Fundația ICAR, în parteneriat cu Asociația Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom,a organizat la Rădăuți, la finele săptămânii trecute, a treia sesiune de formare pentru autoritățile publice locale în cadrul proiectului „Integrarea străinilor cu ședere legală în societatea românească – o provocare comună”. Cu această ocazie au fost prezentate și dezbătute cadrul legislativ și rolul instituțiilor publice în procesul de integrare a străinilor cu ședere legală în România, cu precădere pe piața muncii.
În acest sens, la întâlnire au fost invitați atât reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice locale, cât și antreprenori și investitori din zonă. De asemenea, au avut loc discuții cu privire la gestionarea a diverse probleme din rândul străinilor de către autorități și organizații non-guvernamentale. Proiectul „Integrarea străinilor cu ședere legală în societatea românească – o provocare comună”, implementat de Fundația ICAR – în calitate de beneficiar și de AIDRom – în calitate de partener, estefinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Național – Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare și se derulează în perioada mai 2016 – mai 2017, la nivel regional, în județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași.
Grupul țintă poate beneficia de o paletă largă de servicii integrate și de asistență
Grupul țintă este reprezentat de beneficiarii unei forme de protecție (BPI) și străinii cu ședere legală în România (RTT), accentul punându-se pe cei care au primit recent o formă de protecție și pe cazurile vulnerabile, precum: minorii și minorii neînsoțiți, familiile monoparentale, femeile singure, persoanele în vârstă, persoane cu boli cronice sau probleme de sănătate, persoane cu dizabilități, victime ale torturii sau altor forme grave de violență fizică și psihică.
În cadrul Centrului Regional pentru Integrare Rădăuți, grupul țintă poate beneficia de o paletă largă de servicii integrate și de asistență care au rolul de a veni în întâmpinarea nevoilor acestuia de consiliere socială, juridică și/sau psihologică, de asistență materială, de sprijin în rezolvarea problemelor, de informare și educație, de acces la activități de socializare, recreative și culturale, de participare pe piața muncii și de relaționare cu autoritățile locale. Proiectul are ca scop contribuția la integrarea socială a beneficiarilor unei forme de protecție (BPI) și a străinilor cu ședere legală în România (RTT), prin implementarea unui model de integrare regională.