Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 feb 2017 - Anul XXII, nr. 23 (6439)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Aşteaptă să fie adoptaţi

Aproape 40 de copii aflaţi în grija statului îşi doresc o mamă şi un tată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape 40 de copii părăsiţi de cei care le-au dat viaţă, aflaţi acum în grija statului, îşi doresc o mamă şi un tată, îşi doresc o familie în care să se simtă iubiţi, apreciaţi, o familie în care pot să crească şi să se dezvolte armonios. La Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava s-au deschis anul trecut proceduri de adopţii pentru 44 de copii, au fost încredinţaţi în vederea adopţiei 38 de copii şi s-a încuviinţat procedura de adopţii pentru 45 de copii. Directorul executiv al DGASPC Suceava, Georgeta-Nadia Creţuleac, a explicat că „dintr-un număr de 50 de copii adoptabili a căror procedură de adopţie este încă valabilă, 22 sunt băieţi şi 28 sunt fete. Printre ei se numără patru grupe de fraţi. Cei mai mulţi copii adoptabili au vârste cuprinse între 0-3 ani (22 de copii, din care doi copii sunt cu handicap). 16 copii au vârste cuprinse între 4-6 ani, din care patru sunt cu grad de handicap, zece copii au vârste cuprinse între 7-10 ani şi doi copii au vârsta de 11 ani”.

 

Familiile care vor să adopte preferă copii sănătoşi, cu vârste cuprinse între 0 - 6 ani

Cu cât familia adoptatoare optează pentru o arie mai largă de copii adoptabili (indiferent de sex, vârstă, etnie sau probleme de sănătate), cu atât perioada de identificare a copilului potrivit va fi mai scurtă şi încuviinţarea adopţiei mai rapidă. Marea majoritate a familiilor care vor să adopte preferă, în principal, copii cu vârste cuprinse între 0 - 6 ani, clinic sănătoşi (fără dizabilităţi), o parte optând pentru ”indiferent de sex”. De-a lungul anilor au fost adoptaţi şi copii de etnie romă, ceea ce înseamnă că nu acesta este impedimentul cel mai mare în a găsi o familie pentru un copil. Găsirea unei familii este mai dificilă atunci când vârsta unui copil este mai mare (mulţi dintre minori depăşind şase ani) sau când sunt grupe de fraţi, care îşi doresc să trăiască în continuare nedespărţiţi. Familiile care îşi doresc să adopte un copil de fapt îşi doresc să devină părinţi şi să treacă prin experienţa de a fi părinte cu toate bucuriile, emoţiile şi împlinirile generate de creşterea şi educarea unui copil. Psihologii spun că pentru ca o adopţie să fie reuşită, familiile trebuie să conştientizeze şi să îşi asume rolul de părinte prin a realiza că fiecare copil este produsul educaţiei şi al mediului în care trăieşte.

 

Procedura adopţiei a fost uşurată

Consilierul juridic Gabriela Prundel, şef Serviciu adopţii şi post adopţii, din cadrul Protecţiei Copilului Suceava, ne-a spus că odată cu apariţia Legii nr. 57/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, precum şi a altor acte normative, procedura de adopţie a fost uşurată prin diminuarea perioadei de evaluare în vederea obţinerii atestatului de familie aptă să adopte, de la 4 luni la 3 luni, diminuarea perioadei în care un copil poate deveni adoptabil: de la 1 an la 6 luni (de la instituirea măsurii de protecţie), în cazul în care familia nu este găsită sau nu este interesată de situaţia acestuia. „Pentru familiile atestate ca apte să adopte, există posibilitatea, prin intermediul Serviciului de adopţii şi post adopţii, să vizualizeze, pe un site specializat, copii adoptabili din întreaga ţară, pentru care nu s-a identificat încă o familie adoptivă”, ne-a explicat Gabriela Prundel, care are şi un mesaj pentru viitori părinţi: „Adopţia este soluţia care vă poate împlini viaţa şi nu uitaţi că există copii pentru care cel mai mare vis este să aibă părinţi şi o familie iubitoare. Adopţia este împlinirea unui vis prin iubire, visul de a deveni părinte prin iubirea necondiţionată oferită unui copil”.

