Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 oct 2016 - Anul XXI, nr. 254 (6367)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Protest spontan

Aproape jumătate dintre oficiile poştale din oraşele din judeţ au fost închise ieri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nemulţumirile factorilor poştali suceveni, acumulate în timp, au dus la izbucnirea unui nou protest spontan, de data aceasta generalizat, în aproape toate oraşele judeţului Suceava.

Drept urmare, în cursul zilei de vineri, aproape jumătate dintre oficiile poştale din zonele urbane ale Sucevei au fost închise, chiar dacă angajaţii au venit la muncă.

În semn de protest, aceştia au refuzat să îşi desfăşoare activităţile zilnice, la fel ca mii de alţi colegi din ţară. La nivel naţional, valul de proteste generalizat s-a resimţit de joi, 27 octombrie, în multe judeţe protestul spontan prelungindu-se şi vineri, când angajaţii Poştei Române au venit la serviciu, dar fără a mai distribui colete, scrisori sau abonamentele de presă.

„Protestul spontan a paralizat activitatea a 40% din oficiile poştale din mediul urban.  Protestatarii mi-au transmis că sunt solidari cu colegii lor din ţară, unde proteste spontane s-au înregistrat atât joi, cât şi vineri. Le-am comunicat că soluţia este să îşi desfăşoare activitatea în continuare, pentru că blocajul îi afectează şi pe ei. Doleanţele lor au fost înregistrate şi transmise la centru, unde se poartă negocieri între conducerea Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România şi cea a Poştei Române, pentru a fi găsite soluţii la problemele ridicate”, a declarat Nicolai Costrâş, directorul Oficiului Judeţean de Poştă Suceava.

Trebuie menţionat faptul că distribuirea pensiilor, activitate care se desfăşoară de obicei în această perioadă, nu a avut de suferit de pe urma protestelor spontane, toate aceste obligaţii fiind îndeplinite de poştaşii suceveni.

Poşta Română deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.

 

Revendicările salariaţilor Poştei Române

Protestatarii au anunţat că nu vor relua lucrul decât în condiţiile în care le vor fi soluţionate favorabil toate solicitările şi va fi semnat în acest sens un act adiţional.

Pe lista de revendicări se numără, printre altele, majorarea salariului cu 200 de lei şi  acordarea a 2% din fondul de salarii pentru reluarea subvenţionării biletelor de odihnă şi tratament, proces întrerupt de trei ani.

Un alt punct de interes pe lista de revendicări îl constituie şi normarea muncii agenţilor şi factorilor poştali conform realităţii din teren, nu după reguli impuse de la centru, care conduc la situaţii aberante în care se alocă timpi extrem de mici, imposibil de respectat, pentru predarea, de exemplu, a unei scrisori recomandate sau pentru plata pensiei. Nu în ultimul rând, poştaşii cer rezolvarea problemei acordării concediilor de odihnă cuvenite agenţilor poştali, mai cu seamă în mediul rural, în sensul modificării legislaţiei muncii pentru a se putea face angajări pe perioadă scurtă de timp.

De asemenea, se mai solicită încadrarea agenţilor, a factorilor poştali şi a salariaţilor din centrele de tranzit care lucrează numai în program de noapte în grupa de condiţii speciale de muncă, cu scopul diminuării vârstei de pensionare a acestor categorii de salariaţi.

 

Protest spontan la Poşta din Fălticeni

Cei 25 de angajaţi ai Oficiului Poştal Fălticeni au intrat vineri, 28 octombrie, în grevă spontană, în semn de solidaritate cu colegii lor din ţară, care au recurs la măsuri similare. Poştaşii fălticeneni sunt supăraţi că negocierile cu reprezentanţii conducerii companiei nu au condus spre o majorare salarială. Deşi au venit la serviciu vineri, poştaşii au distribuit doar pensiile şi alte drepturi băneşti, corespondenţa, coletele şi ziarele rămânând a fi livrate după încetarea protestului.

Cele mai afectate de protestul de la Oficiul Poştal au fost instituţiile publice care nu au putut să-şi ridice şi să trimită corespondenţa şi cetăţenii care trebuiau să primească colete. Cei care au avut de trimis colete sau corespondenţă şi şi-au permis să plătească un preţ un pic mai mare faţă de tarifele Poştei Române au apelat la firmele de curierat rapid. „Volumul de trimiteri a crescut până la ora 14,00 cu maximum 15-17 % faţă de o zi normală”, a precizat reprezentantul unei firme de curierat.

Stelian Borhan

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape jumătate dintre oficiile poştale din oraşele din judeţ au fost închise ieri.
 Vizualizări articol: 2969 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape jumătate dintre oficiile poştale din oraşele din judeţ au fost închise ieri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei