Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 ian 2017 - Anul XXII, nr. 2 (6418)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Soluţie judecătorească

Ani grei de puşcărie pentru fraţii Turu în cazul răfuielilor din centrul Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tribunalul Suceava s-a pronunţat ieri în cazul fraţilor Turu, care au fost trimişi în judecată pentru răfuielile sângeroase din centrul municipiului Suceava,cu un taximetrist, din urmă cu mai bine de doi ani.

Traian Petru Balan (fost Biriş) - cunoscut ca Traian Turu - a primit 9 ani de închisoare, în timp ce fratele său, Decebal Biriş - cunoscut ca Decebal Turu, a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare. Pedepse grele, de câte 6 ani de închisoare, au mai primit Marian Bivol şi Eduard Sebastian Dura. Toţi patru au fost obligaţi să-i plătească victimei şi suma de 40.000 de lei.

Instanţa suceveană a mai pronunţat condamnări în alte două cazuri: Răzvan Neacşu -2 ani şi 6 luni cu închisoare, respectiv Marian Logofătu - 2 ani şi 10 luni. O altă persoană, Denisia Balan, a fost achitată de judecători.

Soluţia de ieri nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava. În acelaşi dosar au mai fost condamnate anterior alte două persoane. Este vorba de doi indivizi care şi-au recunoscut faptele şi au mers pe procedura simplificată, ceea ce a dus la scurtarea procesului în ceea ce-i priveşte.

Florin Mititelu, de 26 de ani, din municipiul Suceava, a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni, în timp ce Ionuţ Andrei Vornicu, de 23 de ani, fost boxer, a primit 1 an şi 6 luni. Ambele condamnări sunt cu executare în penitenciar, dar soluţia pronunţată ieri de Tribunalul Suceava nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa superioară.

 

Capul atacului a fost Decebal Biriş

Cel care a pus la cale agresiunea, se arată în rechizitoriu, este Decebal Biriş, care în acea seară de 19 septembrie 2014 s-a decis să se răzbune pe taximetristul Cozmiuc, sens în care a apelat la fratele său, Traian, şi la ceilalţi doi complici, Dura şi Bivol. Aceştia din urmă au fost o soluţie improvizată, arată anchetatorii, în mod normal trebuind să facă parte din „gaşcă” Răzvan Neacşu şi Ionuţ Andrei Vornicu, primul fost practicant de kick-box, iar al doilea fost boxer, însă cei doi erau plecaţi în judeţul Botoşani să-l aducă la Suceava pe un amic de-al lor din Dorohoi.

Cum Decebal a primit informaţia că taximetristul a fost văzut pe traseu, a făcut repede o trupă de „comando” şi a plecat cu o maşină de teren care-i aparţine spre centrul municipiului Suceava.

În jurul orei 22.00 au ajuns în zona staţiei de taxiuri din laterala Casei de Cultură, observându-l pe Cozmiuc în timp ce vorbea cu un alt taximetrist, lângă maşina acestuia din urmă.

Au oprit maşina în dreptul victimei şi s-au dat jos, înarmaţi cu corpuri contondente, numai că reacţia taximetristului i-a luat puţin prin surprindere, acesta luând şi el o bâtă de baseball din portbagajul taxiului.

„Neaşteptându-se ca victima să fie înarmată, inculpaţii au proferat iniţial injurii şi ameninţări la adresa sa, după care au intenţionat să o lovească cu corpurile contondente. Persoana vătămată a reuşit să fugă din zona staţiei de taximetre spre strada Ciprian Porumbescu (în direcţia parcului <Simion Florea Marian>), urmărită în fugă de toţi cei patru agresori. Conştientă de faptul că va fi prinsă dacă va fugi în continuare pe strada Ciprian Porumbescu, persoana vătămată şi-a schimbat direcţia de deplasare, luând-o acum la fugă spre zona staţiei de taximetre unde se aflau colegii săi”, se arată în rechizitoriu.

