Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 nov 2016 - Anul XXI, nr. 268 (6381)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Litigiu nesoluţionat

Profesorul care nu mai este primit la ore a dat în judecată Inspectoratul Școlar și trei directori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Profesorul de biologie care nu mai este primit la ore după ce a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, deși nu are interdicţie de a profesa de la judecători, nu are de gând să renunţe la catedră, din contră este hotărând să obţină și despăgubiri pentru că i se interzice dreptul la muncă. Profesorul Victor Jucan a depus ieri la Tribunalul Suceava o cerere de chemare în judecată, în contradictoriu cu Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava și școlile la care avea ore ca profesor suplinitor, Școala Gimnazială Nr. 3, Școala Gimnazială Nr. 4 și Liceul cu Program Sportiv Suceava.

Victor Jucan solicită emiterea deciziei de repartizare în urma concursului pe care l-a susţinut în data de 5 septembrie 2016, obligarea directorilor celor trei unităţi de învăţământ de a încheia cu el contracte de muncă, plata drepturilor salariale pentru perioada în care nu a fost primit la ore și despăgubiri pentru prejudicii morale și materiale.

 

Victor Jucan va depune și plângeri penale faţă de cei pe care îi consideră vinovaţi

Mai mult, Victor Jucan va depune în zilele următoare, prin avocat, și o plângere penală, în care va solicita cercetarea celor care îi refuză revenirea la catedră pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu și constituire de grup infracţional organizat. Printre cei vizaţi sunt directorii celor trei școli și inspectorul-șef al IȘJ Suceava.

Profesorul Victor Jucan a început anul școlar 2016-2017 la catedră, având repartizate ore, ca profesor suplinitor, la cele trei școli amintite mai sus. El a preluat inclusiv o clasă la care urma să fie diriginte, la Școala Gimnazială 3. După doar trei zile, pe 15 septembrie, Victor Jucan a fost ridicat pentru audieri de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, ulterior fiind reţinut. Victor Jucan s-a aflat o perioadă în arest la domiciliu, până pe 5 octombrie, când judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au schimbat măsura cu una mai blândă, a controlului judiciar. El a fost pus în libertate, cu mai multe interdicţii, însă nu și cea de a preda. Între timp, el a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, fără însă ca asta să schimbe dreptul acestuia la prezumţia de nevinovăţie.

 

Directorii școlilor i-au comunicat că au repartizat orele altor profesori titulari

„De pe data de 5 octombrie, de când am fost pus sub control judiciar, m-am prezentat la toate cele trei școli, pentru a putea preda, conform orarului stabilit la începutul anului școlar. Am fost refuzat verbal să intru la catedră, fără a mi se explica motivul refuzului”, a declarat profesorul Jucan. Ulterior el a primit și răspunsuri scrise, în care directorii școlilor invocă faptul că el era profesor suplinitor, iar orele au fost repartizate între timp altor profesori titulari.

Totuși, profesorul Jucan a dat un examen pe care l-a luat și avea ore repartizate pentru anul școlar în curs.

„Mi s-a transmis verbal că directorilor li s-a interzis primirea mea înapoi la catedră, de la nivelul Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava, că trebuie să vin cu decizie de la Inspectorat, că trebuie să merg la Inspectorat să rezolv problema, că trebuie să aștept până trece concursul de ocupare a posturilor de directori de unităţi școlare și alte motive de acest gen. Am aflat în demersurile mele de a rezolva situaţia contractelor de muncă despre mai multe întâlniri care au avut loc între directori și diferite persoane din cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava, în urma cărora s-au dispus diferite măsuri de împiedicare a întoarcerii mele la catedră”, susţine profesorul Jucan.

Victor Jucan a depus o sesizare și la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava. ITM i-a transmis un răspuns plin de contradicţii, în care arată că în condiţiile în care școlile nu au încheiat cu el contracte individuale de muncă, aspectele sesizate nu pot fi încadrate ca fapte de îngrădire a dreptului la muncă. Reclamantul a fost îndrumat către instanţele de judecată. 

 

Pentru ce a fost trimis în judecată inculpatul Victor Jucan

Conform anchetei Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, în luna august a acestui an o tânără, martoră în dosar, a hotărât să se înscrie din nou la examenul de bacalaureat, pe care l-a susţinut pentru prima oară în anul 2012. În acel an, tânăra nu a promovat proba la matematică. Potrivit procurorilor, tânăra avea nevoie de diploma de bacalaureat, deoarece în anul 2016 a terminat cursurile unei şcoli postliceale, iar pentru a primi diploma de absolvire avea nevoie de diplomă de bacalaureat.

Prin intermediul unei prietene comune, fata l-a contactat pe Victor Jucan şi l-a întrebat dacă poate să o ajute. Conform anchetei procurorilor, profesorul a fost de acord, numai că i-a transmis „că este destul de scump", respectiv o va costa 600 de euro.

Din cercetări rezultă că pe 23 august, cu o zi înainte de proba la matematică, profesorul Jucan şi concurenta s-au reîntâlnit. Profesorul a lăsat de înţeles că are prieteni în comisia de examinare, iar teza fetei va avea un alt regim de corectare. Surpriza a venit cinci zile mai târziu, când s-au afişat rezultatele examenului de bacalaureat, ocazie cu care tânăra a constatat că nu a promovat bacalaureatul. Supărată, fata i-a cerut explicaţii lui Victor Jucan, solicitând în acelaşi timp şi restituirea sumei de 600 de euro. Pentru că profesorul a refuzat-o, fata s-a dus şi a reclamat totul.

Acesta este scenariul conturat de anchetatori, poliţiștii de la Serviciul Judeţean Anticorupţie, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

De cealaltă parte, profesorul se declară nevinovat și spune că va veni cu probe în instanţă.

Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată, Victor Jucan se bucură de prezumţia de nevinovăţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorul care nu mai este primit la ore a dat în judecată Inspectoratul Școlar și trei directori.
 Vizualizări articol: 10468 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 6 voturi
Profesorul care nu mai este primit la ore a dat în judecată Inspectoratul Școlar și trei directori4.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei