Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 nov 2016 - Anul XXI, nr. 258 (6371)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aniversare

Spitalul de Urgenţă Suceava a împlinit 50 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Clădirea ”nouă” a Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a împlinit 50 de ani de la tăierea panglicii inaugurale. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mihai Ardeleanu, a evocat momentul inaugurării, din data de 1 noiembrie 1966, petrecut în prezenţa conducerii judeţului şi a spitalului de atunci. Din anii de început ai unităţii medicale, dr. Ardeleanu a amintit relatările unuia dintre medicii care au lucrat atunci, conform cărora în spital se intra doar cu papuci de unică folosinţă şi vizitatorii intrau în saloanele rudelor internate doar cu halat. ”Dacă bolnavii primeau un telefon, li se aducea telefonul în salon, unde existau prize la fiecare pat, existau difuzoare în secţii, unde se transmiteau lucruri legate de educaţia sanitară – după aceea termenul s-a demonetizat şi acum nu se mai face deloc. Rezultatul ne-educaţiei sanitare îl vedem în cazurile care vin tardiv la spital, cu complicaţii câteodată insurmontabile”, a povestit dr. Ardeleanu.

Medicul a arătat că aniversarea spitalului este importantă, dar personalul ”nu are timp de sărbători”, astfel că ziua festivă a fost marcată prin muncă. ”Nu am făcut nici o festivitate deosebită, am ţinut însă, ca iubitor al istoriei oraşului şi spitalului, să amintesc acest moment.  Clădirea în care ne aflăm are 50 de ani şi o zi”, a mai spus dr. Ardeleanu.

Primul spital din oraşul Suceava, o clădire din lemn cu 10 paturi, a fost construit în anul 1787, de guvernul austriac, pe locul unde se află în prezent muzeul de istorie.

 

Istoria spitalului din Suceava

Conform site-ului spitalului, http://www.spitaluljudeteansuceava.ro/prima-pagina/market-share/, în anul 1832, cu banii realizaţi din colecte de la comunele din judeţ, s-a construit o clădire din cărămidă cu 15 paturi. În anul 1860 s-au clădit încă două corpuri, capacitatea spitalului mărindu-se astfel la 25 paturi. Întreţinerea era realizată cu bani din taxe de spitalizare.

Începând cu anul 1860, întreţinerea bolnavilor fără mijloace materiale s-a asigurat dintr-un fond central şi de către comuna de domiciliu a bolnavului.

În anii 1893-1895 s-a ridicat Spitalul Vechi,  cu o capacitate de 66 paturi, cu un pavilion principal şi două pavilioane mai mici, iar în anul 1906 s-au adăugat la pavilionul principal încă două aripi.

Spitalul a fost condus de un comitet la nivel central până în anul 1918, când administraţia a fost preluată de Inspectoratul General al Sănătăţii publice şi ocrotirilor sociale.

În anul 1944, spitalul a fost evacuat, iar la reluarea activităţii, în luna mai 1945, unitatea a fost pusă din nou în funcţiune cu o capacitate de 50 de paturi şi apoi de 100 paturi.

De la această perioadă şi până la 1 iulie 1951,  numărul paturilor a crescut la 250. Aici lucrau 12 medici şi 96 salariaţi, în secţiile de chirurgie, interne, dermato-venerice, obstetrică-ginecologie, pediatrie şi TBC.

La data de 23 august 1951, a fost dat în funcţiune un pavilion nou construit, în care la parter a funcţionat secţia pediatrie, iar la etaj secţia obstetrică-ginecologie.

În 1956/1957 s-a construit încă un pavilion, pentru oncologie.

La 1 iulie 1951, spitalul s-a unificat cu policlinica teritorială preluând şi circumscripţiile sanitare urbane ale oraşului. Cu această ocazie secţia contagioase a fost mutată în Burdujeni, transformându-se în spital cu administraţie proprie.

Până în anul 1966 capacitatea spitalului s-a ridicat la 565 paturi.

La 1 noiembrie 1966 s-a dat în funcţiune clădirea spitalului nou, unitatea funcţionând iniţial cu 1.084 paturi. Secţia contagioase a revenit sub administraţia spitalului.

Ulterior capacitatea spitalului a fost mărită succesiv la 1.159 paturi, apoi la 1.189, ulterior 1.240 şi în prezent la 1.200 paturi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul de Urgenţă Suceava a împlinit 50 de ani.
 Vizualizări articol: 2476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Spitalul de Urgenţă Suceava a împlinit 50 de ani5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Varză cu carne tocată Nu, nu e varza ca la Cluj, aceea e cu straturi alternative. Nici sarmale desfăcute nu se poate chema, pentru că nu include orez. Este o mâncare consistentă și foarte gustoasă, care seamănă cu diferite alte bunătăți, dar e mai mult un deliciu... Citeşte