Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 nov 2016 - Anul XXI, nr. 276 (6389)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Acţiune de informare

O sută de persoane instruite într-o singură zi în privinţa acordării unui vot corect la alegeri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acţiune de amploare a lucrătorilor Ministerului Afacerilor Interne, care timp de 30 de zile, între 11 noiembrie şi 11 decembrie, desfăşoară o campanie pentru acordarea unui vot corect la alegerile din luna decembrie. La campania de prevenire cunoscută sub denumirea de ”Alege Să Fii Corect” participă poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, care prin acţiunile lor îi vor informa pe cetăţeni despre modul de exprimare a unui vot corect în timpul alegerilor parlamentare.

Miercuri, 23 noiembrie, lucrători din aceste structuri au organizat o acţiune de informare a oamenilor în incinta unui mall din municipiul Suceava. Peste 100 de persoane au primit materiale de informare, purtându-se totodată discuţii privind legislaţia electorală, care sunt faptele ilicite şi pedepsele aplicabile în aceste cazuri.

Cetăţenii care vor vota la alegerile parlamentare din luna decembrie trebuie să ştie că  

au dreptul de a vota cei care au împlinit vârsta de 18 ani şi nu le-a fost interzisă exercitarea acestui drept printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Aceştia vor vota la secţia de votare la care sunt arondaţi, iar dacă se află într-o altă localitate, la orice secţie de votare, pe liste suplimentare. Se poate vota cu cartea de identitate, cu buletinul de identitate sau cu paşaportul diplomatic sau de serviciu. Reprezintă contravenţii electorale: continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei, adică 10 decembrie 2016, ora 07.00, care se sancţionează cu amendă de la 4.500 la 10.000 de lei; sfătuirea alegătorilor la sediile secţiilor de votare, în ziua votării, să voteze sau să nu voteze un candidat sau o anumită listă de candidaţi, care se sancţionează tot cu amendă de la 4.500 la 10.000 de lei; distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror alte afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite, care se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.

Aplicarea a mai mult de două afişe electorale pe un panou electoral de către fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri ori candidat independent se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei. Organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli în perioada de desfăşurare a cursurilor se sancţionează tot cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.

La capitolul infracţiuni electorale amintim: oferirea sau darea de bani, de bunuri sau de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi.

O altă infracţiune o constituie împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, care se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals constituie de asemenea infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar fapta prin care o persoană votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O sută de persoane instruite într-o singură zi în privinţa acordării unui vot corect la alegeri.
 Vizualizări articol: 2508 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O sută de persoane instruite într-o singură zi în privinţa acordării unui vot corect la alegeri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei