Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 nov 2016 - Anul XXI, nr. 274 (6387)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   25 imagini |   ø fişiere video

Umanitar

Să-l ajutăm pe Roman Istrati!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Scriitor, publicist, activ animator cultural, prof. Roman Istrati (Rădăuţi, 7 septembrie 1955), care recent şi-a înscris numele în „Cartea valorilor bucovinene”, este unul din marii risipitori de metafore din arealul bucovinean. Poet cu debut editorial fulminant (1978), fertil gânditor şi incisiv gazetar înzestrat cu umor, Roman Istrati, care sub cupola vârstei sexagenare s-a reactivat ca scriitor (a scos două cărţi în ultimii doi ani şi are în pregătire un nou volum) are acum nevoie de susţinerea noastră. Sunt momente în care oricât de dinamici suntem trebuie să ne sprijinim de umărul cuiva. Un scurt citat din cartea lansată în toamna anului trecut („Ștrumfii Kremlinului”) ar putea constitui un resort pentru acestă acţiune de susţinere: „Din păcate, abia la bătrâneţe, adică mult prea târziu, conştientizăm cu o remarcabilă amărăciune că ne-am presărat existenţa cu vanităţi, cu derapaje, cu eşecuri lamentabile, cu gestica orgoliilor decrepite. Bellum omnia contra omnes, adică războiul fiecăruia împotriva tuturor este, în esenţă, războiul fiecăruia împotriva propriei entităţi”.

 

Tablourile pot fi achiziţionate de la sediul Monitorului de Suceava

Diagnosticat anul acesta cu cancer bronho-pulmonar şi cu tromboză de venă subclavie şi jugulară dreaptă, Roman Istrati urmează tratamente de chimio şi radioterapie. Este pensionat pe caz de boală şi urmează o medicaţie costisitoare. Roman Istrati a îmbrăţişat multe cauze, s-a implicat activ şi a fost alături de mulţi oameni atunci când erau în impas. Să fim şi noi alături de el. El şi-a scos la vânzare colecţia personală de tablouri, dar şi lucrări donate de artişti plastici care au înţeles cât de mare nevoie de bani are profesorul Istrate pentru a continua tratamentul. Cotidianul Monitorului de Suceava este alături de prof. Roman Istrati şi încearcă să-l ajute să-şi vândă mai uşor tablourile. Cei interesaţi pot să vadă online, începând de astăzi, pe site-ul www.monitorulsv.ro, toate tablourile (dimensiuni, preţ, autor) şi pot să sune la redacţia Monitorului de Suceava (0230 522 993) în vederea achiziţionării oricărei lucrări. Tablourile se află la sediul redacţiei, Str. Nicolae Bălcescu, Nr. 1 Suceava. Cumpărând un tablou, putem să-l ajutăm pe profesorul Roman Istrati să-şi continue tratamentul foarte costisitor, mult peste posibilităţile lui financiare.

 

O viaţă în slujba culturii

Roman Istrati este absolvent al Liceului „Ştefan cel Mare” Suceava, promoţia 1974, şi licenţiat în filosofie la Universitatea Bucureşti. A activat ca profesor la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din municipiul Suceava şi la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava. A lucrat o perioadă ca redactor la Agenţia Naţională de Presă Rompress – Bucureşti. Roman Istrati a publicat poezie în „Zori noi” (debut), „Sinteze”, „Cronica”, „Amfiteatrul”, „Luceafărul”; Debut editorial în 1978 cu volumul de versuri „Miezul adânc”; a mai editat volumele de publicistică „Jupânii” (2015) şi „Ştrumfii Kremlinului” (2016); a publicat peste 1.800 de articole (pamflete, medalioane, studii de entomologie, comentarii etc.) în reviste cum ar fi „Sinteze”, „Bucovina” (redactor-şef adjunct), „Jupânu’ “, „Cotidianul”, „Bucovinskie Vice” (Cernăuţi) şi a înregistrat peste 50 de emisiuni la Radio AS din Suceava.

Scriitorul şi publicistul Roman Istrati a obţinut următoarele premii: Premiul Naţional de Poezie „Tinere Condeie”; Marele Premiu al Festivalului Naţional de Poezie „Nicolae Labiş”, 1978; Premiul II la Festivalul Naţional de Poezie „Pana Văcăreştilor” Târgovişte, 1975; Premiul Revistei „Opinia Studenţească”; Diplomă de excelenţă şi nominalizarea în „Cartea de Onoare a Valorilor Bucovinene” Suceava, 2016; Premiul „Cartea Anului” 2016 în cadrul manifestării „Ziua Scrisului Bucovinean”. Conduce Asociaţia „Centrul Regional de Cercetare şi Analiză a Riscurilor Frontaliere”, care a organizat, împreună cu Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava şi cu Revista „Geopolitica” din Bucureşti, două simpozioane internaţionale pe teme de geopolitică şi geostrategie. Tot Roman Istrati a organizat la Suceava şi Cernăuţi numeroase evenimente culturale dedicate poeţilor Mihai Eminescu, Nicolae Labiş, Nichita Stănescu etc. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Să-l ajutăm pe Roman Istrati!.
 Vizualizări articol: 4279 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 16 voturi
Să-l ajutăm pe Roman Istrati!5.0516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei