Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 nov 2016 - Anul XXI, nr. 264 (6377)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sănătate publică

Focarul de turbare de la Zvoriştea: trei bovine cu virus rabic şi 23 de persoane care au intrat în contact cu acestea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei bovine dintr-o fermă din satul Dealu - comuna Zvoriştea au fost depistate cu virusul turbării, de către laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, iar numărul celor care au venit în contact cu animalele a ajuns la 23, conform Direcţiei de Sănătate Publică.

Directorul adjunct al DSV Suceava, dr. Ioan Corduneanu, ne-a declarat, ieri, că este vorba despre două vaci adulte, care au fost sacrificate una în data de 13 octombrie şi una săptămâna trecută, şi un viţel care a murit. În laboratorul DSV a fost identificată prezenţa virusului rabic la toate cele trei bovine, la cea sacrificată săptămâna trecută boala a fost confirmată şi de Institutul Central de Diagnostic şi Sănătate Animală, la celelalte două se aşteaptă confirmarea astăzi.

Ancheta epidemiologică efectuată de DSP în acest caz a arătat că numărul persoanelor care au venit în contact cu animalele bolnave este de 23, printre care patru copii şi doi medici veterinari. Din bovina sacrificată în data de 23 octombrie, o parte din carne a fost consumată, inclusiv de cei patru copii, dar nu consumul propriu-zis al cărnii prelucrate termic este problema, ci posibilitatea de atingere a cărnii crude. Animalele cu virusul turbării nu au muşcat pe nimeni, riscul de contaminare fiind tratamentele administrate de medicii veterinari anterior sacrificării, la sacrificare, prepararea cărnii şi în timpul manipulării viţelului mort.

Directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că, dintre cei 23 de contacţi, 21 sunt în terapie cu vaccin antirabic, iar şapte au primit şi ser antirabic. Una dintre persoanele suspecte de contaminare a refuzat, pe propria răspundere, tratamentul, iar alta nu s-a prezentat. ”Toţi ceilalţi sunt foarte cuminţi şi se prezintă la tratament”, a spus dr. Zorescu.

Terapia specifică pentru a preveni apariţia bolii a fost instituită imediat de Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, pe o schemă de tratament recomandată de Institutul de Boli Infecţioase, în zilele 0-3-7-14-21-28.

 

Viteza de migrare a virusului turbării spre creier este de 15-100 mm/zi

În ferma din Dealu, DSV a declarat oficial turbarea şi a vaccinat toate animalele din focar, inclusiv câinii comunitari aciuaţi la fermă. Conform medicilor veterinari, cel mai probabil sursa îmbolnăvirii bovinelor a fost un animal sălbatic din pădurea din apropiere.

Reamintim că rabia este una dintre cele mai grave boli care se transmit de la animale la om. Virusul pătrunde de obicei în organism prin muşcătură, zgârietură sau înţepătură şi se propagă spre creier, unde se multiplică şi dă encefalita rabică, după care se dispersează în organism pe tot traiectul nervilor. Îmbolnăvirea depinde de cantitatea de virus pătruns în organism, de numărul plăgilor, de profunzimea şi localizarea lor.

Foarte grave sunt zgârieturile de gheare de pisică deoarece aceste animale îşi ling adesea faţa palmară a labelor anterioare şi ghearele pot fi astfel încărcate cu saliva infectantă.

Au fost şi cazuri de turbare la om produse prin linsul pielii cu zgârieturi proaspete de către câinele bolnav, sau în cazul efectuării autopsiilor la animale şi oameni. Odată pătruns în organismul omului sau animalului muşcat, virusul migrează pe calea nervilor periferici spre sistemul nervos central cu o viteză de 15-100 mm/zi. Perioada de incubaţie este de la o săptămână până la 6 ani, cu o medie de 2-3 luni. Sub 1% din cazuri au incubaţia de 1 an sau mai mult.

Printre primele simptome se numără febra şi furnicături la locul expunerii iniţiale. Acestea sunt urmate de unul sau mai multe dintre următoarele simptome: spasmuri, agitaţie extremă, frică de apă, paralizia părţilor corpului, stare de confuzie şi pierderea conştienţei. După apariţia simptomelor, finalul este, aproape întotdeauna, decesul. Perioada de timp de la contractarea bolii până la apariţia simptomelor este, de obicei, de la una la trei luni, în funcţie de distanţa pe care o are de parcurs virusul până la sistemul nervos central. Instituirea precoce a tratamentului cu ser şi vaccin antirabic previne apariţia simptomelor şi este singura cale de a evita boala.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Focarul de turbare de la Zvoriştea: trei bovine cu virus rabic şi 23 de persoane care au intrat în contact cu acestea.
 Vizualizări articol: 3020 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Focarul de turbare de la Zvoriştea: trei bovine cu virus rabic şi 23 de persoane care au intrat în contact cu acestea5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei