Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 ian 2017 - Anul XXII, nr. 5 (6421)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   25 imagini |   ø fişiere video

Poiana Stampei

Slujbă de sfinţire a apei la râul Dorna

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Poiana Stampei, sfinţirea cea mare a apei, în ziua de Bobotează, a fost făcută, ca în fiecare an, la altarul de gheaţă realizat de gospodari pe malul râului Dorna.

După ce, începând cu 3 ianuarie, preoţii au sfinţit casele credincioşilor prin stropirea cu agheasmă mare, în ajunul Bobotezei, gospodarii din comună s-au deplasat la râul Dorna unde au ridicat un altar de gheaţă. S-a muncit o zi întreagă pentru a decupa blocurile de gheaţă în amonte, după care au fost aduse la locul de rugăciune pentru a fi făcută crucea mare din gheaţă, dar şi masa pe care preoţii aşază Evanghelia şi celelalte obiecte necesare sfinţirii apei.

Dis-de-dimineaţă, înainte de răsărit, a fost adus fân, pentru că, aşa cum am aflat chiar de la cei care au amenajat locul, peştera în care Prea Curata şi Prea Bine-Cuvântata Fecioară l-a născut pe Domnul nostru Iisus Hristos era un grajd de dobitoace. Înainte de a merge la râu, la biserică s-au rostit ultimele colinde de la sărbătorile de iarnă din acest an, colinde vechi, tradiţionale zonei de munte, care reflectă prin versuri viaţa oamenilor simpli de pe aceste meleaguri.

 

Comunitatea, adunată în jurul crucii de gheaţă

Locul de desfăşurare a slujbei a fost ales împreună cu preotul satului, într-un spaţiu mai larg şi ferit de vânt, în imediată vecinătate a râului Dorna. Pentru acest moment se aduce apă de izvor, care se pune în vase mari, şi tot în această zi se taie şi se scoate din râu, o bucată de gheaţă, pentru ca preotul să poată sfinţi şi apa râului. În jurul  crucii de gheaţă făcută cu o zi înainte se desfăşoară întreg ceremonialul religios, la care participă toată suflarea comunităţii. Preoţii Domiţian Tătaru şi Constantin Jbanca au chemat, în genunchi, puterea Duhului Sfant, pentru ca apa sfinţită să aibă puterea de a sfinţi viaţa oamenilor şi a satului prin binecuvântarea Domnului.

După slujba de sfinţire a apei, transformată în agheasmă, fiecare sătean îşi ia apă sfinţită în vasele cu care a venit de acasă. Pe drumul de întoarcere, toţi cei prezenţi la slujba de Bobotează strigă „Chiraleisa” - pentru belşugul roadelor din acest an, pentru a avea furaje şi animale sănătoase, pentru a fi feriţi de boli şi primejdii. Sătenii toarnă câte puţină agheasmă în toate fântânile întâlnite în drumul lor spre casă, iar odată ajunşi în gospodărie, oamenii stropesc cu agheasmă curtea, casa, grajdul, animalele din grajd, pomii din livadă.

 

Harul dumnezeiesc, transmis credincioşilor prin apa sfinţită

Preotul Domiţian Tătaru a precizat: “Când am făcut sfinţirea apei, m-am rugat ca apa aceasta să se sfinţească cu puterea, cu lucrarea şi cu pogorarea Sfântului Duh, pentru ca să se pogoare peste ea lucrarea cea curăţitoare a Treimii celei mai presus de fire, pentru ca să fie tămăduitoare sufletelor şi trupurilor şi să izgonească toată puterea cea potrivnică. Prin gustarea şi stropirea cu apă sfinţită să ne trimită Dumnezeu binecuvântarea Sa, care să ne spele de întinăciunea patimilor. Din această apă se vor adăpa păsările cerului, peştii şi celelalte făpturi din ape, păstorii vor aduce animalele la râu pentru a le potoli setea, oamenii îşi vor uda ogororul pentru a avea rod bogat. Dacă va fi apă pe râurile şi lacurile noastre, noi nu vom suferi de sete şi de arşiţă. Potrivit învăţăturii Sfinţilor Părinţi, <firea apei celei sfinte este ca să spele şi trupul şi sufletul, să-l sfinţească, să-l înnoiască şi să-l facă fiu al lui Dumnezeu>.

Această apa sfinţită de preot poartă în ea puterea curăţitoare şi sfinţitoare a harului dumnezeiesc. De aceea cu ea se stropesc şi lucrurile care trebuie binecuvântate sau sfinţite, cum ar fi de pildă, binecuvântarea şi sfinţirea prapurilor, sfinţirea crucii şi a troiţelor, a clopotului, a vaselor şi veşmintelor liturgice, sfinţirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor şi a Sfântului şi Marelui Mir. Pe multe dintre acestea le vom sfinţi în acest an, pentru că Bunul Dumnezeu ne ajută, şi după doi ani de la incendiu, biserica noastră se reconstruieşte cu ajutorul dumneavoastră”, a spus preotul Domiţian Tătaru.

 

Autorităţile au deszăpezit drumurile în Ajunul Bobotezei

„Mă bucur că reuşim să păstrăm aceste tradiţii odată cu trecerea timpului. Chiar dacă anul acesta, în urma precipitaţiilor căzute şi a vântului puternic, efortul făcut de administraţia locală pentru a asigura accesul tuturor sătenilor la slujba de Bobotează a fost unul foarte mare. Se ştie că apa sfinţită la Bobotează este una aparte, că nu se strică niciodată, iar noi ca şi creştini credem în puterea slujbei efectuate de preoţii noştri, şi de aceea efortul de a îndepărta zăpada de pe drumurile de acces din fiecare cătun nu a fost prea mare”, ne-a declarat primarul Viluţ Mezdrea, pe care, în seara din Ajunul Bobotezei l-am întâlnit la volanul unui buldoexcavator, îndepărtând zăpada de pe uliţele satului Teşna.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Slujbă de sfinţire a apei la râul Dorna.
 Vizualizări articol: 3357 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Slujbă de sfinţire a apei la râul Dorna5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei