Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 nov 2016 - Anul XXI, nr. 275 (6388)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Investiţie utilă

Blocul alimentar al spitalului din Dolhasca, dotat cu banii ediţiei 2015 a galei de caritate ”Monitorul – Top 10 Suceveni”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suma rezultată la ediţia 2015 a galei de caritate ”Top 10 Suceveni”, organizată anual, în luna decembrie, de Monitorul de Suceava, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, Conacul Domnesc şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, a fost donată pentru dotarea unei unităţi medico-sociale din Dolhasca, înfiinţată la iniţiativa preotului paroh Gheorghe Saftiuc. Părintele Saftiuc ne-a informat că cei peste 6.000 de euro (274,5 milioane de lei vechi) rezultaţi din componenta de binefacere a galei au fost folosiţi pentru achiziţionarea de echipamente pentru dotarea blocului alimentar (congelatoare, frigidere, masă de lucru etc.).

Cei circa 10.000 de localnici vor putea beneficia de serviciile medico-sociale oferite de noul spital cel mai probabil din al doilea trimestru al anului viitor. Lucrările de extindere şi modernizare a fostului spital din Dolhasca, pentru transformarea clădirii în unitate medico-socială, au fost finalizate, paturile au fost instalate şi a fost achiziţionată cea mai mare parte a echipamentelor. Preotul Gheorghe Saftiuc, cel care a avut iniţiativa preluării imobilului lăsat în paragină şi transformării în unitate medicală de care să poată beneficia şi localnicii cu venituri reduse sau absente, ne-a declarat că urmează perioada de obţinere a avizelor de funcţionare şi încheierea unui parteneriat între finanţatorul lucrărilor - Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor (ASR), cu Consiliul Local Dolhasca. Conform OUG 70/2002, unităţile medico-sociale nu pot funcţiona decât sub autoritatea administraţiilor locale, astfel că între Arhiepiscopie, Primăria Dolhasca şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava trebuie să fie încheiat un protocol de colaborare în care vor fi stipulate atribuţiile părţilor. Cheltuielile medicale vor fi finanţate de Ministerul Sănătăţii, prin DSP, în sumă de aproximativ 8.300 de lei/pat/an, iar cheltuielile administrative urmează a fi împărţite între Biserică şi administraţia locală. Proiectul de asociere trebuie să fie aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Dolhasca.

 

Un spital cu 28 de paturi, un orfelinat, o biserică a copiilor sunt doar câteva dintre darurile părintelui Saftiuc pentru parohia pe care o păstoreşte

Părintele Saftiuc spune că ASR va acoperi cheltuielile cu hrana bolnavilor, o parte din cheltuielile de personal neacoperite de DSP şi lemnele de foc, iar de la primărie se aşteaptă să achite facturile la utilităţi – energie electrică, apă, canalizare, telefonie - şi o parte din salariile îngrijitoarelor.

Unitatea medico-socială ”Sfântul Gheorghe” va avea 28 de paturi, cu posibilitate de suplimentare, şi va funcţiona, conform legii, cu doi medici, şase asistente medicale şi şase infirmiere/îngrijitoare. Până acum, ASR a investit în reabilitarea clădirii 3 milioane de lei. Lucrările au început în urmă cu aproximativ şase ani, însă după ce constructorii au constatat că imobilul nu avea fundaţie, au fost nevoiţi să facă subzidiri. S-a săpat la pereţii interiori doi metri lungime, doi metri lăţime şi s-a turnat armătură puternică, ca să reziste la supraetajare prin mansardare, pentru extinderea spaţiului util.

Pe lângă spital, un fost garaj a fost de asemenea amenajat pentru a deservi unitatea, cu încăperi în care poate funcţiona un laborator de analize şi locuinţe de serviciu pentru medici. Totodată, a fost realizată alimentarea cu apă independent de reţeaua oraşului şi a fost amplasat un rezervor de 10 tone de apă.

Reamintim că implicarea activă a părintelui Saftiuc în viaţa comunităţii pe care o păstoreşte spiritual nu se rezumă la înfiinţarea acestei unităţi medico-sociale. Într-o şcoală părăsită, aflată într-o stare jalnică, a înfiinţat o casă de copii, alături de care a ridicat o farmacie şi un cabinet de stomatologie, care asigură medicamentele, asistenţa şi tratamentele stomatologice pentru copii, o brutărie, un atelier de tâmplărie şi o mică fermă, un bloc social pentru orfanii care au împlinit 18 ani şi nu pot avea singuri grijă de ei, iar în curtea spitalului a ridicat un paraclis, o ”biserică a copiilor”, unde vin să se roage copiii de la orfelinatul de peste drum. Pentru toate câte le-a făcut şi le face, părintele Gheorghe Saftiuc a fost unul dintre cei zece laureaţi ai ediţiei 2015 a Galei ”Top 10 Suceveni”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Blocul alimentar al spitalului din Dolhasca, dotat cu banii ediţiei 2015 a galei de caritate ”Monitorul – Top 10 Suceveni”.
 Vizualizări articol: 3290 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Blocul alimentar al spitalului din Dolhasca, dotat cu banii ediţiei 2015 a galei de caritate ”Monitorul – Top 10 Suceveni”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei