Timiș, Buzău și Suceava sunt județe care dau României cele mai mari cantități de carne de porc, pui și respectiv lapte, conform unei analize realizate de Economica.net.
Județul de unde provine cea mai mare cantitate de lapte din țară, Suceava, a livrat anul trecut 7,2% din producția totală națională, de 2,2 milioane de hectolitri.
Din această cantitate, doar aproximativ jumate a ajuns în unitățile industriale de procesare, restul de lapte fiind vândut direct sau intrând în autoconsum.
Suceava este urmat îndeaproape de județele Mureș și Maramureș.
În cazul cărnii de porc, județul de unde provin cele mai mari cantități de carne este Timiș. Din Timiș au pornit anul trecut peste 224.500 de tone de carne de porc în viu, adică aproximativ 32,5% din producția totală de carne de porc, ce a ajuns anul trecut la aproximativ 693.000 de tone.
Al doilea cel mai mare furnizor de carne de porc este județul Iași, unde s-au produs anul trecut peste 33.100 de tone de carne.
Buzăul este județul de unde pleacă în toată țara cele mai mari cantități de carne de pasăre. Din „țara Coco Rico”, brand deținut de grupul Aaylex, cel mai mare producător din județ, au rezultat anul trecut peste 116.000 de tone de carne de pui, adică 20,5% din producția națională.
Județului Bacău îi revine 8,8% din producția de carne de pasăre de anul trecut (peste 49.000 de tone), cel mai mare producător din regiune fiind grupul Agricola.