La un moment dat, mai spun anchetatorii, victima s-a împiedicat şi a căzut, chiar în faţa unui club de fitness din zonă. Şi se continuă în actul de sesizare a instanţei: „Profitând de acest lucru, cei patru inculpaţi au ajuns lângă victimă şi au început să o lovească peste tot corpul, inclusiv peste cap, cu corpurile contondente pe care le aveau în mâini, precum şi cu pumnii şi picioarele. Se cuvine a fi precizat că victima a încercat să-şi apere zona cranio-cerebrală cu mâinile, astfel că parte din lovituri nu şi-au putut atinge ţinta”.

Martorii, dar şi victima susţineau în declaraţiile date ulterior anchetatorilor că Decebal Biriş avea în mână un topor.

„Cei patru agresori şi-au încetat actele de violenţă doar în momentul în care au constatat că victima nu mai reacţionează la loviturile lor, moment care a coincis în timp cu strigătele unor martori oculari (persoane care au strigat către inculpaţi să se oprească deoarece <omoară> victima)”, mai arată procurorii.

Văzând că victima nu mai mişca, atacatorii au fugit spre maşina de teren, au urcat în autoturism şi au plecat repede din zonă.

Înainte de a demara în trombă, susţin anchetatorii, Traian Balan i-a ameninţat pe ceilalţi taximetrişti că vor avea aceeaşi soartă ca Marius Cozmiuc dacă vor spune ce au văzut în acea seară.

 

Patru tineri s-au prezentat la poliţie şi au spus că ei l-au bătut pe taximetrist. Doar unul dintre ei nu minţea

La puţin timp după ce taximetristul Cozmiuc a ajuns la spital, cu multiple leziuni, la sediul Poliţiei municipiului Suceava s-au prezentat patru tineri: Marian Logofătu, Răzvan Neacşu, Florin Mititelu şi Eduard Dura, susţinând că ei l-au bătut pe şoferul de taxi, după ce acesta din urmă i-ar fi atacat fără motiv.

Chiar de la început, anchetatorii au ştiut că e o minciună, victima şi martorii, unii dintre ei cu identitate protejată, declarând că i-au văzut în grupul agresorilor pe fraţii Turu, Traian şi Decebal.

Doar unul dintre cei patru tineri făcuse parte din grupul agresorilor, şi anume Eduard Dura, ceilalţi încercau să-i ducă în eroare pe anchetatori.

Drept urmare, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava i-au trimis pe Logofătu, Neacşu şi Mititelu în judecată pentru favorizarea făptuitorului (pentru că au încercat să-i facă scăpaţi pe adevăraţii agresori) şi inducerea în eroare a organelor judiciare (pentru că au încercat să-i păcălească pe poliţişti).

 

Bătăuşii au schimbat hainele cu tinerii care s-au predat la poliţie

Şi în privinţa tinerilor care au încercat să preia fapta asupra lor procurorii au reconstituit scenariul din acea seară de 19 septembrie 2014.

Anchetatorii susţin că fraţii Decebal şi Traian Turu au fost cu ideea de a-i trimite pe cei trei tineri să susţină că ei au fost agresorii, lor alăturându-se şi Eduard Sebastian Dura, pentru a da credibilitate poveştii. S-au întâlnit pe un deal, unde au pus toate detaliile la punct. Mai mult, au decis să-şi schimbe şi hainele între ei.

„Biriş Decebal, Balan Petru-Traian şi Bivol Marian-Traian au dat hainele lor numiţilor Neacşu Răzvan, Mititelu Florin şi Logofătu Marian, primindu-le în schimb pe ale acestora”, mai arată anchetatorii.

La sediul Poliţiei municipiului Suceava, cei patru tineri au formulat fiecare un autodenunţ „în oglindă”, susţinând însă că taximetristul ar fi încercat să-i lovească, fără nici un motiv, cu un par şi cu un cuţit.

