Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 feb 2017 - Anul XXII, nr. 31 (6447)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Anchetă procurori

Dealerii săltaţi de DIICOT vindeau etnobotanice mai intense decât canabisul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ancheta procurorilor DIICOT Suceava cu privire la grupul de tineri care se ocupau de comercializarea de droguri pe raza oraşelor Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc şi a localităţilor limitrofe, concretizată prin percheziţiile efectuate miercuri dimineaţă de poliţiştii de la Serviciul Antidrog, scoate în evidenţă o activitate ilegală de lungă durată, primele date despre aceşti dealeri de droguri fiind adunate încă din anul 2014, când s-au realizat şi primele capturi de la inculpaţii din dosar.

Poliţiştii au găsit droguri la principalii oameni din această grupare şi la percheziţiile de acum două zile, deşi erau monitorizaţi de multă vreme, semn că aceştia au continuat cu toate riscurile afacerea ilegală din care adunau sume importante.   

 

Etnobotanicele care imită canabisul, mai ieftine şi mai nocive

Membrii grupării se ocupau de comercializarea de canabis şi de substanţe cu efecte psihoactive care imită canabisul. Acestea din urmă, au arătat specialiştii din structurile de combatere a crimei organizate, au efecte asemănătoare celor produse de consumul de canabis, dar mai intense. Printre simptomele consumatorilor se numără cele de euforie, relaxare, lipsa capacităţii de concentrare, halucinaţii, dezinhibare, panică, vorbire rapidă dar bâlbâită, creşterea energiei, râs fără motiv, agresivitate ori paranoia. Din păcate, după cum rezultă din ancheta DIICOT, clienţii acestor dealeri de etnobotanice erau în număr mare.

Etnobotanicele vândute de membrii grupării erau nou intrate în categoria drogurilor periculoase, a mai rezultat în urma analizelor de laborator efectuate. 

 

Prins cu droguri şi în 2014, şi la percheziţiile de miercuri

Procurorii DIICOT au în vizor nouă suspecţi în acest caz, iar în urma audierilor de miercuri, care s-au finalizat târziu în noapte, cinci dintre ei, toţi din Gura Humorului, au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi puşi sub acuzare pentru mai multe infracţiuni.

Unul dintre principalii membri vizaţi de anchetă este Mirel Claudiu Mititean. El este acuzat de introducerea în ţară de droguri de mare risc, după ce, pe 23 decembrie 2014, a fost prins de poliţişti, la Moara, având asupra sa mai multe plicuri cu prafuri, în total peste 30 de grame. După analize de laborator s-a stabilit că este vorba de substanţe psihoactive (denumite generic etnobotanice), cu efecte asemănătoare celor produse de consumul de canabis, dar mai intense.

Monitorizat şi supus supravegherii tehnice, Mititean a fost surprins în mai multe rânduri, atât în 2015, cât şi în 2016, în timp ce comercializa astfel de substanţe, pentru fumat, către mai mulţi clienţi.

La percheziţiile de miercuri, în locuinţa lui Mititean, arată procurorii DIICOT, au fost găsite alte cantităţi de substanţe interzise, semn că acesta continua să fie activ infracţional. Aşadar, la mai bine de doi ani din ziua în care a fost prins prima dată cu droguri asupra sa, rezultă că inculpatul se ocupa tot de traficul de droguri. 

 

Un alt membru important al grupării, monitorizat de acum trei ani, avea droguri şi acasă, şi la serviciu

Un alt inculpat din acest dosar este Florin Michael Grosu, care a vândut în două rânduri, în 2014, cantităţi de canabis unui colaborator autorizat al anchetatorilor.

Anchetatorii au date că Grosu se aproviziona cu droguri aduse din străinătate, care îi erau expediate din diverse surse necunoscute şi care îi erau livrate prin intermediul unor colete expediate poştal şi pe care le-a recepţionat personal sau prin intermediari.  Marfa era vândută la diverşi clienţi de pe raza oraşului Gura Humorului şi a localităţilor limitrofe, o parte printr-un intermediar. Anchetatorii au date că Grosu s-a ocupat de afaceri cu droguri din august 2014 şi până la percheziţiile de acum două zile. 

Din cercetări rezultă că acesta comercializa substanţe psihoactive noi, trecute pentru prima dată în 2015 în Sistemului European de Avertizare Rapidă.

Pe lângă infracţiunile de introducere în ţară de droguri de risc şi de mare risc şi efectuarea de operaţiuni ilegale cu substanţe psihoactive, acelaşi inculpat mai este acuzat şi de constituire a unui grup infracţional organizat. Asta pentru că, împreună cu alţi suspecţi din dosar, ar fi pus bazele unei adevărate reţele pentru alimentarea consumatorilor.

Şi în cazul acestuia, la percheziţiile din data de 9 februarie 2017 s-au găsit cantităţi de canabis, dar şi de alte substanţe.

„În locuinţa sa au fost descoperite cantităţi importante de substanţe interzise şi chiar droguri de risc, respectiv canabis, destinate comercializării lor, astfel încât să le aibă la îndemână în orice moment era contactat de clienţii interesaţi. De asemenea, a deţinut astfel de substanţe şi la locul de muncă”, au precizat anchetatorii de la structurile de combatere a crimei organizate.  

 

Substanţe psihoactive noi, comandate din Spania şi Olanda

Un alt treilea nume considerat cu rol important infracţional este Bogdan Marian Lăpuşteanu, zis „Tractor”. El este acuzat de infracţiunea de efectuare de operaţiuni cu produse cu efecte psihoactive după ce ar fi comandat online, în octombrie 2016, o cantitate de etnobotanice. Acestea au fost virate printr-o firmă de curierat rapid, iar cel care trebuia să le ridice iniţial, Silviu Alexandru Lehaci, a trimis o fată, arată anchetatorii. Aceasta din urmă a fost interceptată de lucrători de poliţie din cadrul Poliţiei oraşului Gura Humorului, care i-au confiscate cantitatea de 50,9 grame pulbere, în care s-a pus în evidenţă Clephedrone (4-CMC), compus care face parte din clasa catinonelor sintetice şi se regăseşte în Anexa 1 Substanţe psihoactive noi, trecute pentru prima dată în 2014 în sistemul european de avertizare rapidă.

Şi în cazul lui Bogdan Marian Lăpuşteanu anchetatorii au probatoriu cu privire la un comerţ constant cu substanţe psihoactive, din august 2016 şi până în luna ianuarie a acestui an. La percheziţii, poliţiştii au ridicat şi în cazul său mai multe cantităţi de substanţe ce prezintă suspiciuni a fi ilegale şi care urmează a fi expertizate. 

Silviu Alexandru Lehaci este al patrulea inculpat reţinut în acest dosar, pentru infracţiunea de efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive.

În fine, Mihai Orhean, zis „Ţuţu”, este acuzat că, la fel ca inculpatul Bogdan Marin Lăpuşteanu, zis “Tractor”, s-a înţeles să contribuie cu bani, iar din suma totală cel dintâi să achiziţioneze pe bază de comandă, efectuată online, o cantitate de substanţe cu efecte psihoactive. Drogurile erau comandate din Spania şi Olanda, arată anchetatorii, prin intermediul unor site-uri.

Toţi inculpaţii amintiţi în acest dosar se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.

 

Ce s-a confiscat de la inculpaţii din dosar

În urma percheziţiilor de miercuri, poliţiştii de la Serviciul Antidrog al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava au ridicat de la domiciliile suspecţilor 74 de grame de substanţe interzise, însă anterior, în cadrul acţiunilor care au vizat gruparea, s-au confiscat încă 300 de grame de etnobotanice sau canabis. La percheziţii a mai fost ridicată suma de 33.600 de lei, cantităţi însemnate de anabolizanţi, un pistol cu gaze, trei minicântare electronice utilizate de obicei în porţionarea cantităţilor de substanţe interzise, foiţe pentru confecţionarea ţigaretelor, telefoane mobile şi cartele telefonice.

 

Doi inculpaţi arestaţi preventiv, trei sub control judiciar

Ieri după-amiază, cei cinci inculpaţi reţinuţi în acest dosar de procurorii DIICOT Suceava au fost aduşi cu o dubă a poliţiei la Tribunalul Suceava, unde s-a judecat propunerea de arestare preventivă a acestora. Cei cinci au fost însoţiţi de o grupă de poliţişti de la Serviciul de Acţiuni Speciale, pentru această misiune fiind luate aşadar măsuri sporite de securitate.

Tribunalul Suceava a decis aseară că se impune emiterea de mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile doar pe numele a doi dintre inculpaţi, Mirel Claudiu Mititean şi Florin Michael Grosu, cei doi fiind, de altfel, şi cei care au de răspuns la cele mai multe acuzaţii din acest dosar. Pentru ceilalţi trei tineri reţinuţi în acest dosar, Bogdan Marian Lăpuşteanu, Silviu Alexandru Lehaci şi Mihai Orhean, judecătorii au considerat că măsura controlului judiciar este suficientă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dealerii săltaţi de DIICOT vindeau etnobotanice mai intense decât canabisul.
 Vizualizări articol: 7068 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dealerii săltaţi de DIICOT vindeau etnobotanice mai intense decât canabisul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei