Formația de dansuri a Ansamblului Folcloric “Plaiurile Dornelor” de la Clubul Copiilor Vatra Dornei a participat, în perioada 3-9 octombrie, la Festivalul Internațional de folclor “Dance In The Hearth”, organizat în regiunea Liptov din Slovacia.
Festivalul a fost organizat de Asociația Folclorică și Ansamblul “Cindruska” Slovacia cu sprijinul autorităților locale din orașul Liptovski Hradok, scopul evenimentului fiind de a conecta prin intermediul folclorului copiii și tinerii din diferite țări, de a le face cunoscute tradițiile în rândul comunității locale. Alături de ansamblul “Plaiurile Dornelor”, la festival au participat ansamblurile “Sokoliki” din Ucraina, “Branislav Nusici” din Serbia, “Cindruska”, “Majeran” și “Dumbier” din Slovacia. Deschiderea oficială a festivalului s-a desfășurat în interiorul castelului medieval al cărui nume i-a fost dat și orașului Liptovski Hradok, în prezența primarului și a numeroși reprezentanți ai autorităților locale. În decursul anului 2016, sunt organizate numeroase evenimente cultural artistice care marchează 700 de ani de la atestarea localității Liptovski Hradok din Slovacia.
Ateliere de lucru în domeniul artei populare
Elevii dorneni, coordonați de prof. Dorin Pardău și prof. Mirela Nedelea, au susținut opt spectacole în orașe apropiate, dintre care șase reprezentații s-au desfășurat în școli gimnaziale. După spectacole, elevii din școlile slovace împreună cu profesorii lor au participat la ateliere de lucru în cadrul cărora au avut posibilitatea de a învăța dansuri populare din România, Serbia, Ucraina și Slovacia.
Tinerii dorneni au prezentat suite de jocuri populare din Țara Dornelor, Bucovina, Moldova, Muntenia și Banat. Solista Andreea Lupescu a interpretat o suită de vechi cântece românești la nai, iar solista vocală Alexandra Ursu a făcut cunoscute cele mai frumoase melodii populare din Țara Dornelor. De asemenea, participanții au coordonat ateliere de lucru în domeniul artei populare și au prezentat produse gastronomice tradiționale specifice regiunilor pe care le-au reprezentat. Foarte apreciate de participanți și gazde au fost dulceața de afine, dulceața de fragi și produsele lactate bio din zona Dornelor.
Timpul liber petrecut în mod util
Așa cum am aflat de la prof. Vasile Moroșan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei, gazdele au pregătit un program foarte atractiv pentru timpul liber, astfel ca participanții la festival să rămână cu amintiri și impresii plăcute despre Slovacia și poporul slovac. Dintre cele mai apreciate excursii au fost cele în renumita stațiune montană Jasna, pe vârful Chopok (2024 m) din munții Tatra, și la complexul Thermal Paradise Liptovski Jan.
Deplasarea elevilor dorneni a fost susținută de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Primăria municipiului Vatra Dornei și Asociația “Plaiurile Dornelor”.