Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 oct 2016 - Anul XXI, nr. 250 (6363)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Noi probleme

Omul de afaceri Vasilică Puşcaşu, trimis în judecată pentru înşelăciune, într-un dosar cu materiale de construcţie neachitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunţat finalizarea anchetei şi trimiterea în judecată a trei inculpaţi într-un dosar de evaziune fiscală şi înşelăciune, vizaţi fiind trei oameni de afaceri suceveni, Vasilică Puşcaşu şi Panseluţa şi Severin Corneliu Sofian. Este vorba de materiale de construcţie neachitate unei firme, marfă ce a fost folosită la finisarea unuia din blocurile ridicate de omul de afaceri sucevean Vasilică Puşcaşu. Puşcaşu este încarcerat în Penitenciarul din Iaşi, unde execută o pedeapsa de 10 ani de închisoare pentru jafuri cu mână armată comise în Austria.

 

Prima soluţie din acest dosar nu a găsit vinovaţi

Afacerea pentru care au fost trimişi în judecată cei trei a început în 2009.  Iniţial, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava nu au trimis pe nimeni în judecată. În februarie 2016 însă, prin ordonanţa prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, s-a dispus redeschiderea urmăririi penale, fapt admis ulterior, în luna mai 2016, şi de Tribunalul Suceava. Acum, după doar câteva luni de zile, cei trei inculpaţi au fost trimişi în judecată.

 

Țeapă cu materiale de construcţie de 56.000 de lei

Din scenariul conturat de procurori, care urmează să fie confirmat sau nu de instanţele de judecată, rezultă că principalii inculpaţi în această înşelăciune au fost Corneliu Severin Sofian şi Panseluţa Sofian. Primul în calitate de asociat şi administrator al firmei Sopi Construct Suceava, iar a doua de director general, cu drept de semnătură în derularea activităţilor comerciale. Societatea avea ca obiect principal de activitate construcţia de clădirii civile şi comerţ cu ridicata al materialelor de construcţii, astfel că a avut relaţii de colaborare cu firma lui Vasilică Puşcaşu, SC Kamer Build Company Suceava.

Procurorii au arătat că, în luna martie 2009, Panseluţa Sofian s-a prezentat la sediul unei societăţi din Suceava (victimă în acest caz este Ștefan Simiganovschi), însoţită de Vasilică Puşcaşu, pe care l-a prezentat ca fiind proprietarul unui bloc nou construit în cartierul George Enescu, pentru care aveau nevoie de materiale în vederea realizării finisajelor interioare. Lucrările urmau să fie făcute de firma soţilor Sofian, pentru firma lui Puşcaşu.

În baza acestei înţelegeri, firma păgubită a livrat mărfuri în valoare de peste 56.000 de lei, care, au arătat procurori, nu au fost evidenţiate în contabilitatea societăţii familiei Sofian. De aici a rezultat prima infracţiune, evaziunea fiscală, prejudiciul calculat  bugetului de stat fiind de 11.336 lei.

 

Marfa, „plătită” cu o filă cec fără acoperire

Din anchetă a rezultat că firma familiei Sofian se confrunta cu probleme mari financiare la data încheierii contractului pentru livrarea de materiale de construcţii şi se afla în imposibilitatea de a efectua plăţi.

Iniţial s-au achiziţionat mărfuri de 10.000 de lei, după care  Panseluţa Sofian a emis o filă cec, drept garanţie, pentru noi livrări. Problema este că acea filă cec nu avea acoperire, rezultă din ancheta procurorilor.

„A emis o filă cec deşi ştia că nu o poate onora şi astfel a ascuns starea de blocaj financiar”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

În ceea ce-l priveşte pe Puşcaşu, acesta este acuzat că a pus umărul la rândul său la înşelăciune, deşi ştia că nu există disponibil în cont.

„Inculpata Sofian Panseluţa l-a prezentat pe Puşcaşu Vasilică ca fiind un investitor care construieşte un bloc de locuinţe, determinând persoana vătămată să-i acorde încredere”, au explicat procurorii.

Dacă negocierile au început din 2009, ţepele au fost date efectiv în intervalul noiembrie 2012-iulie 2013.

 

Infracţiunile pentru care au fost trimişi în judecată cei trei

Prejudiciul din acest caz se împarte în două: suma de 56.333 de lei, reprezentând mărfurile neachitate firmei păgubite, respectiv 11.336 lei, suma care reprezintă impozitul pe profit şi TVA, datorate bugetului de stat.

Panseluţa şi Severin Corneliu Sofian au fost trimişi în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, emiterea unei file cec fără a avea completate elementele esenţiale şi înşelăciune, în timp ce Vasilică Puşcaşu pentru infracţiunea de înşelăciune.

Dosarul va fi judecat, în primă fază, la Tribunalul Suceava.

Cei trei inculpaţi se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.

 

Faptele pentru care a fost condamnat în Austria

Omul de afaceri Vasilică Puşcaşu a fost acuzat şi condamnat pentru că a comis două jafuri cu mână armată în Austria, fapte în urma cărora a furat, împreună cu complicii, aproape 335.000 de euro.Este vorba de jafuri la două bănci, fapte comise cu mare violenţă. Angajaţii băncilor au fost obligaţi, sub ameninţarea armelor, să deschidă seifurile în care se aflau banii. Suceveanul a primit o condamnare la 12 ani de închisoare, însă prin transferul din penitenciarele din Austria în România acesta a scăpat de doi ani de închisoare, rămânând cu executarea unei pedepse de zece ani de închisoare. El poate scăpa de după gratii după ce va executaşase ani şi opt luni de închisoare, adică două treimi din pedeapsa de zece ani, însă asta doar dacă cererea de eliberare condiţionată îi va fi admisă din prima încercare.

Mai nou, în acest an Vasilică Puşcaşu a fost pus oficial sub acuzare în dosarul asfaltărilor cu bani europeni din municipiul Suceava din urmă cu 5 ani, dosar aflat pe masa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Suceava. 

În calitate de director al Kamer Build Company, Vasilică Puşcaşu este acuzat că a preluat lucrările de asfaltare deşi contractul „mamă” nu permitea subcontractarea lucrărilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Omul de afaceri Vasilică Puşcaşu, trimis în judecată pentru înşelăciune, într-un dosar cu materiale de construcţie neachitate.
 Vizualizări articol: 2762 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Omul de afaceri Vasilică Puşcaşu, trimis în judecată pentru înşelăciune, într-un dosar cu materiale de construcţie neachitate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei