Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 dec 2016 - Anul XXI, nr. 282 (6395)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Medicină de înaltă performanţă

Primul angio-tomograf ocular din ţară, achiziţionat de Clinica Oftalmologică Novaoptic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Clinica Oftalmologică Novaoptic a achiziţionat recent primul angio-tomograf ocular din ţară, clinica suceveană numărându-se printre cele 550 de clinici oftalmologice din lume care folosesc această tehnologie nouă. Angiografia OCT (OCTA) este noua abordare non-invazivă pentru vizualizarea vascularizaţiei retinei care revoluţionează modul în care medicii monitorizează retina şi coroida. Tehnologia angiografiei OCT, după cum ne-a explicat dr. Cristina David, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmologică Novaoptic, evidenţiază vasele retiniene prin detectarea fluxului sangvin în aceste vase, fără injectarea unui colorant ca substanţă de contrast. „Această tehnologie generează imagini clare ce evidențiază reţeaua microvasculară a retinei mult mai detaliată”, a precizat dr. David.

 

Această nouă tehnologie salvează vederea pacientului

Medicii clinicii Novaoptic utilizează tomograful ocular în coerenţa optică (OCT) din anul 2010, aparat care „parcă este o fereastră deschisă pentru noi, pentru a vedea mai bine în interiorul ochiului, evidenţiind retina strat cu strat ”, instrument care, a precizat dr. David, „ne-a ajutat să stabilim diagnostic precis, urmat de tratament iniţiat precoce în afecţiunile oculare cele mai frecvente”.  Această nouă tehnologie, angio-tomograful, îi ajută pe medici să observe mai devreme modificările, să înceapă tratamentul mai precoce şi astfel să salveze vederea pacientului.

Mai întâi i se face pacientului o tomografie oculară, după care urmează angio-tomografia. „Până la apariţia acestei tehnici, metoda de vizualizare a microvascularizaţiei retinei era angiografia cu fluoresceină, cu dezavantajul major al injecţiei intravenoase cu substanţă de contrast, ce determina frecvente reacţii adverse alergice (chiar şi şoc anafilactic). Angiografia asociată tomografiei în coerenţă optică identifică mişcarea sângelui în vase printr-o viteză foarte mare de scanare (70.000 de scanări/secundă), iar captarea unei imagini durează aproximativ 3 secunde. Analiza microcirculaţiei oculare se realizează atât la nivelul retinei, cât şi la nivelul nervului optic”, a mai completat dr. David.

 

Pacienţii diabetici au risc de pierdere a vederii

Tehnica angiografiei OCT permite detectarea modificărilor circulaţiei precoce în retinopatie diabetică, tromboze venoase retiniene, anomalii vasculare congenitale şi degenerescenţă maculară legată de vârstă.

Retinopatia diabetică este o complicaţie frecventă a diabetului care are o prevalenţă de peste 33% printre pacienţii diabetici. În ţările dezvoltate, retinopatia diabetică este principala cauză de orbire la persoanele de vârstă activă (între 20 şi 65 ani). Factorii de risc sunt durata diabetului, dezechilibrul glicemic, hipertensiunea arterială, nivelul crescut al colesterolului şi al trigliceridelor în sânge, obezitatea. Pacienţii cu diabet zaharat de tip 1 trebuie să facă un control oftalmologic la cinci ani de la debutul bolii, iar cei cu diabet de tip 2 trebuie examinaţi oftalmologic chiar la diagnosticare şi apoi necesită un control în fiecare an.

Având în vedere faptul că retinopatia diabetică nu produce simptome vizuale atât timp cât nu este afectată aria maculară (centrul retinei), monitorizarea retinopatiei diabetice trebuie să fie un proces activ. Progresia bolii trebuie urmărită printr-o examinare oftalmologică completă, la intervale programate, scopul fiind iniţierea terapiei Laser atunci când stadiul retinopatiei o cere. „Numai în acest mod, printr-o colaborare strânsă între pacient şi medicul său, se poate izbândi în lupta cu această complicaţie redutabilă a diabetului, victoria fiind reprezentată de conservarea acuităţii vizuale, atât de utilă desfăşurării unei vieţi normale. Noi avem o lungă şi frumoasă colaborare cu medicii specialişti în diabet din judeţul Suceava, cu medicii de familie, care recomandă tuturor pacienţilor cu diabet efectuarea examinării retinei în fiecare an”, a spus dr. Cristina David.

 

Diagnosticul precoce prin Angiografia OCT salvează ani de vedere

Degenerescenţa maculară legată de vârstă este principala cauză de pierdere a vederii la pacienţii care au vârsta peste 60 de ani, iar forma neovasculară a acestei boli debutează cu o membrană formată din vase anormale ce cresc sub retină, numite neovase, care apoi invadează retina şi distrug celulele cu conuri, ducând la pierderea ireversibilă a vederii centrale. Statisticile arată că frecvenţa degenerescenţei maculare legate de vârstă creşte cu vârsta, afectând 10% din persoanele între 65 şi 75 de ani şi 30% din cele care depăşesc 75 de ani.

Dr. Cristina David subliniază faptul că „doar prin angiografia OCT se pot evidenţia vasele de neoformaţie profunde, ceea ce permite cel mai precis diagnostic al bolii. Intervenţia terapeutică precoce în aceste boli vasculare salvează ani de vedere”.

O altă aplicaţie importantă a angiografiei OCT de care ne-a amintit dr. David este în cazul glaucomului, o afecţiune a nervului optic şi care reprezintă una dintre principalele cauze de orbire în întreaga lume, vederea şi câmpul vizual reducându-se treptat, uneori chiar fără simptome. Pierderea vederii este cauzată de degradarea nervului optic. Modificările microcirculaţiei la nivelul nervului optic pot susţine diagnosticul de glaucom incipient, înainte ca vederea să fie afectată şi câmpul vizual să fie îngustat. Şi în glaucom, diagnosticul precoce şi tratamentul iniţiat la timp salvează pacientului ani de vedere.

 

Angiografia OCT produce imagini de înaltă rezoluţie, tridimensionale

Vascularizaţia retiniană este segmentată cu ajutorul Angiografiei OCT, medicul putând vizualiza astfel capilarele din straturile superficiale, dar şi din straturile profunde ale retinei. Angiografia OCT produce imagini de înaltă rezoluţie, tridimensionale, care sunt redate ca straturi individuale de vascularizaţie retiniană, permiţând depistarea unor vase anormale sau a unor zone în care lipseşte microcirculaţia capilară.

„În acest fel, microvascularizaţia poate fi observată cu înaltă precizie şi total neinvaziv pentru pacient, iar scanările pot fi repetate ori de câte ori este necesar pentru monitorizarea afecţiunii oculare. Angiografia OCT este viitorul în imagistica retinei, pentru că vizualizează vasele retiniene şi coroide într-un mod nemaiîntâlnit până în prezent”, a adăugat dr. Cristina David.

 

Un examen oftalmologic, primul pas spre depistarea incipientă a bolii

Dr. David, conştientă pe deplin de beneficiile acestui aparat inovator, a subliniat că „imaginile 3D sunt separate pe straturi individuale de vascularizaţie retiniană pentru a furniza un nivel de detaliu nemaiîntâlnit până acum şi pentru a izola zonele de interes pentru medic”. „Noi folosim în clinica Novaoptic sistemul complex AngioVue ce include atât Angio OCT cât şi OCT structural pentru retină, nerv optic şi polul anterior al globului ocular”, a explicat dr. David. Sistemul este deja folosit cu succes în 550 de clinici din lumea întreagă, fiind mediatizat în mai mult de 90 de publicaţii. Medicii specialişti de la Novaoptic sunt bucuroşi de investiţia făcută în acest nou aparat, care le permite să facă mai mult pentru pacient, să investigheze mai mult şi să depisteze bolile pacienţilor în stadiu incipient. Succesul în păstrarea vederii este depistarea precoce a bolii şi iniţierea tratamentului la timp, de aceea sucevenilor şi nu numai le este recomandat un control cu ajutorul acestui aparat unic în ţară. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul angio-tomograf ocular din ţară, achiziţionat de Clinica Oftalmologică Novaoptic.
 Vizualizări articol: 3388 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Primul angio-tomograf ocular din ţară, achiziţionat de Clinica Oftalmologică Novaoptic5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sarmale cu orez şi hrişcă (de post) Pentru aceia dintre noi care consideră cam fad gustul sărmăluţelor de post, această combinaţie va aduce un plus de aromă interesantă, cu tentă de nucă sau de carne. Aceste sărmăluţe sunt foarte săţioase şi, spre deosebire de cele obişnuite, nu... Citeşte