Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 ian 2017 - Anul XXII, nr. 13 (6429)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reţea şcolară

Unităţi şcolare din judeţ, propuse spre desfiinţare din toamna acestui an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cinci instituţii de învăţământ din judeţ sunt propuse spre desfiinţare, începând cu anul şcolar 2017-2018, ca urmare a scăderii numărului de elevi.

Este vorba despre trei şcoli primare şi două grădiniţe cu program normal din mediul rural, toate cu un efectiv mic de elevi.

În Văleni Stânişoara, comuna Mălini, Inspectoratul Școlar Suceava a avizat desfiinţarea Școlii Primare Nr. 2, unde actualmente mai învaţă doar 12 elevi, şi a Grădiniţei Nr. 2, frecventată de doar 11 preşcolari. Pe lista unităţilor propuse spre desfiinţare se mai regăsesc Școala Primară Slătioara, Râşca, unde în acest an şcolar învaţă 14 elevi, Școala Primară Valea Poienii, Dolhasca, cu 11 elevi, GPN Colonie, Fundu Moldovei, care are înscrişi 12 preşcolari.

Aceste şcoli nu vor mai funcţiona din cauza scăderii efectivelor de elevi sub limitele prevăzute de lege: minimum 12 elevi la învăţământul primar şi minimum 10 elevi la învăţământul preşcolar.

În comuna Mălini, unde sunt vizate două unităţi şcolare, primarul Petru Nistor a declarat că „şcolile acestea mici din sate ar fi trebuit menţinute pentru elevi, pentru profesori. Dacă dispar, ar trebui ca elevii să se trezească la 6.30, la 7.00 să fie la microbuz, pentru ca apoi maşina să mai aibă timp să mai facă o cursă cu elevi, în condiţiile în care orele încep la 8.00. Avem un singur microbuz şcolar, dar cel mai probabil vom mai avea nevoie de unul”.

Nistor a mai menţionat că a asigurat cele necesare pentru funcţionarea şcolilor mai mici, însă legea nu mai permite funcţionarea lor.

„Personal nu sunt de acord cu desfiinţarea lor, cu această lege. Dispare şcoala din sat, apoi biserica, apoi dispare satul cu totul. Eu am să încerc o comasare, vreau totuşi să rămână o unitate şcolară la Văleni Stânişoara”, a mai completat Nistor.

În judeţul Suceava, reţeaua şcolară cuprinde, în acest an şcolar, 773 unităţi şcolare (175 în mediul urban şi 598 în mediul rural), dintre care 217 cu personalitate juridică şi 556 structuri arondate acestora.

 

Consiliile locale propun desfiinţarea

Potrivit lui Cezar Anuţei, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Suceava, membrii Consiliului de Administraţie al instituţiei au aprobat reorganizarea reţelei şcolare a judeţului Suceava, ca urmare a deciziilor de desfiinţare a unor unităţi şcolare luate de consiliile locale.

„Potrivit metodologiei, reţeaua şcolară se constituie la propunerea consiliilor locale din localităţile unde funcţionează şcolile respective. Inspectoratul Şcolar emite avizul conform la propunerea de reţea şcolară a consiliului local”, a explicat Anuţei.

Acesta a mai completat că ”Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava a comunicat avizul conform administraţiilor publice locale, în vederea adoptării hotărârilor de consiliu local privind reţeaua şcolară, iar consiliile locale, în baza avizului conform emis de IȘJ, vor adopta hotărâri cu privire la reţeaua şcolară”.

 

Peste 170 de unităţi desfiinţate din 2009

Din cauza scăderii numărului de elevi, an de an, zeci de unităţi de învăţământ dispar de pe harta şcolară a judeţului. În toamna lui 2016, s-au închis opt unităţi şcolare, dat fiind faptul că nu întruneau numărul minim de elevi, iar la începutul anului şcolar 2015-2016 dispăreau alte 25.

De altfel, din 2009 şi până în prezent, în judeţul Suceava s-a pus lacătul pe 170 de unităţi şcolare. Şcoli primare, gimnaziale sau grădiniţe, din sate mici, ce-i drept.

Cele mai multe şcoli au ieşit din circuit în anul 2010-2011, când din statistici au dispărut patru şcoli generale, 38 de şcoli primare şi 15 grădiniţe.

Scăderea natalităţii, transferul elevilor la şcolile „de centru”, migraţia în străinătate a părinţilor însoţiţi de copiii acestora sunt doar câţiva dintre factorii care conduc la închiderea grădiniţelor şi şcolilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Unităţi şcolare din judeţ, propuse spre desfiinţare din toamna acestui an.
 Vizualizări articol: 10058 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Unităţi şcolare din judeţ, propuse spre desfiinţare din toamna acestui an4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei