins.

Tot în 2016, în decembrie, acelaşi Vasile Niga Solcan avea să fie săltat de ofiţerii Anticorupţie pentru numeroase fapte, cele mai multe de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite. Succint, agentul de poliţie Vasile Niga Solcan este acuzat că era implicat în afaceri cu lemn tăiat ilegal, având chiar şi un banzic prin care desfăşura afaceri cu material lemnos. Anchetatorii au date şi despre transporturi pe care agentul de poliţie le supraveghea şi coordona personal, deşi era în uniforma de serviciu. Mai mult, acesta este acuzat că oferea afaceriştilor ilegali informaţii privind controale care urmau să aibă loc.
Vasile Niga Solcan a fost arestat preventiv în acest dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Al doilea poliţist care a reclamat o tentativă de mituire a fost de la Biroul Rutier al Poliţiei municipiului Suceava. Agentul a sesizat că o persoană vrea să-i ofere 1.000 de euro, în încercarea de a-şi păstra permisul de conducere. Mituitorul a fost prins în flagrant de ofiţerii de la Serviciul Judeţean Anticorupţie, chiar în timp ce-i oferea banii agentului denunţător.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numeroase dosare de corupţie în Suceava, deşi aproape nimeni nu denunţă şpaga.
 Vizualizări articol: 8114 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Numeroase dosare de corupţie în Suceava, deşi aproape nimeni nu denunţă şpaga5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tarta Tatin înaltă (reţeta franceză originală) Tarta Tatin este unul dintre deserturile clasice şi celebre ale lumii, care are două mari calităţi pentru gospodina de azi – este uşor de pregătit şi arată spectaculos. Se poate face din diferite fructe, dar reţeta originală iese cel mai bine... Citeşte