Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 ian 2017 - Anul XXII, nr. 18 (6434)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Solicitare

DSP face apel la medicii de familie să colaboreze la programul de depistare precoce a cancerului de col uterin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia de Sănătate Publică Suceava, prin directorul adjunct, dr. Cătălina Zorescu, a făcut, ieri, un apel la medicii de familie, să colaboreze la derularea programului naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin. Dr. Zorescu a arătat că, anul trecut, doar 71% din fondurile alocate acestui program în judeţul Suceava au fost cheltuite, din 125.000 de lei fiind cheltuiţi doar 88.000 de lei.

Conform unei situaţii prezentate de adjunctul DSP, dacă în anul 2014 au fost testate gratuit în cadrul acestui program 2.083 de femei, în anul 2015 au fost testate 2.245 de femei, iar în anul 2016 doar 1.046 de femei, deşi numărul estimat a fost de 1.999.

O primă explicaţie ar fi numărul redus de medici de familie implicaţi în program. În judeţ sunt două reţele pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, una la Spitalul de Urgenţă Suceava şi cealaltă la Spitalul Municipal Fălticeni, cu 62 de medici, respectiv 26. Aceştia informează şi îndrumă femeile către cele nouă centre de recoltare a testelor, ce sunt analizate în cinci laboratoare de citologie.

Dacă zonele Suceava, Fălticeni şi Vatra Dornei sunt foarte bine acoperite, potrivit directorului adjunct al DSP Suceava, în zonele Rădăuţi, Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc sunt câte unul, maximum doi medici implicaţi. ”Apelul nostru este să vină cât mai mulţi medici de familie, mai ales din zonele neacoperite până acum. Medicul de familie este prima verigă în acest lanţ, al depistării precoce a bolii”, a spus dr. Zorescu. Ea a precizat că pentru medicii de familie sunt organizate cursuri intensive gratuite de scurtă durată în vederea recoltării testelor Babeş-Papanicolau, pentru obţinerea certificatului de recoltor.

 

În 2016, în judeţ au fost depistate 54 de noi cazuri de cancer de col uterin

La sfârşitul anului 2016, în evidenţele DSP Suceava se aflau 819 persoane diagnosticate cu cancer de col uterin. Dintre acestea, 54 de cazuri au fost depistate în cursul anului trecut, mai puţine faţă de anul 2015, când au fost depistate 69 de cazuri noi de cancer de col uterin. Din totalul femeilor diagnosticate cu cancer de col uterin rămase în evidenţă la sfârşitul trimestrului IV din 2016, 381 provin din mediul urban, iar 438 din mediul rural.

Programul naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin a debutat în România din noiembrie 2012, iar în cadrul acestui program, în perioada 2012-2015,  au fost testate gratuit 8.281 de femei.

Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin urmăreşte depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce; îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament şi creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru utilizarea acestei metode de depistare a cancerului de col uterin la persoane care nu manifestă nici un fel de simptome.

Pentru îndeplinirea acestor obiective se efectuează gratuit testul Babeş-Papanicolau, femeilor din grupa de vârstă 25-64 ani, pe o perioadă de cinci ani, indiferent dacă au sau nu asigurare de sănătate, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.

Conform statisticilor, cancerul de col uterin este prima cauză de mortalitate la femeile din grupa de vârstă 15-44 de ani, dar un test Babeş-Papanicolau pozitiv nu înseamnă obligatoriu cancer, ci arată că sunt necesare investigaţii aprofundate, pe care le recomandă medicul specialist. Cancerul de col uterin este o boală gravă, mortală dacă nu e depistată la timp şi tratată. Cu terapie precoce, şansele de vindecare sunt de 100%. Mai precizăm că în perioada 22-28 ianuarie 2017 se desfăşoară Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DSP face apel la medicii de familie să colaboreze la programul de depistare precoce a cancerului de col uterin.
 Vizualizări articol: 2096 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DSP face apel la medicii de familie să colaboreze la programul de depistare precoce a cancerului de col uterin0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei