Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 nov 2016 - Anul XXI, nr. 261 (6374)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Probleme la altitudine

Turistă cu probleme, salvată de salvamontişti din munţii Călimani după o intervenţie în forţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Salvamontiştii suceveni au avut sâmbătă după-amiază o misiune destul de dificilă după ce o tânără a acuzat probleme medicale în timp ce se afla pe zona de creastă a munţilor Călimani, în zona 12 Apostoli. Persoana respectivă acuza probleme de hipocalcemie şi hipoglicemie pe fondul unei oboseli accentuate, astfel încât intervenţia salvatorilor montani trebuia realizată cât mai rapid şi mai eficient. A fost o muncă derulată contracronometru, şi asta pentru că noaptea se apropia vertiginos, iar condiţiile meteo din Călimani nu erau dintre cele mai favorabile.

„A fost bună decizia grupului de a se scinda în două, astfel încât cei mai puţin pregătiţi au continuat să coboare spre Gura Haitii, pe traseul marcat, pentru a nu fi surprinşi de întuneric pe traseu, iar alte şapte persoane cu ales să rămână cu persoana în cauză, făcând tot posibilul pentru a o menţine în limite cât mai aproape de normal până la sosirea salvatorilor montani. După circa o oră şi jumătate de la apelul de urgenţă a ajuns la persoana în cauză prima echipă de patru salvatori montani care erau din Vatra Dornei şi care activează în cadrul Serviciului Salvamont Suceava ca salvatori montani angajaţi sau voluntari, iar doi dintre ei fac parte din cadrul Serviciului Salvamont Vatra Dornei. Cei patru au acordat primul ajutor, au instalat persoana cu probleme în mijlocul de transport şi au plecat spre Schitul 12 Apostoli, unde urma să sosească ambulanţa din Vatra Dornei. A doua echipă a ajuns după alte 30 de minute, echipă formată din salvatorii montani care erau de permanenţă la Refugiul Salvamont Rarău şi care au ajutat la transportul persoanei în cauză”, a explicat Voicu Raia, şeful Serviciului Salvamont Suceava.

Persoana cu probleme a fost transportată pe o distanţă de circa 2,5 km, iar la scurt timp după ora 18.00 a fost predată echipajului de pe ambulanţă care a preluat-o şi a dus-o la Spitalul Vatra Dornei.

Reprezentanţii Serviciului Salvamont Suceava le transmit tuturor celor care au de gând să plece pe munte în această perioadă că la altitudinea de peste 900 de metri este zăpadă, ceea ce face ca deplasarea spre accidentaţi cu autovehiculele din dotare să fie îngreunată, fie de zăpadă, fie de podurile de gheaţă de pe drumurile forestiere.

„Atenţionăm persoanele care abordează traseele montane asupra condiţiilor meteo care sunt cu mult diferite în zona de creastă faţă de cele de la baza muntelui, temperaturile sunt mult mai scăzute, iar vântul bate mult mai puternic. În cazurile în care turiştii nu sunt echipaţi corespunzător, ei pot intra foarte uşor în hipotermie. Totodată, mai precizăm că intrarea în panică a celor care cer ajutor nu este deloc benefică întrucât poate influenţa negativ finalizarea acţiunii”, a concluzionat Voicu Raia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Turistă cu probleme, salvată de salvamontişti din munţii Călimani după o intervenţie în forţă.
 Vizualizări articol: 2522 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Turistă cu probleme, salvată de salvamontişti din munţii Călimani după o intervenţie în forţă1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei