Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 feb 2017 - Anul XXII, nr. 38 (6454)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Gratis doar pe jumătate

Studenţii vor călători gratuit cu trenul doar între localitatea de domiciliu şi cea în care studiază

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 Studenţii nu mai au liber la călătoriile cu trenul pe orice rută doresc, noi condiţii fiind impuse recent. Astfel, studenţii vor putea călători gratuit cu trenul doar pe distanţele între localitatea de domiciliu şi cea în care studiază, potrivit unui amendament care vizează ordonanţa prin care a fost introdusă această facilitate.

Modificările vin la doar două săptămâni după ce a fost aprobată Ordonanţa Guvernului care stipula faptul că, de la 1 februarie, studenţii pot călători gratuit cu trenul, la clasa a II-a.

De partea cealaltă, un alt amendament la ordonanţă aduce veşti bune elevilor din clasele IX-XII, care vor beneficia de gratuitate la CFR, însă în aceleaşi condiţii.

 

Studenţii cer suspendarea amendamentelor


Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită Parlamentului României să nu accepte nici un amendament care îşi propune să restrângă dreptul studenţilor de a călători gratuit.

Potrivit reprezentanţilor Alianţei, „solicităm Parlamentului să adopte OUG nr. 2/2017 în forma iniţială emisă de Guvernul României, fără a restricţiona în vreun fel drepturile câştigate de studenţi, statul român fiind responsabil de creşterea numărului de participanţi la învăţământul superior, în special al celor din categorii socio-economice defavorizate sau subreprezentate în prezent în sistem, asumându-şi o serie de obligaţii în acest sens”. Totodată, aceştia cer coaliţiei PSD-ALDE să îşi respecte angajamentele luate prin Planul de Guvernare 2017-2020 atât prin acţiunile Guvernului României, cât şi prin acţiunile deputaţilor şi senatorilor respectivelor partide.

Studenţii consideră amendamentul privind condiţionarea gratuităţii  nefundamentat şi inoportun.

Aceştia explică faptul că timpul în care tinerii, dar nu numai, sunt înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ superior reprezintă o perioadă în care aceştia se dezvoltă personal într-o mare măsură, cunoştinţele dobândite, precum şi experienţa de viaţă din aceşti ani fiind extrem de importante şi relevante pentru parcursul profesional ulterior, astfel că sprijinirea mobilităţii studenţilor este esenţială în acest sens. Nu în ultimul rând, în perioada studenţiei, în cadrul tuturor ciclurilor de studii, studenţii au ocazia să ia parte la diferite manifestări artistice, culturale, sportive sau ştiinţifice, desfăşurate în diverse colţuri ale ţării, principalul impediment în calea participării acestora la respectivele evenimente fiind de ordin financiar. Această problemă a dispărut în cele mai multe cazuri prin introducerea transportului feroviar gratuit pentru studenţi, indiferent de rută, costurile de deplasare fiind eliminate, iar acest status trebuie menţinut, nu îngreunat iarăşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Studenţii vor călători gratuit cu trenul doar între localitatea de domiciliu şi cea în care studiază.
 Vizualizări articol: 3756 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Studenţii vor călători gratuit cu trenul doar între localitatea de domiciliu şi cea în care studiază0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei