Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 feb 2017 - Anul XXII, nr. 24 (6440)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Probe concludente

Camelia Chitul a recunoscut că a luat şpagă de la directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Camelia Chitul a încheiat ruşinos cei opt ani pe care i-a petrecut în funcţia de director al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Suceava. Aceasta a părăsit pe uşa din dos instituţia pe care a condus-o, însoţită de jandarmi şi reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava.

Chiar dacă la ieşirea din birou declara senin că anchetatorii nu au găsit nimic din ceea ce căutau, Camelia Chitul şi-a schimbat rapid punctul de vedere.

La audierile care s-au lungit pentru o perioadă de trei ore de la sediul DNA, Camelia Chitul a dat o declaraţie de recunoaştere a faptelor de care este acuzată. Practic, pusă în faţa evidenţelor, directoarea Casei Judeţene de Pensii Suceava nu a avut altă alternativă.

Ea speră ca prin această atitudine procesuală să poată ajunge la o înţelegere cu procurorii anticorupţie, iar în final să încheie un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Asta ar însemna că dacă se va ajunge la un numitor comun Camelia Chitul va primi o condamnare cu suspendare.

Potrivit unor surse judiciare, Camelia Chitul a fost înregistrată cu aparatură specială de directorul executiv adjunct al Casei Judeţene de Pensii Suceava, Bogdan Mihai Alupoaie. Acesta are şi calitatea de martor-denunţător, iar probele pe care le-a oferit anchetatorilor sunt dintre cele mai puternice.

Pentru Camelia Chitul cariera în administraţie s-a încheiat pentru viitorul apropiat. De altfel, procurorii DNA i-au impus o serie de interdicţii, printre care cea mai importantă este cea de a exercita profesia de director executiv a CJP Suceava în virtutea căreia a săvârşit infracţiunile de care este acuzată. De asemenea, Chitul are interdicţia de a părăsi ţara fără acordul prealabil al procurorului şi interdicţia de a se apropia sau de a intra în contact cu o serie de martori.

Marţi dimineaţă, procurorii DNA Suceava au efectuat trei percheziţii, dintre care una la Casa Judeţeană de Pensii, în biroul Cameliei Chitul şi în biroul compartimentului Resurse Umane. O altă percheziţie a avut loc în Şcheia, la locuinţa mamei Cameliei Chitul, casă în care locuieşte şi ex-directorul CJP Suceava.

 

Faptele care i se impută Cameliei Chitul

Procurorii DNA Suceava au lămurit şi motivele pentru care au demarat ancheta împotriva Cameliei Chitul. Ancheta a plecat de la un denunţ al directorului executiv adjunct al Casei Judeţene de Pensii Suceava, Bogdan Mihai Alupoaie. Acesta a dezvăluit câteva abuzuri la care a fost supus de şefa sa.

„În perioada 16.05.2016-17.05.2016 şi respectiv la data de 27.10.2016,  în calitate de director executiv al Casei Judeţene de Pensii Suceava, a pretins şi primit de la martorul ABM (Bogdan Mihai Alupoaie), câte 2.000 lei, în schimbul cărora i-a promis că îl va menţine în funcţia de conducere deţinută la nivelul aceleiaşi instituţii, având influenţă printre funcţionarii de la conducerea Casei Naţionale de Pensii”, se arată în comunicatul DNA Suceava.

Anchetatorii au mai precizat că sumele de bani au fost pretinse în prejma campaniilor electorale pentru alegerile locale din iunie 2016, respectiv alegerile parlamentare din decembrie 2016, „sub pretextul că martorul trebuie să cotizeze periodic la partidul la care este afiliată inculpata, întrucât numirile pe funcţii de conducere la nivelul Casei Judeţene de Pensii se fac politic, martorul fiind de acord ca prin sumele de bani remise să-şi cumpere practic menţinerea în funcţie”.

Pe lângă cele două fapte de trafic de influenţă descrise mai sus, procurorii au mai adăugat două fapte de instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii

Iată şi descrierea acestor fapte: „În perioadele 24.10.2016-09.11.2016 şi respectiv, perioada 03.01.2017-10.01.2017, l-a determinat pe martorul ABM (Bogdan Mihai Alupoaie) ca în virtutea calităţii de preşedinte al comisiei de concurs pentru ocuparea unei funcţii vacante de execuţie în cadrul CJP Suceava,  să întocmească şi să-i remită întrebările şi răspunsurile pentru două concursuri din 09.11.2016 şi respectiv 18.01.2017, pe care la rândul ei, le-a transmis mai departe candidatului agreat CP, înaintea examinărilor, în scopul ca acesta să fie declarat admis şi să ocupe funcţia vacantă, prin fraudarea concursurilor”.

Anchetatorii au oferit relaţii şi despre cele două fapte de instigare. „Precizăm că  informaţiile sunt nedestinate publicităţii având în vedere HG nr. 611/2008 în baza căreia au fost organizate cele două concursuri potrivit căreia variantele subiectelor de concurs se întocmesc de către fiecare membru al comisiei chiar în dimineaţa zilei de concurs, după care se sigilează în plicuri, în condiţii de strictă confidenţialitate, plicuri care se deschid doar în faţa candidaţilor, reguli care au fost încălcate în speţa de faţă la instigarea inculpatei, ceea ce a condus la bănuiala rezonabilă că examenele au fost fraudate. Inculpata are şi calitatea de complice prin intermedierea transmiterii acestor informaţii către candidatul CP , calitatea de complice fiind absorbită în cea de instigator”, se mai arată în comunicatul DNA Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Camelia Chitul a recunoscut că a luat şpagă de la directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii Suceava.
 Vizualizări articol: 9802 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Camelia Chitul a recunoscut că a luat şpagă de la directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii Suceava5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei