Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 ian 2017 - Anul XXII, nr. 16 (6432)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sugestie

Studenţi ai Universităţii din Suceava cer abandonarea noului regulament de acordare a burselor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O serie de prevederi propuse în noul Regulament de acordare a burselor studenţeşti tulbură apele la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

Tabăra studenţilor, pe de o parte, contestă noul regulament, considerându-l „discriminatoriu şi abuziv”, aceştia cerândconducerii instituţiei „ca actualele modificări şi introducerea unor noi obligaţii pentru bursieri să fie abandonate, deoarece nu au fost propuse de studenţi”. „Ulterior, nu în perioada sesiunii, să se solicite studenţilor modificări, pe baza formei regulamentului care se aplică momentan. Abia pe baza acestor propuneri ar trebui publicată o variantă modificată şi supusă opiniei tuturor studenţilor”, opinează studenţii suceveni.

Controverse a stârnit şi faptul că acest nou regulament este propus „în timpul sesiunii de examene, când studenţii sunt concentraţi pe învăţat”, subliniind că dezbaterea începe şi se termină în sesiune. 

 

Care a fost mărul discordiei

Indignarea studenţilor Universităţii a survenit după publicarea schiţei Regulamentului de acordarea a bursei, schiţă care prevede printre altele prezenţa obligatorie la cursuri, pentru studenţii care vor bursă. Mai mult, studenţii mai au un motiv de supărare: absenţele se vor motiva greu, cu acte doveditoare.

Referitor la aceste aspecte, studenţii au transmis în cursul zilei de vineri un punct de vedere, menţionând că „din partea studenţilor nu s-a <propus absenteismul>, s-a propus normalitatea actuală, normalitate în care profesorii insistă să fim prezenţi la laboratoare, nu şi la cursuri. Dacă un student este capabil să obţină rezultate mai bune stând acasă sau poate muncind şi se încadrează la o bursă, de ce să nu-i fie răsplătită această capacitate, de ce să recompensăm semestrul următor un student doar pentru prezenţa lui fizică în universitate? Care este motivarea pentru faptul că semestrul următor va cântări mai mult prezenţa fizică, în locul rezultatelor?”

Ei spun că beneficiile pe care le-ar aduce această modificare sunt aproape inexistente. Referitor la acest aspect, reprezentanţii Universităţii argumentează că prezenţa la orele de curs, seminarii, activităţi practice pentru învăţământul la forma cu frecvenţă este obligatorie, potrivit prevederilor Legii Educaţiei. Aceştia explică faptul că doar la învăţământul fără frecvenţă, unde prezenţa studentului nu este solicitată, calitatea actului educaţional este asigurată cu ajutorul altor instrumente şi mijloace.

”Bursa de studiu constituie un venit pe care îl poate obţine studentul în vederea participării la procesul de învăţământ. De multe ori, însă, bursa de studiu este privită drept un premiu pentru rezultate bune la învăţătură. Rezultatele la învăţătură pot fi folosite drept un criteriu, dar nu singurul argument, pentru obţinerea unei burse, lucru subliniat în nenumărate rânduri de organizaţiile studenţeşti atât la Suceava, cât şi la nivel naţional. Totuşi, chiar dacă criteriile de acordare a burselor se stabilesc practic de studenţi, în mod democratic, întotdeauna vor exista studenţi nemulţumiţi că nu pot accede la o bursă. Este important ca bursele de studiu să-şi atingă scopul: susţinerea financiară a studenţilor care vor să înveţe şi nu au suficiente mijloace financiare să-şi susţină studiile universitare”, se precizează într-un comunicat al conducerii USV.

 

Studenţii sunt invitaţi să facă propuneri

Conducerea Universităţii transmite că invită studenţii să facă propuneri, urmând ca forma finală a regulamentului să fie aprobată abia în primăvară, într-o variantă agreată de ei.

Rectorul Valentin Popa a declarat în cursul zilei de joi că ”prevederile acestei schiţe vor fi cu siguranţă discutate, iar la stabilirea formei finale, punctul de vedere al studenţilor va fi predominant, aşa cum se întâmplă de fiecare dată când sunt documente care îi vizează”. Acesta a mai precizat că deocamdată documentul este într-o dezbatere publică. ”Aşteptăm toate opiniile studenţilor, le colectăm, iar în luna martie va avea loc o nouă întâlnire pentru a actualiza acest draft. Noua formă va fi supusă spre avizare în Consiliul de Administraţie şi spre aprobare în Senat, unde studenţii sunt reprezentanţi în proporţie de 25% şi unde părerea lor contează cel mai mult în documentele care îi vizează”, a mai adăugat Popa.

Referitor la acest aspect, în ultimul document transmis presei de studenţii USV, aceştia se arată neîncrezători şi completează că ”oricât s-ar susţine că toate modificările sunt supuse dezbaterii publice cu studenţii, este clar că USV nu are experienţa dezbaterii cu toţi studenţii, şi acest lucru nu s-a întâmplat vreodată”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Studenţi ai Universităţii din Suceava cer abandonarea noului regulament de acordare a burselor.
 Vizualizări articol: 4228 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Studenţi ai Universităţii din Suceava cer abandonarea noului regulament de acordare a burselor1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei