Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 nov 2016 - Anul XXI, nr. 270 (6383)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   20 imagini |   ø fişiere video

Itinerantă

Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”, vernisată ieri la Muzeul de Istorie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Istorie a fost vernisată ieri, în prezenţa unui public numeros, expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”, „o expoziţie importantă, poate cea mai importantă de după 1989”, după cum a declarat Constantin-Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei din municipiul Suceava. Directorul Ursu a punctat şi faptul că expoziţia este organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti, „cel care a coordonat acest ambiţios proiect”. Coordonatorii expoziţiei din partea Muzeului Naţional de Istorie a României sunt dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul instituţiei, şi dr. Rodica Oanţă-Marghitu, şef birou Tezaur istoric, care a fost prezentă ieri la Suceava.

„Le mulţumim că au avut disponibilitatea ca această expoziţie să ajungă la Suceava. Le mulţumesc colegilor noştri de la Bucureşti pentru că de două săptămâni <au renunţat> la familie şi au stat la Suceava pentru ca, împreună cu colegii noştri de la secţiile de istorie, arheologie şi biroul de marketing-comunicare, să amenajeze expoziţia în cele două săli”, a completat Emil Ursu.

La vernisaj au fost prezenţi şi reprezentanţi ai administraţiei judeţene, prefectul Sucevei, Constantin Harasim, subprefectul Sucevei, Ionuţ Creţuleac, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gheorghe Niţă. În prezenţa autorităţilor judeţene, la o expoziţie unică prin valoarea şi importanţa exponatelor, directorul Ursu a mai spus: „sper ca instituţiile abilitate ale statului să se aplece ceva mai mult asupra unor descoperiri întâmplătoare care, din păcate, nu sunt întocmai întâmplătoare...”

 

„Cea mai mare expoziţie itinerantă făcută în România, după 1990”

Din partea Muzeului Naţional de Istorie a României, la vernisajul de ieri a fost prezent Cornel Constantin Ilie, directorul adjunct al instituţiei, care a declarat: „Suntem foarte bucuroşi să fim prezenţi aici, la Suceava, la cel de-al 15-lea vernisaj al acestei expoziţii itinerante, şi cel care închide cercul. În primăvara anului 2014 pornea această călătorie extraordinară prin ţară. A fost o adevărată aventură realizarea şi itinerarea acestei expoziţii, fără îndoială cea mai mare expoziţie itinerantă făcută în România, după 1990”. Am aflat de la Constantin Ilie că în expoziţie sunt peste 1.000 de piese, cu o valoare extraordinară, „câteva mii de ani de istorie şi civilizaţie pe care îi descoperim în această expoziţie”, expoziţie care a fost vizitată până acum de peste 150.000 de oameni.

Dr. Rodica Oanţă-Marghitu, care a făcut ieri un tur al expoziţiei împreună cu oamenii prezenţi la vernisaj, a explicat, printre altele, că expoziţia respectă o logică cronologică, „aurul şi argintul pot prilejui, în egală măsură, o incursiune istorică, oferind o perspectivă proprie asupra succesiunii de perioade şi evenimente care au marcat dezvoltarea comunităţilor de pe teritoriul de astăzi al României”. Ea a mai specificat că expoziţia a fost itinerată exact aşa cum a fost ea vernisată la Bucureşti. Nu s-a scos nici o piesă din expoziţie, ci, dimpotrivă, s-a mai îmbogăţit cu piese noi. Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” a ajuns la Suceava şi graţie Monicăi Dejan, şefa Secţiei de Arheologie din cadrul Muzeului de Istorie Suceava.

 

Cele mai frumoase şi mai vechi obiecte realizate din aur şi argint descoperite pe teritoriul României

Expoziţia va putea fi vizitată până pe 29 ianuarie 2017. În premieră, municipiul Suceava găzduieşte vreme de aproape trei luni unele dintre cele mai frumoase şi mai vechi obiecte realizate din aur şi argint descoperite pe teritoriul României, artefacte care datează începând din mileniul V î.Hr şi până în secolul VII d.Hr. Cele peste 1.000 de piese expuse oferă o imagine complexă asupra evoluţiei meşteşugului prelucrării metalelor preţioase din Eneolitic, de la primele încercări de a lucra cu un material nou, aurul, şi a obţine obiecte simple, până la elaboratele bijuterii elenistice sau romane, care prin rafinamentul execuţiei îi pot entuziasma şi astăzi pe cei care le privesc.

Au ajuns pentru prima dată la Suceava piese din tezaurele de la Rădeni, Perşinari, Agighiol, Pietroasa, Apahida şi Cluj-Someşeni. Subliniem că cea mai mare parte a obiectelor prezente în expoziţie au fost descoperite de arheologi, în timpul cercetărilor arheologice efectuate de peste 100 de ani în situri de pe întregul teritoriul României

 

Muzeul Bucovinei din Suceava a contribuit cu zece piese, toate din aur

Conceput ca expoziţie itinerantă şi implicând eforturi deosebite din partea organizatorului, Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, acest eveniment cultural remarcabil a fost prezentat pentru prima dată publicului în anul 2013, în capitala României. Ulterior, expoziţia a fost vernisată în alte 13 mari oraşe din România: Timişoara, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Alba Iulia, Sfântu Gheorghe, Buzău, Craiova, Iaşi, Constanţa şi Piatra Neamţ. La o selecţie de piese din expoziţia Tezaur Istoric a MNIR, se adaugă şi o contribuţie semnificativă a altor 31 de muzee din ţară care au participat la rândul lor cu artefacte cu mare valoare istorică.

Muzeul Bucovinei din Suceava a contribuit cu zece piese, toate din aur: aplicele de la Cajvana (secolul VI î.Hr.), pandantivul de la Rotopăneşti (secolul V d.Hr.) şi tezaurul cu monede bizantine de la Udeşti (secolul VII d.Hr.), toate descoperite în cadrul unor cercetări arheologice efectuate cu specialişti ai Muzeului de Istorie din Suceava.

 

Catalog cu toate piesele prezente în expoziţie, de vânzare la standul Muzeului de Istorie

Exponatele sunt însoţite de un amplu material explicativ cu o documentaţie fotografică detaliată, care pune în evidenţă aspecte puţin vizibile cu ochiul liber. Astfel, sunt integrate prezentări ample dedicate contextelor în care obiectele au fost descoperite şi particularităţilor constructive ale acestora. Secţiuni speciale sunt dedicate tehnicilor de prelucrare a metalelor preţioase şi locurilor de descoperire a pieselor. Pentru vizitatorii dornici să se informeze suplimentar, Muzeul Naţional de Istorie a României a editat un catalog cu toate piesele prezente în expoziţie, cu explicaţii despre locurile de descoperire a obiectelor şi studii privind prelucrarea metalelor preţioase de la cele mai timpurii încercări şi până în epoca migraţiilor. Acest catalog va putea fi achiziţionat de la standul Muzeului de Istorie din Suceava pe întreaga perioadă de desfăşurare a expoziţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”, vernisată ieri la Muzeul de Istorie.
 Vizualizări articol: 1816 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”, vernisată ieri la Muzeul de Istorie5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei