Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 nov 2016 - Anul XXI, nr. 262 (6375)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   25 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Mănăstirea Podu Coşnei a fost resfinţită

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biserica veche a Mănăstirii Podu Coşnei a fost resfinţită duminică, 6 noiembrie, de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor format din preoţi, diaconi şi călugări. Alături de localnici au participat la slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” locuitori din întreg judeţul Suceava, din Bistriţa-Năsăud, dar şi oameni din alte judeţe care au contribuit cu bani, materiale de construcţie, alimente şi cu tot ceea ce a fost necesar pentru a acoperi nevoile lăcaşului de cult. Lor li s-au adăugat tinerii care şi-au petrecut copilăria la această mănăstire fiind ajutaţi de părintele Mihai Negrea să aibă casă, masă, haine, au fost purtaţi în şcoală şi chiar facultate, primarii comunelor din Bazinul Dornelor, consilieri judeţeni şi deputatul Ioan Stan.

 

În 10 ani de stăreţie părintele Mihai Negrea a făurit multe lucruri utile

Din iniţiativa părintelui Mihai Negrea şi cu sprijinul oamenilor de bine, în cei 10 ani de stăreţie, în cadrul mănăstirii a fost înfiinţat un Centru de asistenţă socială pentru copiii orfani şi săraci, a fost captată apă potabilă, s-a construit o sală de mese cu o bucătărie complet utilată, s-au realizat dormitoare pentru copii în camere spaţioase de două locuri, cu baie, sală de studiu, un mic cabinet medical, o bibliotecă, a fost construită o clopotniţă, biserica veche a fost renovată în totalitate, a fost construită o biserică nouă în care se slujeşte pe timp de iarnă, s-au făcut anexe şi ateliere de lucru, au fost ajutate în mod constant familii cu situaţii precare din comuna Poiana Stampei pentru a nu-şi abandona copiii, iar peste 30 de vârstnici şi persoane cu handicap au primit cu ajutorul părintelui Negrea alimente, medicamente şi dispozitive medicale.

Preotul protopop Aurel Goraş, de la protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, le-a spus credincioşilor prezenţi la Podu Coşnei: „Astăzi, la Podu Coşnei, Înalt Prea Sfinţitul Pimen a resfinţit vechea biserică a mănăstirii, consolidată şi renovată în interior şi exterior de părintele Mihai Negrea. De când a venit preacucernicia sa la această mănăstire, faţa ei s-a schimbat. Trebuie să menţionăm faptul că pe lângă realizările administrative, două biserici, una nouă şi una reparată integral, s-a realizat aici şi un cămin pentru copii în care şi-au găsit adăpost, hrană şi sprijin peste 30 de copii care sunt cazaţi permanent. Înalt Prea Sfinţitul Pimen, în mod constant, a ajutat această mănăstire cu alimente şi cu cele necesare, la care se adaugă ajutorul dumneavoastră, cei veniţi de departe şi de aproape, se adaugă sprijinul primit de la Primăria şi Consiliul Local Poiana Stampei. Să ne rugăm la bunul Dumnezeu să îi dea sănătate părintelui Mihai Negrea ca să poată continua frumoasa activitate de aici”.

 

Părintele Mihai Negrea, tată pentru copiii greu încercaţi de viaţă

Părintele Mihai Negrea, cel care se îngrijeşte din 2006 de Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ Podu Coşnei, a înfiinţat în cadrul mănăstirii un centru pentru copii orfani şi săraci şi astfel a devenit „peste noapte“ tată pentru 30 de copii greu încercaţi de viaţă, numărul acestora crescând continuu. Din noiembrie 2013 părintele Negrea este tată pentru câteva zeci de copii abandonaţi, orfani, cu probleme de sănătate sau cu o situaţie materială precară, printr-un Centru Social pe care preotul l-a realizat la Vatra Dornei.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, ÎPS Pimen a făcut referire la Evanghelia care s-a citit în această duminică, punând accent pe încercările pe care le au tinerii şi educaţia acestora. Înaltul ierarh a apreciat educaţia religioasă pe care tinerii au primit-o la Mănăstirea Podu Coşnei şi apropierea de copii şi tineri a personalului acestei mănăstiri.

„Tinerii sunt încercaţi şi ispitiţi de numeroase păcate, viaţa lor fiind în primejdie clipă de clipă, nădejdea fiind la părinţii care i-au născut şi crescut, la preotul parohiei şi la unele cadre didactice. Dacă suntem creştini trebuie să avem credinţa că după moarte sufletul merge înaintea tronului de judecată al lui Dumnezeu, iar viaţa noastră să fie trăită conform poruncilor lui Dumnezeu. Dacă de mici avem această educaţie religioasă, ştim rânduielile bisericii, ne păzim mai bine pentru a nu fi ispitiţi de diferite păcate. Astăzi păcatul desfrânării nu mai are nici o oprelişte pentru majoritatea oamenilor. Oameni de ştiinţă din domeniul medicinei, al educaţiei, al biologiei şi al altor ştiinţe au constatat dezastrul nu numai sufletesc ci şi trupesc al tinerilor care se lasă prinşi în ghearele păcatului, iar consecinţele sunt dăunătoare. Oamenii de ştiinţă din Statele Unite au spus că singura măsură de a preveni multe boli care îi macină pe tineri este castitatea. Vindecarea de orice boală este darul lui Dumnezeu. De multe ori nu ştim ce cerem. Şi boala care înseamnă un necaz îşi are rostul ei pedagogic de învăţătură în viaţa omului. Să cerem ajutorul lui Dumnezeu şi el vine pe măsura vredniciei noastre, pe măsura dragostei nemărginite a lui Dumnezeu”, a fost îndemnul ÎPS Pimen.

 

La Podul Coşneicopiii au găsit condiţii decente de viaţă

Părintele Mihai Negrea a venit la Podu Coşnei în 2006, după ce în ultimii ani slujise ca preot militar la unitatea de vânători de munte din Vatra Dornei. Era omul care, pe unde a trecut, a construit fie o biserică, fie o casă parohială, fie o clopotniţă, la Broşteni, în incinta spitalului din localitate, şi la Roşu, în incinta cazărmii unde a slujit ultima dată, înălţând din temelii câte un sfânt lăcaş de închinăciune. De cum a venit la Podu Coşnei, preotul militar s-a apucat de treabă, mai ales că trebuia să aibă grijă de cei patru copii bătuţi de soartă pe care i-a „adoptat“ ca pe primii vieţuitori ai viitorului cămin de copii tutelat de mănăstire. Nu s-a gândit numai la construcţia bisericii mari, care prindea deja contur, ci, în primul rând, la copiii şi căminul în care cei năpăstuiţi să găsească căldura sufletească de care au atâta nevoie.

O pensionară care a lucrat ani mulţi la catedră ca învăţătoare şi educatoare a dorit să-şi continue vechea profesie cu aceeaşi pasiune ca în tinereţe, ocupându-se de lecţiile copiilor. Cu sacrificii, bătând din poartă în poartă, la prieteni, cunoscuţi, sponsori din zonă, ajutat de cei care au putere materială, de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, de ceilalţi călugări din obştea mănăstirii şi de autorităţile locale, părintele Mihai Negrea a dat o şansă copiilor abandonaţi de familie, găsiţi de poliţie sau jandarmi pe străzi şi pe care nu-i ajuta nimeni sau aflaţi în situaţii critice prin diverse părţi ale judeţului. La Podul Coşnei copiii au găsit condiţii decente de viaţă, unde s-au format ca oameni şi au devenit utili societăţii, unii dintre ei urmând şi cursuri universitare după terminarea liceului.

 

Părintele Mihai Negrea, un model de a ajuta oamenii

ÎPS Pimen a mai spus în cuvântul său: „În lume este multă suferinţă, boli de tot felul şi mai ales în sânul familiilor dezmembrate, răvăşite. Sunt copii fără părinţi, sunt copii bolnavi sau neputincioşi. De aceea astăzi, mai mult decât oricând, se cere din partea oricăruia dintre noi să venim în ajutorul lor. Dacă fiecare dă câte puţin, cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur, se face cu îndestulare. Dar ne lipseşte omul care să îngrijească de cel bolnav, de cel bătrân, de copilul orfan. Lipsesc oamenii care pot să-i ajute pe cei neputincioşi, mai ales pe copii. În lumea occidentală am fost de 2 - 3 ori să văd cum se desfăşoară această activitate. Am văzut atât la căminele de copii cu handicap, cât şi la cele de bătrâni, persoane voluntare, în special pensionare. Ele se prezintă la aşezământul respectiv şi spun că pot să vină o oră – două, într-o zi sau mai multe. Asta lipseşte la noi. Acest statut de pensionari înseamnă pentru cei mai mulţi să nu facă nimic, şi asta îmbolnăveşte trupul şi sufletul”.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a mai arătat că „Copiii trebuie învăţaţi de mici să ajute. Aici, această mănăstire condusă de părintele Mihai Negrea, preot de mir care s-a înţeles cu soţia să îl lase să stea la mănăstire permanent pentru a se îngriji de copiii de aici şi de cei de la Vatra Dornei din Casa Vladimir, este un model în care oamenii se ajută. Părintele Negrea îi îngrijeşte cu toată dăruirea şi ca dovadă, şi acum, în ciuda sănătăţii foarte şubrede, poartă cu el un aparat ca să poată respira, să mai trăiască câteva clipe, o zi sau cât va mai vrea Bunul Dumnezeu, vrea să mai trăiască pentru a-i ajuta pe aceşti copii. Ce preot de mir sau călugăr se angajează la o astfel de lucrare sfântă când este în atâta suferinţă? Pot să spun că este unic pentru mine. Nu cunosc alte cazuri. Acest om al lui Dumnezeu a adus bunăstare în fiecare parohie unde a fost repartizat, a făcut câte o biserică şi a ajutat şi în dreapta şi în stânga. Şi acuma e la fel, chiar dacă suferinţa lui este foarte mare.”

„Părintele Mihai Negrea se bucură de o cinstire deosebită pentru ceea ce a făcut pentru biserica aceasta, care este darul oamenilor din zonă şi mai de departe. Domnul primar, Primăria şi Consiliul Local au ajutat foarte mult, la fel ca mulţi alţii. Trebuie să mulţumim tuturor celor care au ajutat ceea ce noi am sfinţit, celor care îi ajută pe copiii de aici şi de la Vatra Dornei, mulţumim donatorilor, dar în primul rând părintelui Mihai Negrea. Răsplata multă, deplină, este în ceruri şi se va prezenta acolo cu sufletele celor de pe pământ care sunt îngrijite cu dragoste părintească adevărată aici şi la Vatra Dornei.

Acesta este părintele Mihai Negrea, acesta este un părinte duhovnicesc, care se îngrijeşte cu dragoste părintească pentru tot ceea ce au nevoie fraţii mai mici ai mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a încheiat părintele Pimen cuvântul său.  

Înaltul ierarh i-a îndemnat pe cei prezenţi să ajute în continuare copiii ocrotiţi de mănăstirea din Podu Coşnei şi pe cei de la Centrul social pentru copii din Vatra Dornei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mănăstirea Podu Coşnei a fost resfinţită.
 Vizualizări articol: 4141 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Mănăstirea Podu Coşnei a fost resfinţită5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei