Răspundere

Persoanele accidentate în urma căderii pe gheața de pe trotuarele din oraș pot cere despăgubiri de la primărie



Duminică, 29 ianuarie a.c., esplanada Casei Culturii, trotuarele și aleile din Parcul Central s-au transformat în patinoar
Duminică, 29 ianuarie a.c., esplanada Casei Culturii, trotuarele și aleile din Parcul Central s-au transformat în patinoar

Persoanele care se accidentează dacă alunecă pe gheața necurățată de pe trotuarele și aleile administrate de municipalitate pot solicita daune materiale și morale pentru traumele suferite. Până acum, sucevenii nu au făcut uz de acest drept, la Primăria Suceava nefiind înregistrată nici o cerere în acest sens, potrivit viceprimarului Lucian Harșovschi. Este însă la fel de adevărat și că rareori se întâmplă ca la Spitalul de Urgență Suceava să ajungă atât de multe persoane cu traume provocate de căderea pe gheață, cum s-a întâmplat duminică, 29 ianuarie a.c., când esplanada Casei Culturii, trotuarele și aleile din Parcul Central s-au transformat în patinoar.
Conform înregistrărilor de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, duminică au ajuns aici din cauza căderii pe gheață 14 persoane, cu vârste cuprinse între 24 și 78 de ani, majoritatea femei. În urma căderilor, s-au ales cu leziuni dintre cele mai diverse: traumatism cranio-cerebral, plăgi în zona feței, contuzii la cot și la brațe, traumatisme de pumn, contuzii toracice, entorse, fracturi antebraț, contuzii coloană, gleznă și șold. Una dintre persoanele accidentate, un bărbat în vârstă de 47 de ani, a avut nevoie să rămână internată în spital, din cauza contuziei la șold.
Oricare dintre cei care au ajuns la spital din cauza poleiului poate solicita primăriei daune materiale care includ cheltuielile care decurg din traumatismele suferite în urma accidentului, precum și daune morale pentru a compensa traumele afective, psihice, durerea fizică și cea psihică suferite ca urmare a accidentului rutier.
De asemenea, daunele morale pot cuantifica și beneficiul nerealizat prin lipsa de la locul de muncă, intervenția unei incapacități de a mai lucra ulterior accidentului etc.
Cu răbdare și cheltuieli rezonabile se pot obține daune pentru prejudiciul suferit
Primul pas este formularea unei cereri prin care victima solicită despăgubiri, la care primăria trebuie să răspundă în 30 de zile. Cum probabilitatea cea mai mare este ca aceasta să fie respinsă de primărie, următoarea etapă este deschiderea unei acțiuni în pretenții, la judecătorie.
Ce le împiedică pe majoritatea victimelor să dea primăria în judecată este faptul că la deschiderea acțiunii în instanță trebuie să plătească o taxă de timbru, calculată în funcție de suma solicitată ca despăgubiri.
În conformitate cu Legea nr. 95/2006 din 2006 privind reforma în domeniul sănătății, ”persoanele care prin faptele lor aduc prejudicii sau daune sănătății altei persoane răspund potrivit legii și sunt obligate să suporte cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată”, iar spitalul, ca prestator al serviciilor medicale, este obligat să recupereze banii ce reprezintă costurile spitalizării victimei de la autorul producerii accidentului și va vira banii (în cuantumul respectiv) în contul Casei județene de Asigurări de Sănătate.
Această prevedere legală este aplicată fără șovăire în cazul accidentelor rutiere și al agresiunilor, dar este lăsată în ceață în accidente de genul căderilor pe gheață.
În municipiul Suceava, instituțiile publice și firmele au obligația de a îndepărta zăpada și poleiul de pe trotuarele din fața sediilor în care își desfășoară activitatea, de restul trotuarelor, de străzi și de alei ocupându-se firma cu care administrația locală are contract de salubrizare și deszăpezire. Este adevărat că datoriile municipalității către aceasta sunt de circa 50 de miliarde de lei vechi, dar asta nu poate fi o scuză pentru patinoarul care a fost duminică în centrul Sucevei. ”Trebuie să ne facem treaba. Echipele lor intervin obligatoriu când e polei. Există un dispecerat la primărie, un dispecerat la firmă, care răspund întotdeauna când există reclamații”, a spus viceprimarul de Suceava, Lucian Harșovschi.
În municipiul reședință de județ sunt 313 străzi cu o lungime de 195 km și 180 km de trotuare. Numerele de telefon la care se pot reclama situații critice pe acestea sunt 0230212696 – dispecerat primărie și 0230525154 – dispecerat DIASIL.



Recomandări

Căderi de arbori pe carosabil și trafic restricționat pentru mașinile mari în pasul Tihuța, în urma ninsorilor abundente de la finalul săptămânii trecute