Polițiștii de la Serviciul Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Suceava, sub coordonarea procurorilor DIICOT Suceava, au acționat ieri împotriva unei grupări de traficanți de droguri care activa încă din 2014, în zona Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc. Nouă suspecți au ajuns ieri dimineață la DIICOT Suceava, pentru a fi audiați, în dosarul în care anchetatorii aveau strâns deja un probatoriu destul de consistent: pe parcursul cercetărilor privind această grupare au fost realizate 14 capturi de droguri și substanțe cu efect psihoactiv, însumând aproximativ 300 de grame de substanțe interzise. Drogurile erau de mai multe categorii, de la substanțele ușoare cu efect psihoactiv și până la droguri de mare risc.
La percheziții s-au ridicat sume de bani, droguri și minicântare pentru porționarea drogurilor
De la prima oră a dimineții de ieri, în baza autorizațiilor obținute de la instanță, polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate au efectuat 11 percheziții, fiind vizați nouă suspecți, plus persoane cu alte calități în acest dosar, martori, consumatori etc. În total, 22 de persoane au fost conduse la audieri.
Anchetatorii au arătat că au de a face cu un grup infracțional organizat, care se ocupa cu trafic de droguri de risc, efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive și introducerea în țară de droguri de mare risc, fără drept.
În cadrul perchezițiilor efectuate ieri dimineață, polițiștii antidrog au ridicat aproximativ 33.600 de lei, 74 de grame de substanțe interzise, cantități însemnate de anabolizanți, un pistol cu gaze, trei minicântare electronice utilizate de obicei în porționarea cantităților de substanțe interzise, foițe pentru confecționarea țigaretelor, telefoane mobile și cartele telefonice.
Drogurile erau procurate din Spania și Olanda
Clienții grupării erau tineri din orașul Gura Humorului și din municipiul Câmpulung Moldovenesc, care erau interesați de a cumpăra țigări cu efect halucinogen. Din ancheta DIICOT mai rezultă că drogurile ar fi fost procurate din Spania și Olanda și introduse în țară în colete expediate pe numele membrilor grupării infracționale și preluate de diverși intermediari.
Cantitate mare de droguri deja confiscată în acest dosar
Un amănunt foarte interesant este legat de faptul că pe perioada în care gruparea a fost monitorizată au fost realizate capturi de aproximativ 300 de grame de droguri și substanțe cu efect psihoactiv. Cu alte cuvinte, funia s-a strâns tot mai tare în jurul gâtului celor care se ocupau de această afacere ilegală.
Ieri după-amiază, audierile erau încă în toi, fără a fi luate încă măsuri cu privire la suspecți. Cel puțin o parte din aceștia urmau foarte probabil să fie reținuți în arestul poliției județene, în baza ordonanțelor pentru 24 de ore.
La perchezițiile de ieri au participat polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, precum și jandarmi.
Numeroși consumatori, prinși în flagrant în ultimul an
Acțiunea de ieri a DIICOT era oarecum previzibilă, având în vedere numărul mare de consumatori despre care s-au adunat date în ultima perioadă de timp.
Pe parcursul anului trecut, 50 de tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani, au fost prinși cu droguri de patrulele de jandarmi. Tinerii au fost prinși în parcuri, în mașini, în parcări sau în zona adiacentă școlilor. Cei mai mulți consumatori fumau canabis sau marijuana ori etnobotanice. Cele mai multe cazuri surprinse în flagrant erau în municipiul Suceava, pe locul doi fiind Gura Humorului. Foarte probabil, de la astfel de cazuri de consumatori prinși, structurile de combatere a crimei organizate au putut aduna date și apoi probatoriu față de cei care se ocupau de comerțul de droguri.
Ultimele grupări mari vizate de DIICOT au fost din Rădăuți
Ultimele acțiuni mari împotriva unor grupări de dealeri de droguri au fost în vara anului trecut, în zona Rădăuți. Anchetele DIICOT Suceava din vara anului trecut au vizat două grupări, care aveau clienți în Rădăuți, însă și în municipiul Suceava.
Cel puțin în cazul uneia din grupări, din ancheta DIICOT a rezultat că dimensiunile afacerii erau din ce în ce mai mari. Clienții la etnobotanice erau din ce în ce mai mulți, iar la un moment dat substanțele halucinogene au fost amestecate cu prafuri din materiale de construcții, a mai rezultat din cercetări.


