Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 nov 2016 - Anul XXI, nr. 275 (6388)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Lotul naţional

Un elev din Vatra Dornei se pregăteşte de Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică din India

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, din India, va aduce la masa competiţională echipaje din peste 40 de ţări, România fiind prezentă cu două loturi de elevi. Vitalie Lungu, elev în clasa a XII-a în cadrul Liceului Teoretic “Ion Luca” Vatra Dornei, este singurul reprezentant al Sucevei în cadrul olimpiadei internaţionale desfăşurate în Bhubaneswar, între 9-19 decembrie 2016.

„Plecarea va fi pe 8 decembrie. În această perioadă recapitulez, mă simt pregătit pentru concurs”, a menţionat Vitalie. Lotul naţional va fi însoţit de prof. dr. Petru Crăciun, inspector în cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava, şi universitarul Cristian Pîrghie, directorul Observatorului Astronomic din Suceava.

Vitalie Lungu este din Republica Moldova, raionul Sîngerei. Este pregătit la fizică de prof. Mioara Şaramet, iar la astronomie şi astrofizică este pregătit de prof. dr. Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Palatul Copiilor Suceava.

Prezenţa lui Vitalie în echipa fanion a României a venit după o selecţie realizată chiar la Suceava, unde a avut loc şi pregătirea lotului restrâns la finele lunii septembrie.

 

Patru probe

Patru probe îi vor departaja pe cei mai buni dintre competitori - proba observaţională (proba de planetariu, hartă mută etc.), proba teoretică, de cinci ore, proba de analiză a datelor, de patru ore, şi proba pe echipe.

Circa 250 de participanţi din peste 40 de ţări sunt calificaţi în concurs, favorite fiind considerate ţările asiatice (Iran, India, Indonezia), după cum ne-a declarat Vitalie Lungu.

România va fi reprezentată în India de două echipe a câte cinci elevi fiecare. Prima echipă este sponsorizată de Ministerul Educaţiei, iar cea de-a doua echipă va participa din sponsorizări private.

Vitalie face parte din cel de-al doilea echipaj, acesta mulţumind pentru sprijin companiei Aqua Carpatica, care va susţine cea mai mare parte a costurilor deplasării, şi Primăriei Vatra Dornei.

Astrofizica şi astronomia nu se regăsesc în orarul şcolilor din ţară, astfel că elevii pasionaţi lucrează în afara programului şcolar, bazându-se pe cunoştinţele acumulate la orele disciplinelor precum fizică, matematică, geografie etc.

După terminarea liceului, Vitalie vrea să studieze fizica la Universitatea de Stat din Moscova, Rusia, urmând să susţină, la vară, examen de admitere la matematică, rusă, engleză şi fizică. Pentru studiile postuniversitare ia în calcul aprofundarea astronomiei şi astrofizicii.

 

În 2014, olimpiada a fost organizată la Suceava

Reamintim că în anul 2014 Suceava a găzduit cea de-a VIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, sub organizarea Inspectoratului Şcolar Suceava, a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava şi a Societăţii Ştiinţifice „Cygnus”. Probele de concurs s-au defăşurat la Complexul "Conacul Domnesc", la Observatorul Astronomic şi pe platoul Mănăstirii Dragomirna.

Cât priveşte ediţia din 2015, rădăuţeanul Tudor Costel Creţu a fost medaliat cu argint la olimpiada organizată în Indonezia. Absolvent al Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, actualmente Tudor este student la Universitatea Cambridge. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un elev din Vatra Dornei se pregăteşte de Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică din India.
 Vizualizări articol: 2535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Un elev din Vatra Dornei se pregăteşte de Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică din India4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei