Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 ian 2017 - Anul XXII, nr. 12 (6428)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tardiv

După finalizarea depozitului de deşeuri de la Pojorâta, un grup de ecologişti cere referendum pentru mutare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 Construcţia depozitului de deşeuri menajere de la Pojorâta a fost finalizată, primele probe efectuate au fost conforme, dar reprezentanţi ai ecologiştilor nu au abandonat demersurile pentru nepunerea în funcţiune a acestui obiectiv construit cu fonduri europene. Un ieşean, Adrian Chiriţă, cunoscut ca activist de mediu, i-a scris preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi i-a solicitat organizarea unui referendum local în judeţul Suceava, cu privire la desfiinţarea depozitului de deşeuri din pasul Mestecăniş şi readucerea zonei la starea iniţială. În susţinerea solicitării sale, Adrian Chiriţă face trimitere la ”peste 2.300 de susţinători, pe pagina comunităţii aflată la adresa https://www.facebook.com/NuGropiiDeGunoiDinVarfulMunteluiCtitoritaDeFlutur/posts/867830713351633, peste 600 de persoane, semnatari ai unei petiţii aflate la adresa http://www.petitieonline.com/nu_vrem_groapa_de_gunoi_pe_mestecanis şi peste 30.000 de persoane, semnatare ale unei petiţii aflate la adresa http://cugandullaromania.gandul.info/sustin”.

În petiţia trimisă preşedintelui Flutur, Adrian Chiriţă cere organizarea, până la 30 aprilie 2017, a unui referendum local cu întrebarea exactă "Sunteţi de acord ca CJ Suceava să nu dea niciodată în folosinţă groapa de gunoi din pasul Mestecăniş şi să readucă zona din pasul Mestecăniş la starea iniţială, cu fân, fragi, afine şi împădurită până în decembrie 2018, urmând ca CJ Suceava să găsească un alt loc în judeţul Suceava, la cel puţin 5 km în linie dreaptă orizontală pe hartă de cea mai apropiată localitate, la cel puţin 10 km în linie dreaptă orizontală pe hartă de un drum naţional din judeţ?" - variante de răspuns Da/Nu.

 

Contestatarii vor program de vizitare şi ghid pentru depozitul de pe Mestecăniş

De asemenea, Adrian Chiriţă îi mai transmite câteva directive preşedintelui CJ, printre care adoptarea unei hotărâri a deliberativului judeţean prin care să fie suspendată orice activitate în zona depozitului de pe Mestecăniş, mai puţin ”accesul liber şi gratuit al oricărui cetăţean în zona gropii, inclusiv în interiorul incintei acesteia, la orice oră, în intervalul orar 06:00 - 23:00, şapte zile pe săptămână, interval în care cel puţin un specialist care are cunoştinţe detaliate despre funcţionarea gropii şi echipamentelor aferente va fi la dispoziţia publicului vizitator pentru întrebări şi explicaţii”.

Răspunsul Consiliului Judeţean, titularul proiectului de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava, a fost dat de vicepreşedintele Viorel Seredenciuc. Acesta a explicat din nou poziţia administraţiei judeţene, arătând că depozitul ecologic de deşeuri de la Pojorâta s-a realizat cu respectarea cerinţelor tehnice prevăzute în legislaţia europeană şi naţională, iar lucrările de impermeabilizare a bazei solului şi cele privind instalaţiile de colectare a apei şi gazului produs în depozit şi investiţiile anexă la depozit (instalaţia de tratare a apei/levigat şi cea de tratare a gazului) sunt menite să asigure faptul că pe durata funcţionării depozitului sunt respectate condiţiile de protecţie a mediului pentru sol, subsol, ape subterane, aer şi sănătatea populaţiei.

 

CJ: Depozitul de pe Mestecăniş ”îndeplineşte toate condiţiile legale în materie”

”Subiectul construcţiei depozitelor de deşeuri menajere este de notorietate publică, ele fiind subiectul unor dezbateri publice încă din anul 2009, dar şi al numeroaselor articole de presă.

Apreciem că nu se poate invoca faptul că locuitorii comunei Pojorâta nu aveau cunoştinţă despre aceste lucrări, atât timp cât autorităţile publice locale ale U.A.T. Pojorâta au respectat obligaţiile prevăzute de Legea nr.52/2003 privind transparenta decizională în administraţia publică, republicată, cu completările ulterioare şi de către Legea nr.215/2001 a administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, iar mass-media a relatat pe larg acest subiect”, precizează vicepreşedintele CJ, cu trimitere la actele administrative şi articole din presă din perioada 2007-2013.

De asemenea, Seredenciuc subliniază că ”respectarea tuturor prevederilor legale în materie de protecţie a mediului şi sănătate a fost o condiţie pentru aprobarea proiectului. În urma evaluării, proiectul a fost aprobat de Comisia Europeană prin Decizia nr. C(2011)2035 din data de 30.03.2011, precum şi de Ministerul Mediului şi Pădurilor prin Ordinul ministrului Mediului şi pădurilor nr.1220/07.04.2011”.

Anularea acestui proiect ar însemna returnarea finanţării primite din partea Uniunii Europene şi a bugetului de stat, de aproape 52 de milioane de euro, stadiul de realizare a lucrărilor la depozitul în cauză fiind de aproximativ 98%.  ”Având în vedere cele prezentate, apreciem că proiectul <Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Suceava>, finanţat prin programul POS Mediu, îndeplineşte toate condiţiile legale în materie, motiv pentru care considerăm că nu se impune organizarea unui referendum local cu privire la desfiinţarea gropii de gunoi din pasul Mestecăniş (Pojorâta), aşa cum aţi solicitat în cererea adresată instituţiei noastre, în conformitate cu Legea nr.3/2000”, este răspunsul final al CJ. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului După finalizarea depozitului de deşeuri de la Pojorâta, un grup de ecologişti cere referendum pentru mutare.
 Vizualizări articol: 2893 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
După finalizarea depozitului de deşeuri de la Pojorâta, un grup de ecologişti cere referendum pentru mutare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei