Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 nov 2016 - Anul XXI, nr. 258 (6371)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Modificare radicală

Revigorare importantă a pieţei muncii din Suceava: peste 4.000 de salariaţi în plus într-un an de zile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Statisticile oficiale ale Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava indică o revigorare importantă a pieţei muncii, numărul de salariaţi din judeţ sporind cu peste 4.000 de persoane în interval de un an de zile. Analiza arată că în luna august a acestui an în judeţ era înregistrat un efectiv de 102.971 de salariaţi, în creştere cu 4.118 persoane (+4,2%) faţă de luna august a anului trecut. Conform analizei Direcţiei Judeţene de Statistică, din totalul efectivului de salariaţi existent, 65,8% a fost concentrat în sectorul terţiar (prestări servicii), 31% în sectorul secundar (industrie şi construcţii) şi 3,2% în sectorul primar (agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi piscicultură). 

Foarte interesant este şi un tabel statistic care arată cum, lună de lună, din decembrie 2015, numărul de salariaţi este pe o pantă ascendentă.

 

Criteriul legat de experienţă a dispărut de la mulţi angajatori

Aceste cifre care indică un trend pozitiv pentru piaţa muncii din Suceava sunt confirmate şi de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM). 

Piaţa muncii din Suceava a suferit modificări importante în ultima perioadă de timp, iar angajatorii care au devenit abonaţi cu oferte de joburi prin AJOFM Suceava sunt din ce în ce mai mulţi. Sunt multe firme care încearcă de luni de zile să găsească oameni şi nu reuşesc, în timp ce altele au reuşit să-şi completeze deficitul de forţă de muncă. Ceea ce se remarcă în ultima perioadă este că criteriul legat de experienţă a dispărut de la mulţi angajatori. Aceştia sunt dispuşi chiar să angajeze personal fără calificare pe care să-l instruiască la locul de muncă.

Foarte greu se mai găseşte forţă de muncă în domeniul meseriilor, la aproape toate meseriile. Parte din locurile de muncă vacante au fost ocupate în ultima perioadă, dovadă şi creşterea din statistici a numărului de salariaţi, însă cert este că potenţialul este şi mai mare. Inclusiv firme mari din alte judeţe ale ţării caută angajaţi în Suceava.

 

Domeniile şi meseriile în care s-au făcut cele mai multe angajări

Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava, a explicat că în multe domenii de activitate s-au făcut angajări importante în 2016.

De exemplu, de la începutul acestui an, s-au făcut 707 angajări în domeniul confecţiilor. Cei mai mulţi angajaţi sunt necalificaţi în această meserie. În anii precedenţi, patronii nu reuşeau să angajeze aproape deloc confecţioneri.

Foarte multe angajări s-au făcut în acest an şi în domeniul transporturilor. Nu mai puţin de 2.427 de şoferi au fost încadraţi în muncă în acest an, cei mai mulţi, 1.683, pe autocamioane şi vehicule grele în general.

În construcţii s-au făcut 1.493 de angajări de muncitori necalificaţi, aici înregistrându-se o scădere atât a cererii din partea angajatorilor, cât şi din partea celor care îşi caută un loc de muncă.

O cerere constantă şi parţial acoperită a fost în acest an în domeniul restaurante şi alimentaţie publică – 1.347 de angajări. La acest capitol cei mai mulţi angajaţi sunt ospătari şi ajutor de ospătari, dar şi muncitori necalificaţi în bucătărie. Sunt totuşi angajări semnificative şi în meseria de bucătar – 173.

În fine, în domeniul comerţului de la începutul acestui an s-a înregistrat angajarea a 2.695 de persoane. Cele mai multe angajări sunt în meseria de vânzător – 1.139, dar şi de manipulant, lucrător comercial, agent vânzări şi gestionar.

Cerere în creştere este şi în domeniul service-urilor auto, 188 de mecanici auto fiind încadraţi pe un post în 2016 până acum. Aceasta din urmă este o meserie foarte căutată, însă unde este foarte greu de găsit personal calificat şi stabil.

 

În Suceava se oferă salarii mici, iar mulţi oameni caută alternative

Un adevăr care nu poate fi contestat este că cei mai mulţi angajatori caută la Suceava forţă de muncă ieftină, iar de aici au apărut problemele legate de ocuparea posturilor.

După cum se ştie, salariile din Suceava sunt cu mult sub media naţională, iar angajatorii şi-au format acest principiu că nu pot oferi mai mult pe piaţa muncii din Suceava. Foarte multă forţă de muncă a migrat în străinătate şi este greu de adus înapoi acum, chiar dacă o parte dintre angajatori încearcă să ofere condiţii ceva mai bune de salarizare.

 

Cele mai mici salarii din Moldova

Chiar statisticile oficiale ale Direcţiei Judeţene de Statistică sunt foarte relevante privind nivelul de salarizare.

Câştigul salarial mediu net în luna august 2016 în judeţul Suceava a fost de 1.510 lei, cu 22 de lei mai mare faţă de câştigul salarial mediu net din luna iulie 2016. În aceeaşi lună august, salariul mediu net din România a fost de 2.076 de lei. Aşadar, salariile oficiale din Suceava sunt cu 25% sub media naţională. Inclusiv la nivelul Regiunii Nord-Est salariile sucevenilor sunt cele mai mici, sub cele din Vaslui şi Botoşani.

La capitolul salariu mediu brut, discrepanţa este şi mai mare. Câştigul salarial mediu brut în luna august 2016 în judeţul Suceava a fost de 2.084 de lei/persoană, faţă de 2.874 de lei la nivel naţional. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Revigorare importantă a pieţei muncii din Suceava: peste 4.000 de salariaţi în plus într-un an de zile.
 Vizualizări articol: 2496 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Revigorare importantă a pieţei muncii din Suceava: peste 4.000 de salariaţi în plus într-un an de zile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Varză cu carne tocată Nu, nu e varza ca la Cluj, aceea e cu straturi alternative. Nici sarmale desfăcute nu se poate chema, pentru că nu include orez. Este o mâncare consistentă și foarte gustoasă, care seamănă cu diferite alte bunătăți, dar e mai mult un deliciu... Citeşte