 

Cum să ajungi părinte adoptator

Pentru a ajunge părinţi adoptatori, familiile care vor să adopte un copil trebuie să se prezinte la Serviciul adopţii şi post adopţii (DGASPC Suceava), unde li se prezintă o listă cu actele necesare. Urmează ca ei să întocmească un dosar, să urmeze nişte cursuri, sunt consiliaţi, participă la şedinţele de evaluare şi abia după ce întrunesc toate condiţiile legale primesc atestatul de părinţi adoptatori. Specialiştii din cadrul serviciului consiliază şi evaluează fiecare familie care doreşte să adopte, din punct de vedere social şi psihologic. Raportul final cuprinde informaţii socio-psiho-medicale rezultate din sedinţele de evaluare şi vizita la domiciliu, care conduc la eliberarea atestatului de familie aptă să adopte.

 

Prioritate la adopţie au membrii familiei lărgite a minorului

Gabriela Prundel ne-a spus că prioritate la adopţie au membrii familiei lărgite a minorului, urmând asistenţii maternali în grija cărora minorii au fost ani de zile şi, în cele din urmă, alte familii atestate. Înainte ca un copil să devină adoptabil, asistenţii sociali trebuie să caute rudele copilului până la gradul IV, pentru că mai întâi trebuie făcute toate demersurile de reintegrare a copilului în familie. „Demersul de contactare a rudelor începe de la data emiterii hotărârii/sentinţei de plasament la asistent maternal profesionist. Primii întrebaţi dacă vor să crească respectivul copil sunt bunicii, fraţii şi surorile părinţilor naturali, până la verii primari ai mamei şi ai tatălui. Rudele sunt identificate cu ajutorul Ministerului Afacerilor Interne, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date”, a completat şefa Serviciului adopţii şi post adopţii, din cadrul Protecţiei Copilului Suceava.

 

1.176 de copii abandonaţi şi-au găsit o familie iubitoare

Asistenţii maternali, numiţi şi „părinţi de profesie”, sunt, de asemenea, printre cei care pot să adopte un copil aflat în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. Potrivit legii, asistentul maternal îşi exprimă dorinţa de a adopta copilul aflat în îngrijirea sa abia după ce minorul devine adoptabil şi există siguranţa că nu sunt rude până la gradul IV care doresc şi au posibilitatea să adopte copilul. În anul 2016, trei familii de asistenţi maternali profesionişti au adoptat minori aflaţi pe lista copiilor adoptabili. În anul 2015, trei minori au fost adoptaţi de familiile asistenţilor maternali, iar în anul 2014, un minor a fost adoptat de familia asistenţilor maternali porfesionişti. Serviciul adopţii funcţionează în structura DGASPC Suceava din anul 1997. Prin acest serviciu se urmăreşte reducerea numărului de copii din instituţiile de ocrotire. În toţi aceşti ani, DGASPC Suceava, prin Serviciului adopţii şi post adopţii, a reuşit să găsească familii pentru 1.176 de copii abandonaţi. „Misiunea Serviciului adopţii şi post adopţii este aceea de a furniza servicii cuplurilor care doresc să adopte, copiilor care au ca finalitate adopţia, precum şi servicii de consiliere pre şi post adopţie familiei biologice, adoptive şi, nu în ultimul rând, copiilor adoptabili”, a mai completat şefa acestui serviciu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 40 de copii aflaţi în grija statului îşi doresc o mamă şi un tată.
 Vizualizări articol: 5891 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Aproape 40 de copii aflaţi în grija statului îşi doresc o mamă şi un tată5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei