Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 nov 2016 - Anul XXI, nr. 262 (6375)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment

Cloşca cu puii de aur, brăţări dacice şi alte peste 1.000 de piese de aur şi argint, la Muzeul de Istorie din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unele dintre cele mai frumoase şi mai vechi obiecte realizate din aur şi argint descoperite pe teritoriul României vor putea fi admirate, începând de săptămâna viitoare, la Muzeul de Istorie din Suceava. Comorile ţării, printre care Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut sub numele de ”Cloşca cu puii de aur”, patru dintre cele 12 faimoase brăţări dacice de aur, recuperate de statul român,  podoabe din aur şi argint, armament de paradă, piese de harnaşament, veselă geto-dacică, monede, opaiţe şi alte piese din aur şi argint care acoperă, cronologic, o perioadă cuprinsă între mileniul al V-lea a. Chr. până în secolul al VII-lea p. Chr. au ajuns deja la Suceava, reunite în expoziţia ”Aurul şi argintul antic al României”, al cărei vernisaj va avea loc în data de 16 noiembrie a.c..

Directorul muzeului, Emil Ursu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că ”este cea mai importantă expoziţie care a ajuns până acum la Suceava”, care reuneşte 1.065 de piese. ”Muzeul Bucovinei a participat cu 10 piese de metal preţios la acest proiect”, a spus Ursu.

 

31 de muzee din ţară participă cu piese la această expoziţie

Directorul Muzeului Bucovinei a explicat că proiectul acestei expoziţii a fost iniţiat de Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, iar piesele provin din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, în special din cel al expoziţiei Tezaur Istoric, şi din patrimoniul a 31 de muzee de arheologie şi de istorie din ţară, partenere în proiect. Expoziţia a pornit din Bucureşti, în decembrie 2013, Suceava fiind al 12-lea muzeu la care poposeşte, pentru o perioadă de 3 luni, până în 29 ianuarie 2017. ”Dacă va fi nevoie, durata se poate prelungi”, a precizat Emil Ursu.

Piesele vor fi expuse într-un spaţiu generos, de 300 mp, în sălile de pedagogie muzeală, cu măsuri maxime de securitate. Asigurarea este suportată de Muzeul Naţional de Istorie a României, dar valoarea este secretă.

Exponatele proiectului „Aurul şi argintul antic al României” se numără printre cele mai valoroase bunuri din patrimoniul cultural al ţării noastre, multe unice în Europa şi în lume. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cloşca cu puii de aur, brăţări dacice şi alte peste 1.000 de piese de aur şi argint, la Muzeul de Istorie din Suceava.
 Vizualizări articol: 4225 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
Cloşca cu puii de aur, brăţări dacice şi alte peste 1.000 de piese de aur şi argint, la Muzeul de Istorie din Suceava4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei