Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 feb 2017 - Anul XXII, nr. 36 (6452)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Cooperare

Mobilizare de forţe contra blocajelor de gheţuri de pe râurile Dorna şi Bistriţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Autorităţile sucevene şi mai multe instituţii s-au mobilizat în lupta cu forţele naturii, pentru luarea unor măsuri de evitare a producerii de noi inundaţii în zona Vatra Dornei.

Astfel, în urma şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din data de 12 februarie 2017, ce a avut loc la sediul Primăriei municipiului Vatra Dornei, s-a hotărât ca din 13 februarie să înceapă activitatea de descongestionare a formaţiunilor de gheaţă din zona de confluenţă a râurilor Dorna şi Bistriţa.

Grupul de lucru este format din reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă specifice riscului produs de fenomenele hidrometeorologice din timpul iernii: Instituţia Prefectului - judeţul Suceava, Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, ISU “Bucovina” Suceava, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Vatra Dornei.

„Activitatea se desfăşoară cu utilaje grele (două excavatoare cu braţ lung, două cu braţ scurt) mobilizate la faţa locului de către SGA, în tandem cu intervenţiile echipei pirotehnice a ISU Suceava, dacă va fi cazul. În prezent se degajează formaţiunile mari de gheaţă, se încearcă formarea unui canal pe mijlocul râului Bistriţa în zona în care zăporul a fost blocat, astfel încât, în condiţiile în care se vor înregistra temperaturi pozitive, să nu existe nici un pericol de revărsare peste digul de protecţie din zonele limitrofe albiei”, a declarat prefectul Sucevei, Constantin Harasim.

Un rol important în aceste intervenţii îl joacă forţele mobilizate de Administraţia Bazinală de Apă Siret şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava.

Datorită acestora, de marţi, 14 februarie, o echipă de 18 persoane intervine cu utilaje pentru rezolvarea situaţiei. La spargerea podurilor de gheaţă se lucrează cu două excavatoare cu braţ lung, două excavatoare cu braţ scurt, un buldozer, două autobasculante şi o autoutilitară.

„Pentru ca utilajele să poată pătrunde în albie, s-a procedat la defrişarea a circa 600 metri pătraţi de vegetaţie, la amenajarea unui drum de acces şi a 2 rampe. Cu ajutorul excavatoarelor s-au extras din albie circa 2.000 metri cubi de gheaţă, realizându-se un şenal de 40 metri lungime pe malul drept al râului Bistriţa şi un şenal de circa 50 de metri pe malul stâng, pentru a se asigura secţiunea de scurgere a apei şi a se preveni inundarea zonei locuite. Intervenţia continuă până la deblocarea confluenţei celor două râuri, fiind deosebit de dificilă din cauza grosimii gheţii şi a adâncimii apei”, a declarat directorul general al „Apelor Române”, Emil Vamanu.

În funcţie de evoluţia fenomenelor, utilajele şi forţele de intervenţie vor rămâne mobilizate în teren şi vor continua acţiunile de degajare a formaţiunilor de gheaţă până la eliberarea completă a zăporului.

În prezent, pe toate sectoarele de râu cu aglomerări, apa curge printre gheţuri, fără acumulare în amonte. Evoluţia fenomenelor de iarnă din bazinul râului Bistriţa este monitorizată de Staţia Hidrologică Vatra Dornei.

 

Furnizarea energiei electrice, întreruptă pentru lucrările de intervenţii

Astăzi, 16 februarie, începând cu ora 8.00, se sistează furnizarea cu energie electrică pe liniile 20kv şi 110kv, pentru a se putea interveni şi în câteva zone unde există risc de electrocutare, dacă nu se ia această măsură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mobilizare de forţe contra blocajelor de gheţuri de pe râurile Dorna şi Bistriţa.
 Vizualizări articol: 2222 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mobilizare de forţe contra blocajelor de gheţuri de pe râurile Dorna şi Bistriţa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei