Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 ian 2017 - Anul XXII, nr. 12 (6428)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Duminică

Fostul primar de Poiana Stampei Elisei Todașcă a murit la vârsta de 76 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fostul primar al comunei Poiana Stampei timp de trei mandate, Elisei Todaşcă, a murit duminică seară, la vârsta de 76 de ani. Acesta şi-a pus viaţa în slujba cetăţenilor şi ceea ce le-a promis s-a şi realizat. Elisei Todaşcă este omul a cărui viaţă se confundă cu Poiana Stampei pentru că principala preocupare în cele trei mandate de primar şi unul de viceprimar a fost rezolvarea cu interes a problemelor comunităţii ca şi cum ar fi fost probleme personale. Lui Elisei Todaşcă i se datorează, în bună parte, dezvoltarea comunei Poiana Stampei şi includerea ei pe harta culturală şi economică a României.

La Poiana Stampeia parcurs toate etapele carierei profesionale, de la simplu muncitor la pădure, apoi, după absolvirea şcolii de specialitate, în 1975, ca maistru de exploatare forestieră, până la funcţia de primar. A intrat în politică pentru că şi-a dorit să contribuie semnificativ la asigurarea unei tranziţii de succes între ceea ce priveşte bunăstarea oamenilor din această comună. A fost unul dintre liderii politici din mediul rural care au avut o contribuţie majoră în modul cum se face administraţie publică într-o comună.  

“Am stat întotdeauna la dispoziţia oamenilor din Poiana Stampei, să le rezolv problemele, şi am reuşit cu ajutorul bunului Dumnezeu, după 11 deplasări la toate instituţiile statului din capitala României şi o luptă foarte grea, după ce mi-am pus viaţa şi libertatea în pericol, să obţinem o suprafaţă de 3.061 ha pădure grănicerească şi schimbul de amplasament de la Tihu Dornişoara la Teşna (Dosul şi Faţa Tătarului) lângă hotarul comunei Poiana Stampei, ceea ce este cea mai mare realizare a tuturor timpurilor. Din aceste păduri am acordat masă lemnoasă pentru nevoi locale ale cetăţenilor, iar cu fonduri de la renta forestieră am trecut la lucrări de investiţii”, spunea Elisei Todaşcă, cu modestia şi blândeţea ce-l caracterizau.

 

Realizări importante pentru comunitate

Realizările nu au fost puţine. De aceea, pentru a se cunoaşte mai bine ceea ce s-a înfăptuit la Poiana Stampei şi pentru a lua exemplu şi alţii, vom trece în revistă câteva obiective propuse şi realizate: Complexul Social de la Dornişoara, în care funcţionează: şcoală, grădiniţă, sală de festivităţi, locuinţă pentru cadre didactice, birou de poliţie; Şcoala Gimnazială Poiana Stampei a beneficiat de noi săli de clasă, un grup sanitar modern, centrală termică, încălzit pe timp de iarnă; alimentarea cu apă prin cădere, amenajarea râului Dorna prin consolidări de maluri şi construirea a şase poduri din lemn. Tot Elisei Todaşcă a luat decizia construirii noului sediu administrativ unde funcţionează: primăria, poliţia, cabinetul medicului de familie, cabinet medical veterinar, CEC, poştă, farmacie, sală de internet şi festivităţi, birou silvic cu toate utilităţile, aşa încât oamenii care vin la primărie să-şi poată rezolva toate problemele într-un timp scurt. Pentru a nu mai depinde de alţii atunci când este de îndepărtat zăpada sau sunt aluviuni, inundaţii, fostul edil a achiziţionat un tractor şi un buldo-excavator cu toate accesoriile necesare pentru a rezolva nevoile oamenilor.

 

Cultura, o valoare a satului românesc

Nici cei care s-au jertfit pentru ţară nu au fost uitaţi. În centrul comunei a fost ridicat Monumentul Eroilor din Poiana Stampei şi Casa Muzeu a Satului şi a fost amenajat parcul comunal. Cât s-a aflat la cârma comunei ca viceprimar şi primar au fost organizate acţiuni de curăţenie şi înfrumuseţare a comunei, a organizat excursii şi pelerinaje la diferite mânăstiri şi locuri istorice din ţară, a înfiinţat Ansamblul Folcloric „Poieniţa” şi Taraful “Poieniţa”, care au dobândit un bun renume în ţară şi străinătate, a susţinut înfiinţarea Grupului vocal „Flori de pe Dorna”, a înfiinţat „Gazeta de Poiana Stampei”, care este distribuită, fără întrerupere, din anul 2001, a sprijin apariţia „Monografiei comunei Poiana Stampei”, care a ajuns în fiecare casă şi la toţi fiii satului, şi a primului volum din cartea „Flori de pe Dorna” a scriitorului Ion Grigoroiu.

Elisei Todaşcă a adus o viziune modernă în organizarea serbărilor câmpeneşti, iniţiind Festivalul Naţional „Flori de pe Dorna”. A luat decizia ca în fiecare iarnă să fie organizat „Balul Gospodarilor” şi Festivalul Obiceiurilor de Iarnă, a susţinut înfiinţarea celor două echipe de fotbal din Poiana Stampei şi Dornişoara şi a amenajat o bază sportivă. Elisei Todaşcă a susţinut adunări populare pentru a sta de vorbă cu oamenii, pentru a le afla problemele, iar în ultimii doi ani de mandat şi-a văzut visul cu ochii: a fost terminată construcţia grădiniţei şi a unei Case de Cultură cum rar întâlneşti în judeţ şi chiar în ţară. Scriind aceste rânduri nimeni nu ne mai poate acuza de reclamă sau campanie pentru că vorbim de realizările unui om care din păcate nu mai este printre noi, dar care va dăinui în sufletele noastre prin ceea ce a făcut. Credem că aceste lucruri sunt importante. Ce rămâne după noi, nu cât şi cum am trăit…

 

A format oameni de nădejde care să-i continue proiectele

Şi a mai făcut un lucru important de care mereu a fost mândru. “Am mereu lângă mine pe ing. Viluţ Mezdrea, viceprimarul comunei (n.r. - la acea vreme), un inginer tânăr, foarte priceput la toate, harnic, disciplinat, cinstit şi corect din toate punctele de vedere, şi am pe cine să las om de mare încredere în urma mea”. Şi aşa a fost. Elisei Todaşcă a avut trei mandate de primar, la cârma comunei urmându-l cel pe care l-a ţinut aproape şi căruia i-a fost părinte spiritual, ing. Viluţ Mezdrea. Putem spune, iată, că şi-a văzut visul împlinit. A lăsat comuna pe mâini bune. O comună de oameni gospodari, despre care se aud mereu lucruri măreţe. A format oameni şi caractere pentru ca cei care îi urmează să nu greşească.

De la alegerile de anul trecut, din cauza problemelor de sănătate, a ocupat doar funcţia de consilier, fiind preocupat de problemele comunei până a plecat la cele veşnice.

Un bun familist, un bun prieten, ospitalier şi plin de modestie, aşa l-am cunoscut pe Elisei Todaşcă…

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul primar de Poiana Stampei Elisei Todașcă a murit la vârsta de 76 de ani.
 Vizualizări articol: 4439 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fostul primar de Poiana Stampei Elisei Todașcă a murit la vârsta de 76 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei