Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 ian 2017 - Anul XXII, nr. 22 (6438)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Răspundere

Persoanele accidentate în urma căderii pe gheaţa de pe trotuarele din oraş pot cere despăgubiri de la primărie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Persoanele care se accidentează dacă alunecă pe gheaţa necurăţată de pe trotuarele şi aleile administrate de municipalitate pot solicita daune materiale şi morale pentru traumele suferite. Până acum, sucevenii nu au făcut uz de acest drept, la Primăria Suceava nefiind înregistrată nici o cerere în acest sens, potrivit viceprimarului Lucian Harşovschi. Este însă la fel de adevărat şi că rareori se întâmplă ca la Spitalul de Urgenţă Suceava să ajungă atât de multe persoane cu traume provocate de căderea pe gheaţă, cum s-a întâmplat duminică, 29 ianuarie a.c., când esplanada Casei Culturii, trotuarele şi aleile din Parcul Central s-au transformat în patinoar.

Conform înregistrărilor de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, duminică au ajuns aici din cauza căderii pe gheaţă 14 persoane, cu vârste cuprinse între 24 şi 78 de ani, majoritatea femei. În urma căderilor, s-au ales cu leziuni dintre cele mai diverse: traumatism cranio-cerebral, plăgi în zona feţei, contuzii la cot şi la braţe, traumatisme de pumn, contuzii toracice, entorse, fracturi antebraţ, contuzii coloană, gleznă şi şold. Una dintre persoanele accidentate, un bărbat în vârstă de 47 de ani, a avut nevoie să rămână internată în spital, din cauza contuziei la şold.

Oricare dintre cei care au ajuns la spital din cauza poleiului poate solicita primăriei daune materiale care includ cheltuielile care decurg din traumatismele suferite în urma accidentului, precum şi daune morale pentru a compensa traumele afective, psihice, durerea fizică şi cea psihică suferite ca urmare a accidentului rutier.

De asemenea, daunele morale pot cuantifica şi beneficiul nerealizat prin lipsa de la locul de muncă, intervenţia unei incapacităţi de a mai lucra ulterior accidentului etc.

 

Cu răbdare şi cheltuieli rezonabile se pot obţine daune pentru prejudiciul suferit

Primul pas este formularea unei cereri prin care victima solicită despăgubiri, la care primăria trebuie să răspundă în 30 de zile. Cum probabilitatea cea mai mare este ca aceasta să fie respinsă de primărie, următoarea etapă este deschiderea unei acţiuni în pretenţii, la judecătorie.

Ce le împiedică pe majoritatea victimelor să dea primăria în judecată este faptul că la deschiderea acţiunii în instanţă trebuie să plătească o taxă de timbru, calculată în funcţie de suma solicitată ca despăgubiri.

În conformitate cu Legea nr. 95/2006 din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, ”persoanele care prin faptele lor aduc prejudicii sau daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi sunt obligate să suporte cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată”, iar spitalul, ca prestator al serviciilor medicale, este obligat să recupereze banii ce reprezintă costurile spitalizării victimei de la autorul producerii accidentului şi va vira banii (în cuantumul respectiv) în contul Casei judeţene de Asigurări de Sănătate.

Această prevedere legală este aplicată fără şovăire în cazul accidentelor rutiere şi al agresiunilor, dar este lăsată în ceaţă în accidente de genul căderilor pe gheaţă.

În municipiul Suceava, instituţiile publice şi firmele au obligaţia de a îndepărta zăpada şi poleiul de pe trotuarele din faţa sediilor în care îşi desfăşoară activitatea, de restul trotuarelor, de străzi şi de alei ocupându-se firma cu care administraţia locală are contract de salubrizare şi deszăpezire.  Este adevărat că datoriile municipalităţii către aceasta sunt de circa 50 de miliarde de lei vechi, dar asta nu poate fi o scuză pentru patinoarul care a fost duminică în centrul Sucevei. ”Trebuie să ne facem treaba. Echipele lor intervin obligatoriu când e polei. Există un dispecerat la primărie, un dispecerat la firmă, care răspund întotdeauna când există reclamaţii”, a spus viceprimarul de Suceava, Lucian Harşovschi.

În municipiul reşedinţă de judeţ sunt 313 străzi cu o lungime de 195 km şi 180 km de trotuare. Numerele de telefon la care se pot reclama situaţii critice pe acestea sunt 0230212696 – dispecerat primărie şi 0230525154 - dispecerat DIASIL.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Persoanele accidentate în urma căderii pe gheaţa de pe trotuarele din oraş pot cere despăgubiri de la primărie.
 Vizualizări articol: 3035 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Persoanele accidentate în urma căderii pe gheaţa de pe trotuarele din oraş pot cere despăgubiri de la primărie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei