Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 dec 2016 - Anul XXI, nr. 284 (6397)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Semnal de alarmă

Furnizarea căldurii în Suceava, primejduită de o modificare legislativă considerată abuzivă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Conducerea companiei Adrem Invest, care a investit 86 de milioane de euro în realizarea noii centrale de termoficare a Sucevei, care funcţionează din 2013, a organizat marţi dimineaţă o dublă conferinţă de presă – la Suceava şi la Bucureşti, pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa impactului negativ al unei modificări legislative considerată abuzivă.

Producătorii de energie termică din resurse regenerabile sunt afectaţi de noua măsură a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, care exclude lemnul de foc şi resturile din exploatarea acestuia din categoria de biomasă certificabilă, creând dificultăţi financiare pentru procesul de producţie.

Acest lucru are impact direct asupra alimentării cu căldură a peste 50.000 de suceveni, racordaţi la sistemul centralizat de încălzire.

Asta deoarece centrala de cogenerare gestionată de Bioenergy Suceava, care utilizează biomasă pentru producerea agentului termic, nu va mai primi certificate verzi, prin care era subvenţionat preţul redus de livrare a gigacaloriei la gardul centralei – 116 lei, fără TVA.

„Strategia Uniunii Europene pentru încălzire şi direcţiile de dezvoltare din cadrul Strategiei Energetice 2016 – 2030 a României au în vedere promovarea cogenerării de înaltă eficienţă, utilizând surse regenerabile de energie în sisteme centralizate de termoficare, aspecte pe care Bioenergy Suceava le-a implementat încă din 2013, atunci când a intrat în funcţiune şi a înlocuit CET-ul vechi care funcţiona pe bază de cărbune, reducând astfel semnificativ şi poluarea locală. Mai mult decât atât, prin ultilizarea biomasei ca sursă de producere a agentului termic, Bioenergy Suceava reduce consumul de resurse epuizabile la nivel naţional, exploatând o resursă regenerabilă, care, până în 2013, polua râurile de munte, fiind un deşeu rezultat în urma tăierilor de pădure, care nu era strâns, ci rămânea şi se deprecia în natură”, a declarat Adrian Bodea, preşedinte Adrem Invest şi acţionar Bioenergy Suceava, în cadrul conferinţei de presă organizată pe tema acordării certificatelor verzi.

Investitorul privat a explicat că în 2011, când a fost organizată licitaţia pentru o nouă centrală de furnizare a căldurii în Suceava, s-a cerut ca aceasta să corespundă în totalitate normelor de mediu, motivul principal pentru care fosta societate de termoficare, Termica, urma să îşi înceteze activitatea, fiind neconformarea la aceste norme. Noua centrală, care s-a dovedit chiar şi de 20 de ori mai puţin poluantă decât vechiul CET, conform măsurătorilor de noxe efectuate de specialişti, care utilizează drept combustibil o materie regenerabilă – lemnul, aflat din abundenţă în ţara noastră şi în ţările învecinate, de unde au şi început să importe, riscă să se confrunte cu grave probleme financiare, în condiţiile în care costurile de producţie nu se mai închid cu cele de vânzare.

 

Lovitură după lovitură pentru investiţia de 86 de milioane de euro de la Suceava

„Bioenergy Suceava şi-a luat angajamentul de a produce energie termică la cel mai mic preţ, de 116 lei/Gcal, de patru ori mai mic decât în alte judeţe ale României, bazându-se şi pe alte surse de finanţare, cum ar fi fondurile obţinute din vânzarea certificatelor verzi, societatea noastră fiind acreditată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei pentru accesarea sistemului de promovare a energiei produse din surse regenerabile prin acordarea de certificate verzi. În situaţia în care, anul trecut, 50% din biomasa folosită de Bioenergy Suceava era reprezentată de lemnul de foc rezultat din exploatările forestiere, odată cu implementarea ordinului legislativ, asistăm la o reducere la jumătate a veniturilor centralei”, a subliniat Doina Oică, director economic al Bioenergy Suceava.

Aceasta este cea mai recentă dar şi cea mai puternică lovitură primită de investitorul privat care a luat un credit uriaş, de 70% din valoarea totală a centralei, pentru a construi prima centrală pe biomasă care asigură căldură locuitorilor unui municipiu reşedinţă de judeţ.

Până acum, activitatea noului producător de energie termică a mai fost afectată şi de plecarea a aproape 4.000 de consumatori  din sistemul centralizat, ceea ce nu a picat tocmai bine, în condiţiile în care centrala a fost făcută pentru a asigura căldura şi apa caldă pentru mai mult de 22.000 de abonaţi. Principala cauză a renunţării la sistemul centralizat este considerată nesiguranţa dată de situaţia Termica, care a continuat să fie distribuitor al agentului termic la nivelul municipiului, pe perioada în care s-a aflat în insolvenţă şi chiar în faliment, până la desemnarea unui nou operator de termoficare, privat, Thermonet.

Alte „lovituri” care au afectat planul de afaceri al investitorului au fost date prin reducerea numărului de certificate verzi acordate de stat pentru investiţiile în energia regenerabilă, scăderea valorii de piaţă a certificatelor verzi, dar şi scăderea preţului energiei electrice pe piaţă.

În acest context, directorul Bioenergy Suceava, Vasile Ilie, a explicat impactul social major pe care această nouă modificare legislativă, privind biomasa, îl poate avea asupra furnizării de energie termică pentru suceveni dacă ordinul nu se va modifica în viitorul apropiat: “Reducerea veniturilor obţinute din vânzarea certificatelor verzi, cumulată cu scăderea preţului acestora şi scăderea preţului la energie electrică determină un flux financiar insuficient pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de normalitate”.  Vasile Ilie şi-a exprimat dezamăgirea şi nemulţumirea vizavi de faptul că în loc să fie încurajate investiţiile de acest gen, prin care, pentru prima oară în România, locuitorii unui oraş beneficiază de termoficare de la o centrală ce utilizează resurse regenerabile, cu o eficienţă de 86% - centrala de la Suceava fiind cea mai mare şi cea mai performantă din sud -estul Europei centrale, acum, prin modificarea regulilor în timpul jocului, este pusă în pericol funcţionarea acesteia prin modificări legislative fără o bază reală.

 

Avocatul Adrian Ciurtin - „Modificarea legislativă este ilegală şi abuzivă”

După ce numeroasele scrisori oficiale adresate Ministerului Mediului şi reprezentanţilor Guvernului au rămas fără răspuns, argumentele lor fiind complet ignorate, cei de la Adrem Invest sunt acum decişi să obţină o anulare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care investiţia de la Suceava este lovită la temelii, în joc fiind asigurarea serviciilor de termoficare pentru 50.000 de locuitori ai oraşului.

 „Modificarea legislativă este ilegală şi abuzivă. Scoaterea lemnului de foc din categoria biomasă nu este justificată şi este discriminatorie. Am căutat toate căile de atac pentru anularea acesteia. Cel mai probabil o vom ataca în contencios administrativ, solicitând anularea acesteia”, a spus Adrian Ciurtin, avocatul care reprezintă Adrem Invest.

 

Sucevenii vor avea cea mai ieftină gigacalorie din ţară cel puţin încă doi ani

"Noi vom furniza căldură în orice condiţii. Am făcut-o şi în anii anteriori, o vom face şi în această iarnă. Dar nu este normal să furnizăm căldură din resurse proprii. Furnizarea căldurii trebuie făcută în condiţii de rentabilitate, iar pe lângă închiderea costurilor, ar trebui să putem acoperi şi creditele luate din bancă, ceea ce nu se întâmplă în momentul de faţă.

Suntem obligaţi prin contract ca şi în următorii doi ani să furnizăm gigacaloria la 116 lei, un preţ mai mic decât cel reglementat de ANRE, ceea ce vom şi face”, a subliniat Adrian Bodea, preşedintele Adrem Invest. După perioada respectivă, este posibil să apară mici ajustări ale preţului gigacaloriei, în funcţie de costurile de producţie.

Sucevenii plătesc pentru o gigacalorie mai puţin de 180 de lei, cu tot cu TVA, acesta fiind printre cele mai mici preţuri din ţară pentru producere, transport şi distribuţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Furnizarea căldurii în Suceava, primejduită de o modificare legislativă considerată abuzivă.
 Vizualizări articol: 3302 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Furnizarea căldurii în Suceava, primejduită de o modificare legislativă considerată abuzivă3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 7 dec 2016, 11:10:25
Sa nu se gandeasca cumva sa mareasca pretul gigacaloriei la acesti consumatori captivi, asa cum au mai avut intentia s-o faca acesti producatori si distribuitori protejati mereu de primarul Lungu. Ei detin monopolul in termoficarea Sucevei prin bunavointa primarului caruia nu stim de ce nu i-a placut concurenta si contorizarea la nivel de apartament. Sa se multumeasca si cei de la Adrem Invest, respectiv Thermonet si Bioenergy cu un profit ceva mai mititel, ca si asa au o groaza de utilitati de la TERMICA si facilitati asigurate de primaria Suceava. Sa nu uitam totusi ca grosul profitului acestei firme private, Adrem Invest, pentru care Lungu si acolitii lui, mari directori generali la TERMICA, Placinta si Gemanari au decapitalizat si distrus TERMICA, provine din energia electrica produsa in centrala Bioenergy care toaca padurile din cateva judete, distruge si incurca drumurile nationale si polueaza enorm cu jafurile de camioane de transport, poluare mult mai mare decat cea de la TERMICA, cu instalatii de ardere a carbunelui modernizate si nepoluante. Pretul gigacaloriei la populatie este foarte mare daca ne gandim la lefurile amarate ale majoritatii sucevenilor si nu ale celor de la Adrem Invest, respectiv Bioenergy si Thermonet, in special ale sefuletilor. Se prevede o debransare in masa de la termoficarea centralizata si ajungerea la propunerea d-lui Baisanu, de trecere totala la centrale pe gaz in Suceava.
2.   Salvati padurea trimis de
( 7 dec 2016, 15:15:58
Dupa logica lui dottore Vasile Ilie si a d-lui Bodea, statul roman ar trebui sa-mi dea si mie certificate verzi ( subventii ) pentru lemnele arse in centrala proprie.
3.   Returnarea spagilor trimis de
( 7 dec 2016, 16:04:53
Se sparge sandramaua. Cei care au luat spagi pentru falimentarea TERMICA si oferirea afacerii catre privati, vor trebui sa dea banii inapoi. Se vor da in gat intre ei, modelul e cunoscut
4.   Se stringe funia hotilor? trimis de
( 7 dec 2016, 16:56:15
Praful sa se aleaga de voi, cei care au ingropat Termica, sa cunoasca numai amarul si sa n-aiba parte de urmasi. Suceveanul poate gasi si alte variante, nu sunteti buricul pamantului.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei