Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 ian 2017 - Anul XXII, nr. 16 (6432)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Venituri suspendate

Elevii chiulangii îşi sărăcesc familiile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de familii sucevene au rămas fără un ajutor financiar de nădejde de la stat. Este vorba despre alocaţia de susţinere a familiei, o formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse, care însă este condiţionată de frecventarea şcolii de către copiii acestora.

În anul şcolar trecut, 2015-2016, 2.732 de alocaţii au fost fie suspendate, fie diminuate.

De asemenea, alte 944 de burse „Bani de liceu”, pe care statul de acordă familiilor nevoiaşe, au fost suspendate tot din cauza absenţelor.

 

Alocaţii de susţinere a familiilor, suspendate sau diminuate

Alocaţiile de susţinere a familiei sunt o formă de ajutor pentru familiile cu venituri reduse care au în creştere copii în vârstă de până la 18 ani. Însă condiţia principală pentru a primiacest venit este ca aceştia să frecventeze cursurile şcolii la care sunt înscrişi, în caz contrar fiind privaţi de acest ajutor financiar de la stat. Anul şcolar trecut, în funcţie de numărul de absenţe cumulat de elevi, familiile acestora au primit alocaţiile diminuate cu 20% sau 50% sau plata alocaţiei a fost suspendată total.

1.285 de familii au rămas fără această alocaţie din cauza absenţelor propriilor copii, peste 20 la număr într-un singur semestru, reluarea plăţilor urmând să se facă după o perioadă de şase luni. 526 de alocaţii au fost suspendate în primul semestru, iar 659 în semestrul al II-lea.

Tot în aceeaşi perioadă, 1.447 de alocaţii au fost diminuate cu 20% sau 50%, cei vizaţiînregistrând între 10 şi 20 de absenţe.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Intervenţie Socială (AJPIS) Suceava, instituţie care gestionează aceste indemnizaţii, „alocaţia se diminuează cu 20% pentru fiecare copil care înregistrează un număr cuprins între 10 şi 19 absenţe şi cu câte 50% pentru fiecare copil care înregistrează 20 de absenţe. Copiii care acumulează peste 20 de absenţe la şcoală pierd dreptul la această alocaţie”.

La nivelul judeţului sunt 14.514 beneficiari ai alocaţiei pentru susţinere a familiei, cea mai mică alocaţie având un cuantum de 82 de lei, în cazul familiei biparentale cu un copil, iar cea mai mare de 428 de lei, în cazul familiei monoparentale cu peste patru copii.

 

Liceeni fără „Bani de liceu”

Tot în anul şcolar trecut, 955 de liceeni au rămas fără bursa „Bani de liceu”, în valoare de 180 de lei, pentru cei cu posibilităţi materiale reduse.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Suceava, acest sprijinul financiar se sistează în următoarele situaţii: elevul absentează nejustificat minimum 20 de ore la diferite discipline de învăţământ, a fost eliminat de la cursuri pe o perioada de 3-5 zile, a obţinut sub nota 7 la purtare, nu mai frecventează cursurile unităţii de învăţământ sau a fost exmatriculat.

 

Peste două milioane de absenţe în anul şcolar trecut

Peste două milioane de absenţe au fost trecute în cataloage de către profesorii din judeţ în anul şcolar 2015-2016, mai puţin de jumătate dintre acestea fiind motivate. Mai exact, au fost înregistrate 2.322.883 de absenţe, din care  motivate 1.170.835 (semestrul I: 1.085.742, din care motivate 558.354, şi semestrul II: 1.237.141, din care motivate 612.481).

În ceea ce priveşte nivelul de vârstă, liceenii au strâns cele mai multe absenţe. Potrivit Inspectoratului Şcolar Suceava, în ciclul primar s-au înregistrat 259.976 de absenţe, la gimnaziu – 780.647 şi liceu – 1.282.260. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii chiulangii îşi sărăcesc familiile.
 Vizualizări articol: 7745 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Elevii chiulangii îşi sărăcesc familiile5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei