Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 ian 2017 - Anul XXII, nr. 6 (6422)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Consumatori

Numeroşi tineri prinşi cu droguri în Suceava: 50 au fost depistaţi în flagrant, în locuri publice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de tineri care consumau droguri uşoare au fost depistaţi de patrulele de jandarmi pe parcursul anului trecut, cifra fiind mare în condiţiile în care vorbim doar de cazurile surprinse în flagrant, în locuri publice, fără a lua în calcul grupările mari, care au fost puse sub acuzare pe parcursul anului trecut în urma unor acţiuni de amploare coordonate de procurorii DIICOT Suceava. 

Cei 50 de tineri prinşi de jandarmi au în mare majoritate vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, iar doi dintre ei erau minori. Tinerii au fost prinşi în parcuri, parcări sau în zona adiacentă şcolilor, locaţiile exacte nefiind făcute publice deoarece jandarmii cred că vor mai prinde şi de acum încolo consumatori în acele zone. Cei mai mulţi consumatori fumau canabis sau marijuana ori etnobotanice.

 

Majoritatea consumatorilor, prinşi în municipiul Suceava

Din datele puse la dispoziţie de Jandarmeria Suceava rezultă că patrulele de jandarmi au constatat 39 de infracţiuni prevăzute şi pedepsite de Legea 143/2000, pentru prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. În cele mai multe cazuri a fost vorba de cazuri de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, consumatorii efectivi, însă sunt şi câteva de punerea în vânzare şi distribuire de droguri de risc. În cadrul acestor 39 de acţiuni flagrante au fost depistaţi 45 de consumatori. Tot anul trecut, patrulele de ordine publică în sistem integrat (poliţist plus jandarm) au mai constatat un număr de 4 infracţiuni de deţinere  de droguri de risc pentru consum propriu, fiind depistaţi încă 5 autori.

De departe, cele mai multe cazuri de consum de droguri au fost depistate în  municipiul Suceava. Urmează municipiul Gura Humorului  - patru dosare penale, Rădăuţi  - două dosare penale şi Fălticeni  - un dosar penal.

 

Cazuri aparent mărunte, de la care însă se poate ajunge spre vârful piramidei

Aceste cazuri de tineri prinşi în flagrant în timp ce consumau droguri, deşi aparent mărunte, sunt foarte importante pentru structurile de combatere a crimei organizate, deoarece de aici se pot aduna informaţii care duc la depistarea dealerilor, a celor care fac comerţ cu droguri pe care le aduc din străinătate şi le vând prin diferite metode. De regulă, dealerii au un cerc  de persoane de încredere, care la rândul lor încearcă să-şi facă o clientelă cât mai sigură, printre consumatori. Atunci când un consumator este prins în flagrant, ancheta urcă adesea mult spre vârful piramidei.

 

Patru tineri, prinşi cu canabis mărunţit pentru ţigări, în parcarea Cetăţii de Scaun

Unul din puţinele cazuri care au putut fi mediatizate de jandarmi în ultima perioadă este din noiembrie 2016, când patru tineri au fost prinşi în flagrant cu droguri asupra lor, într-o maşină, în parcarea Cetăţii de Scaun a Sucevei. Jandarmii care patrulau în zonă au observat patru tineri într-o maşină şi, fiind o oră târzie, s-au apropiat pentru a-i legitima. Reacţia tinerilor le-a dat imediat de bănuit jandarmilor care au făcut un control amănunţit al autoturismului, constatând că pe bancheta din spate a acestuia şi în portbagaj se aflau o pungă sigilată ce conţinea cantitatea de aproximativ 300 de grame de substanţă vegetală sub formă de muguri, un grinder metalic pentru mărunţirea substanţei, foiţe de rolare a ţigaretelor şi un cântar electronic. Asupra tinerilor au fost găsite mai multe pliculeţe în care se afla canabis.

Ulterior, din cercetări a rezultat că unul dintre tineri, în vârstă de 21 de ani,  a cumpărat cantitatea de 300 de grame de canabis sub formă de muguri din Spania, plătind pentru ea suma de 400 de euro. El a declarat că urma să vândă canabisul unor clienţi cu preţul de 60-80 de lei/gram.

Doi dintre tinerii prinşi în acest caz au fost între timp trimişi în judecată de procurorii DIICOT. 

 

Acţiuni de prevenire a consumului de droguri, în şcoli

Pe lângă cazurile de consum sau trafic de droguri surprinse în flagrant, jandarmii încearcă să acţioneze şi pe partea de prevenţie. Sublocotenentul Nicoleta Andronic, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, a declarat:

“În vederea prevenirii consumului de droguri sau al altor substanţe halucinogene, în cursul anului precedent, jandarmii suceveni au desfăşurat 30 de activităţi educativ-preventive în instituţiile de învăţământ preuniversitar din judeţul Suceava, la care au participat 1.648 de elevi. Pe fondul prezentării unor filme tematice, tinerii au fost informaţi cu privire la cauzele care generează consumul de droguri, precum şi efectele devastatoare pe care le au aceste substanţe asupra organismului”.

Principala structură care se ocupă de combaterea traficului şi a consumului de droguri în judeţ este Brigada de Combatere a Crimei Orgnizate Suceava, care are Serviciul Specializat Antidrog, cu ofiţeri specialişti care se ocupă doar de acest fenomen, a cărui ţinere sub control este foarte importantă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numeroşi tineri prinşi cu droguri în Suceava: 50 au fost depistaţi în flagrant, în locuri publice.
 Vizualizări articol: 10799 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Numeroşi tineri prinşi cu droguri în Suceava: 50 au fost depistaţi în flagrant, în locuri publice4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supa de pasăre pentru cei răciți ( ”aspirina evreiască”) Este o supă de pasăre foarte concentrată, care se folosea mult în trecut pentru a ajuta persoanele mai fragile, bolnăvicioase sau care au depășit boli grele, să se refacă rapid. I se mai spune ”aspirina evreiască” pentru că acest... Citeşte