 

Au “fabricat” un alibi pentru Traian Turu

În boxa acuzaţilor Tribunalului Suceava au ajuns şi Ionuţ Andrei Vornicu şi Denisia Balan, soţia lui Traian Balan, trimişi în judecată pentru mărturie mincinoasă, după ce, potrivit anchetatorilor, „au făcut afirmaţii mincinoase şi totodată nu au spus tot ceea ce ştiau în legătură cu faptele şi împrejurările esenţiale cu privire la care au fost întrebaţi”.

Spre sfârşitul anului 2014, cei doi tineri au fost reţinuţi preventiv pentru 24 de ore, iar a doua zi procurorii au cerut arestarea preventivă a acestora, măsură respinsă de judecători. Cei doi, arată anchetatorii, au fost puşi sub acuzare după ce au „fabricat” un alibi pentru Traian Balan.

Vornicu, de exemplu, a declarat că în perioada 19-20 septembrie 2014 (când a avut loc tentativa de omor), el a fost împreună cu Traian Balan până la Cluj, creându-i astfel un alibi acestuia din urmă.

Denisia Balan a declarat şi ea că soţul ei era plecat la Cluj în seara în care s-a petrecut tentativa de omor, fiind însoţit de viitorul lor fin (Ionuţ Andrei Vornicu).

 

Motivul tentativei de omor. O răfuială între găştile de cartier

Tentativa de omor din septembrie 2014 asupra unui tânăr taximetrist a avut drept mobil răfuiala dintre două grupări de tineri, una din cartierul Burdujeni, avându-i ca protagonişti principali pe fraţii Turu, cealaltă din Sf. Ilie şi Obcini, aşa-zisa gaşcă a unui individ pe nume Maruseac.

Într-un comunicat prin care anunţau arestarea celui de-al patrulea suspect în dosarul tentativei de omor, reprezentanţii Parchetului explicau că agresarea şoferului de taxi, pe 19 septembrie 2014, a plecat de la un incident petrecut cu aproximativ o săptămână înaintea acelei tentative de omor. Atunci, în jurul datei de 11 septembrie 2014, aproape de ora 22.00, aproximativ 50 de indivizi s-au urcat în mai multe maşini, înarmaţi cu obiecte contondente, şi au plecat spre cartierul Burdujeni, vizaţi fiind doi dintre fraţii Turu, Decebal Biriş (34 de ani) şi Traian Balan (29 de ani), dar şi persoane din anturajul acestora.

Răfuielile de stradă plănuite în acea seară nu au mai avut loc întrucât fraţii Turu nu au fost de găsit în zonă, altfel s-ar fi petrecut cu siguranţă scene sângeroase.

Una dintre maşinile pline ochi cu indivizi înarmaţi care au plecat spre Burdujeni în acea noapte ar fi fost condusă de Marius Cozmiuc. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ani grei de puşcărie pentru fraţii Turu în cazul răfuielilor din centrul Sucevei.
 Vizualizări articol: 19388 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Ani grei de puşcărie pentru fraţii Turu în cazul răfuielilor din centrul Sucevei5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Incredibil !!! trimis de
( 5 ian 2017, 18:01:29
In mod vădit impotriva adevarului si dreptatii in Suceava exista judecatori care dau sentinte gresite si pot chiar exemplifica. Este contrar spiritului de justitie ca acelasi judecator care acum o luna a cerut eliberarea inculpatilor si dupa o luna condamna inculpatii , ba mai mult schimba pe parcursul procesului incadrearea faptei de la ”loviri si alte violente” la tentativa de omor. Deci e clar ca buna ziua ca in acest caz la adapostul falsei impartialitati se comit nedreptati strigatoare la cer. Nu cumva acest caz este la discretia celor mai ”MARI”, care conduc justitia din Suceava dupa bunul lor plac?
2.   . trimis de
( 6 ian 2017, 09:48:41
Te rog, exemplifica. Schimbarea încadrării juridice este posibilă și legală dacă există temei, si oricine a deschis Codul Penal măcar de curiozitate poate observa ca nu se încadrează sub nicio formă la "loviri si alte violente" faptele săvârșite de condamnați.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei