Unele dintre cele mai frumoase și mai vechi obiecte realizate din aur și argint descoperite pe teritoriul României vor putea fi admirate, începând de săptămâna viitoare, la Muzeul de Istorie din Suceava. Comorile țării, printre care Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut sub numele de ”Cloșca cu puii de aur”, patru dintre cele 12 faimoase brățări dacice de aur, recuperate de statul român, podoabe din aur și argint, armament de paradă, piese de harnașament, veselă geto-dacică, monede, opaițe și alte piese din aur și argint care acoperă, cronologic, o perioadă cuprinsă între mileniul al V-lea a. Chr. până în secolul al VII-lea p. Chr. au ajuns deja la Suceava, reunite în expoziția ”Aurul și argintul antic al României”, al cărei vernisaj va avea loc în data de 16 noiembrie a.c..
Directorul muzeului, Emil Ursu, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că ”este cea mai importantă expoziție care a ajuns până acum la Suceava”, care reunește 1.065 de piese. ”Muzeul Bucovinei a participat cu 10 piese de metal prețios la acest proiect”, a spus Ursu.
31 de muzee din țară participă cu piese la această expoziție
Directorul Muzeului Bucovinei a explicat că proiectul acestei expoziții a fost inițiat de Muzeul Național de Istorie a României din București, iar piesele provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, în special din cel al expoziției Tezaur Istoric, și din patrimoniul a 31 de muzee de arheologie și de istorie din țară, partenere în proiect. Expoziția a pornit din București, în decembrie 2013, Suceava fiind al 12-lea muzeu la care poposește, pentru o perioadă de 3 luni, până în 29 ianuarie 2017. ”Dacă va fi nevoie, durata se poate prelungi”, a precizat Emil Ursu.
Piesele vor fi expuse într-un spațiu generos, de 300 mp, în sălile de pedagogie muzeală, cu măsuri maxime de securitate. Asigurarea este suportată de Muzeul Național de Istorie a României, dar valoarea este secretă.
Exponatele proiectului „Aurul și argintul antic al României” se numără printre cele mai valoroase bunuri din patrimoniul cultural al țării noastre, multe unice în Europa și în lume.
Eveniment
Cloșca cu puii de aur, brățări dacice și alte peste 1.000 de piese de aur și argint, la Muzeul de Istorie din Suceava
