Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 feb 2017 - Anul XXII, nr. 25 (6441)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Garda Forestieră

Volumul arborilor tăiaţi ilegal din pădurile Sucevei a scăzut la jumătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tăierile ilegale de arbori din pădurile judeţului Suceava s-au înjumătăţit în 2016, comparativ cu 2015, conform constatărilor reprezentanţilor Gărzii Forestiere.

Astfel, volumul arborilor tăiaţi ilegal din fond forestier este de 3.166 metri cubi, ceea ce, raportat la constatările din 2015, de 6.417 metri cubi, reprezintă o diminuare cu 51%.

Diminuarea fenomenului se datorează în mare parte măsurilor organizatorice luate la nivelul instituţiei de control silvic, precum modificarea legii contravenţiilor silvice, amenzile pentru tăierile ilegale devenind mult mai mari, unele chiar de patru ori faţă de valoarea iniţială. În plus, activitatea din teren a comisarilor Gărzii Forestiere este ajutată de implementarea şi îmbunătăţirea sistemelor de urmărire a materialului lemnos, „Wood traking” şi „Radarul Pădurilor”.

„În urma constatărilor din teren, în 2016 s-au încheiat 28 de sesizări penale, dar pentru jumătate din volumul de masă lemnoasă tăiat ilegal în 2015. Asta indică o capacitate mai mare de reacţie la fenomen. Nu am aşteptat să taie 200 de mc, ca să mergem acolo să constatăm o infracţiune, ci în momentul în care s-a tăiat, cineva a fost acolo şi a făcut constatarea”, a subliniat Mihai Găşpărel, inspectorul-şef al Gărzii Forestiere Suceava.

De altfel, rapiditatea de reacţie este unul din criteriile de performanţă pe care le-a trasat pentru activitatea de control silvic.

„Nu trebuie să aşteptăm să se taie ilegal 6.000 de metri cubi pentru a face o sesizare penală, ci e important ca orice dosar penal sau contravenţie să vină imediat ce apare fenomenul. Orice reacţie tardivă are un impact negativ asupra pădurii”, a adăugat Mihai Găşpărel.

Valoarea prejudiciilor rezultate din tăierile ilegale de masă lemnoasă este de 265.091 de lei, numărul de contravenţii constatate fiind de 791.

„Valoarea contravenţiilor este de peste 2 milioane de lei. Deşi s-au aplicat mai puţine contravenţii ca în 2015, valoarea lor este mai mare, pentru că şi legislaţia în domeniu s-a modificat. Faţă de cele 110 sesizări din 2015, în 2016 au fost 171, adică o creştere de 55%, ceea ce indică faptul că a apărut o conştientizare a populaţiei şi societatea civilă reacţionează mai mult la acest fenomen”, a explicat şeful Gărzii Forestiere.

Materialul lemnos confiscat în total este de 8.475 mc, din care fizic 1.615 mc, iar diferenţa o reprezintă confiscarea valorică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Volumul arborilor tăiaţi ilegal din pădurile Sucevei a scăzut la jumătate.
 Vizualizări articol: 2230 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Volumul arborilor tăiaţi ilegal din pădurile Sucevei a scăzut la jumătate1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei