Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 dec 2016 - Anul XXI, nr. 286 (6399)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   37 imagini |   ø fişiere video

Vernisaj

Maşinuţele chinezeşti, păpuşile şi bibelorile, principalele atracţii în expoziţia ”Copilăria părinţilor noştri”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Expoziţia „Copilăria părinţilor noştri”, vernisată miercuri, la Muzeul de Istorie din Suceava, s-a bucurat de foarte mulţi vizitatori, de toate vârstele, încă de la deschidere. Pentru adolescenţi cele mai fascinante s-au dovedit a fi maşinuţele şi locomotivele chinezeşti, după care oftau toţi băieţii în perioada comunistă. De asemenea, vitrina cu păpuşi a fost atractivă pentru fetiţe, care le priveau cu nedisimulată curiozitate. Iustina, o fetiţă în clasa a IV-a la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, ne-a spus că ”sunt cu totul altfel” decât păpuşile care le-a văzut ea până acum şi că ”păpuşile negre” sunt  o premieră pentru ea. Acelaşi interes l-au arătat atât copiii, cât şi adolescenţii pentru bibelourile care în ”epoca de aur” erau, de cele mai multe ori, un indicator al standardului de viaţă.

După cum a declarat la vernisaj profesorul Iulian Pruteanu, proiectul a fost lansat de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi Asociaţia „Patrimoniu pentru comunitate” Iaşi în luna aprilie a anului 2014, iar expoziţia s-a bucurat de un mare succes, fiind concepută de liceeni – de la alegerea temei şi strângerea obiectelor până la promovarea evenimentului şi realizarea ghidajului. ”Scopul expoziţiei a fost acela de a reda viaţa cotidiană în comunism şi, totodată, de a demonstra faptul că muzeele sunt spaţii vii, iar publicul tânăr poate contribui la reconstrucţia memoriei şi scrierea istoriei”, a spus profesorul. De asemenea, el a subliniat că ”anii din perioada comunistă, dacă îi scuturăm de ideologie, nu ne reprezintă decât pe noi”.

 

Expoziţia este deschisă până în 7 ianuarie

Expoziţia „Copilăria părinţilor noştri” de la Suceava este împărţită în trei secţiuni – şcoală, familie şi societate – şi cuprinde obiecte tipice perioadei: cravata şi insigne de pionier, carnetul de evidenţiere a activităţii pionerului, sticla de Pepsi-Cola, cutia de bomboane extrafine de ciocolată, lanterna Panda, muzicuţa, penarul şcolar, diapozitivele istorice sau diferite alte materiale didactice etc.

„Ne bucurăm mult să aducem expoziţia <Copilăria părinţilor noştri> la Suceava, după ce a putut fi admirată la Botoşani şi la Istanbul. Este unul dintre proiectele asociaţiei noastre, realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, care contribuie în mare măsură la recompunerea memoriei colective prin interacţiunea dintre părinţi, care au copilărit în comunism, şi copiii lor. Pe viitor, intenţionăm să itinerăm această expoziţie şi în alte oraşe ale ţării, dar şi în afara graniţelor ţării”, a declarat Iulian Pruteanu, preşedintele Asociaţiei „Patrimoniu pentru comunitate” Iaşi.

La vernisaj, din partea gazdelor au participat directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, Ion Mareş, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Niţă. De asemenea, corul de tineret AXIOS a interpretat cântece şi a încheiat momentul festiv cu un concert de colinde în holul Muzeului de Istorie.

Expoziţia „Copilăria părinţilor noştri” este coordonată de Iulian Pruteanu, Corina Irimiţă şi Oana Melinte şi poate fi vizitată la Muzeul de Istorie din Suceava, în perioada 7 decembrie 2016 – 7 ianuarie 2017. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maşinuţele chinezeşti, păpuşile şi bibelorile, principalele atracţii în expoziţia ”Copilăria părinţilor noştri”.
 Vizualizări articol: 1866 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Maşinuţele chinezeşti, păpuşile şi bibelorile, principalele atracţii în expoziţia ”Copilăria părinţilor noştri”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei