Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 nov 2016 - Anul XXI, nr. 264 (6377)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

După cinci ani de anchetă

Doi medici de la Spitalul Judeţean, trimişi în judecată pentru ucidere din culpă, în cazul unui bebeluş mort de meningită

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi medici de la Spitalul Judeţean Suceava vor fi judecaţi pentru infracţiunea de ucidere din culpă, după ce poliţiştii şi procurorii au ajuns la concluzia că au parte din vină pentru pierderea vieţii unui copil în vârstă de 6 luni, care a murit de meningită, după ce a fost diagnosticat târziu şi a primit iniţial un tratament pentru afecţiuni mult mai uşoare. Ancheta din acest caz, coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, a durat mai bine de cinci ani de zile, iar la un moment dat familia fetiţei decedate îşi pierduse speranţa că cineva va fi judecat pentru moartea copilului. Rămâne de văzut ce verdict vor da judecătorii, dosarul fiind înregistrat deja pe rolul Judecătoriei Suceava.

 

O anchetă complicată, care s-a împotmolit în expertize şi contraexpertize

Cazul familiei Ungureanu din satul Sf. Ilie, comuna Şcheia, a fost de la început unul în care a fost vorba de mai mult decât acuzaţiile unor părinţi distruşi, în urma pierderii unei fiinţe dragi. Inclusiv Colegiul Medicilor Suceava a constatat că unul dintre medicii care a consultat copilul a fost superficial şi nu a verificat un diagnostic prezumtiv care s-a dovedit în cele din urmă fatal. Mai mult, necropsia cadavrului copilului a confirmat o culpă medicală.

Monitorul de Suceava a semnalat în mai multe rânduri că această anchetă întârzie să se soldeze cu un verdict mult prea mult timp.

Oamenii care au trăit drama pierderii unui copil s-au întrebat pe bună dreptate ce nelămuriri mai pot exista după atâţia ani de când copilul lor a fost îngropat, în condiţiile în care expertizele care s-au tot făcut au avut la bază, până la urmă, concluziile medicilor legişti.

 

Filmul morţii unui copil, pe fondul superficialităţii şi al unui lanţ de erori

Fetiţa familiei Ungureanu, Diana Beatrice, împlinise, în martie 2011, 6 luni. Micuţa a început să se simtă foarte rău, avea febră de 39,8, vărsături abundente şi diaree, iar mama sa, Adriana Ungureanu, a fost trimisă de medicii de la „Urgenţe” la Secţia de Pediatrie, unde pacienta a fost preluată de medicul Doina Spânu. După ce a consultat-o, Doina Spânu i-a pus diagnosticul prezumtiv meningită, astfel că Adriana Ungureanu a fost trimisă cu fetiţa la Secţia de Infecţioase. Aici, în ziua de 14 martie 2011, de serviciu era doctorul Ingrid Rusu. Aceasta a consultat fata în gât, opinând că are stomatită (o inflamaţie bucală). A pus diagnosticul „pneumonie interstiţială” şi „stomatită aftoasă”, femeia fiind îndrumată din nou la medicul pediatru, pentru eliberarea unei reţete.

Îngrijorată, nedumerită și nemulțumită, femeiaa plecat cu micuţa acasă, cu tratamentul prescris pentru problemele amintite mai sus, însă noaptea fetiţa a început să se simtă şi mai rău. A ajuns din nou la Spitalul Judeţean, fiind internată direct în secţia de „Reanimare pediatrie”. Copila a fost consultată din nou de cele două cadre medicale, Doina Spânu şi Ingrid Rusu, însă starea ei era deja critică. Micuţa a suferit trei şocuri de convulsii, iar în câteva ore a decedat. Ca în toate cazurile de moarte suspectă, concluziile medico-legale sunt cele care practic dau verdictul într-un caz. Dacă macroscopia efectuată în primă fază nu a confirmat diagnosticul de meningită, examenele microscopice au identificat, pe lângă „pneumonie interstiţială gripală”, şi faptul vă micuţa avea „meningoencefalită acută”.

 

Colegiul Medicilor a dat un avertisment în acest caz

După moartea copilei, Colegiul Medicilor Suceava a constatat că în acest caz nu s-au folosit toate mijloacele de investigaţie pentru infirmarea sau confirmarea diagnosticului prezumtiv.

Pentru că nu a reţinut copilul pentru supraveghere şi investigaţii suplimentare şi nu a făcut nici un fel de recomandare medicului pediatru, cu toate că diagnosticul prezumtiv ar fi indicat aceasta, doctorul Ingrid Rusu a primit sancţiunea „avertisment”.

Un adevăr este că medicii nu trebuie puşi la zid pentru fiecare eroare pe care o fac, însă, pe de altă parte, tragediile precum aceasta nu pot fi îngropate din punct de vedere penal.

Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată, cele două inculpate se bucură de prezumţia de nevinovăţie. 

 

„Un dosar de culpă medicală, în cazul morţii unui copil, tărăgănat în faza de anchetă mai bine de patru ani”

Sub acest titlu, Monitorul de Suceava prezenta, în ediţia din 7 iulie 2015, un amplu material în care relata drama Adrianei Ungureanu, mama fetiţei moarte în martie 2011. La acea vreme femeia era disperată că dosarul ei se plimbă de la un poliţist la altul, ba chiar şi procurorii de caz se schimbaseră de mai multe ori. Ancheta a fost întârziată atât de mult sub justificarea efectuării unor expertize şi completări de expertize, care să stabilească cine se face vinovat de moartea copilului. A trebuit să mai treacă mai bine de un an pentru ca dosarul să fie finalizat. Este drept că finalitatea este una care mulţumeşte familia fetiţei moarte, ambii medici acuzaţi de culpă medicală fiind trimişi în judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi medici de la Spitalul Judeţean, trimişi în judecată pentru ucidere din culpă, în cazul unui bebeluş mort de meningită.
 Vizualizări articol: 6758 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Doi medici de la Spitalul Judeţean, trimişi în judecată pentru ucidere din culpă, în cazul unui bebeluş mort de meningită4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei