În urma acordului dat de Consiliul Local al Municipiului Fălticeni, prin aprobarea în urmă cu o săptămână a Regulamentului de organizare și funcționare a Muzeului Fălticenilor “Vasile Ciurea”, a organigramei și statului de funcții pentru primii trei ani de funcționare, Primăria Municipiului Fălticeni a solicitat Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor din cadrul Ministerului Culturii avizul în vederea înființării muzeului.
“Am depus la București un draft privind înființarea Muzeului Fălticenilor «Vasile Ciurea», ne-au fost solicitate documente suplimentare, inclusiv aprobarea în Consiliul Local a Regulamentului de organizare și funcționare, a organigramei și statului de funcții. Pe 20 octombrie am depus la Ministerul Culturii documentația completă și urmează ca în cel mai scurt timp să obținem avizul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor pentru a ne putea apuca de treabă. Muzeul «Vasile Ciurea» îl înființăm în clădirea Bibliotecii «Eugen Lovinescu» pe care în prealabil o reabilităm pe bani europeni, iar cea mai viabilă variantă pentru mutarea bibliotecii este la parterul clădirii din spatele Primăriei, în care a funcționat Judecătoria.Chiar dacă renovăm clădirea pentru a-și păstra destinația, oricum trebuie mutată biblioteca cel puțin pe perioada lucrărilor de reabilitare și modernizare”, ne-a pecizat primarul Cătălin Coman.
Reînființarea Muzeului Fălticenilor înseamnă și remedierea unei nedreptăți făcute lui Vasile Ciurea
În oraș, Muzeul Fălticenilor ar putea deveni punctul central al unui proiect mai amplu, sub genericul „Complexul muzeal Fălticeni”. Acest proiect poate avea componente reprezentate de muzeele din oraș dar și de casele memoriale vechi, încă existente, toate având menirea de a valorifica spațiul muzeistic și patrimoniul colecțiilor și de a constitui obiective de atracție pentru vizitatorii din țară și din străinătate în municipiul Fălticeni. Reînființarea Muzeului Fălticenilor ar reprezenta și remedierea unei nedreptăți pentru Vasile Ciurea, omul care, conștient de rolul unui muzeu în instruirea și educarea oamenilor, deși lovit de mari decepții și mari nedreptăți, a reușit, de cele mai multe ori prin mijloace și sacrificii proprii, să prezinte lumii o colecție închegată de obiecte de preț.
“Luând în considerare faptul că Muzeul Fălticenilor deține câteva din cele mai valoroase bunuri istorico-arheologice din patrimoniul cultural mobil al zonei Fălticeni, multe dintre ele fiind unicate, muzeul se adresează deopotrivă specialiștilor, dar și publicului larg. Astfel, instituția va colecționa, conserva, cerceta și expune, în scopul cunoașterii și educării, mărturii materiale legate, în special de istoria, etnografia, cultura teritoriului din zona de sud a județului Suceva. Activitățile specifice de cercetare-dezvoltare preced în chip firesc expunerea și valorificarea muzeală a patrimoniului păstrat în colecțiile găzduite și neexpuse la Galeria Oamenilor de Seamă, Muzeul de Artă «Ion Irimescu» și Muzeul Apelor «Mihai Băcescu»”, a declarat primarul Cătălin Coman.
Acesta a mai precizat că „referitor la locația acestui muzeu, aducem ca argument faptul că localul vechiului muzeu există și a rămas una din clădirile emblematice ale Fălticeniului, fiind înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din România. Precizăm că el se află localizat în plin centrul municipiului, așa că despre accesibilitatea către acest loc nu se pune problema. Clădirea fiind generoasă, în muzeu vor fi create spații special amenajate pentru organizarea de conferințe, dezbateri, concursuri etc., activități ce pot fi preluate și de mass-media, în special de televiziune, în cadrul unor programe de educație științifică și tehnică”.
Muzeul Fălticenilor “Vasile Ciurea” va funcționa în subordinea Serviciului Cultură – Muzee din cadrul primăriei și va avea cinci angajați: un muzeograf, un conservator, un restaurator, un documentarist și un supraveghetor. Conform solicitării consilierului local Gheorghe Aldea, se va înființa o comisie formată din consilieri locali și angajați ai primăriei care va face toate demersurile necesare în vederea recuperării în totalitate a bunurilor care au aparținut Muzeului “Vasile Ciurea” în momentul desființării (anul 1968).
Muzeul Fălticenilor, desființat după 54 de ani de funcționare
În anul 1914, se semna la Fălticeni „actul de naștere” al Muzeului Fălticenilor, din care orașul își făcea un titlu de mândrie și care va rămâne un reper important în cultura locală, dar și națională. Istoria muzeului începe însă mai devreme de 1914 și este strâns legată de profesorul Vasile Ciurea, a cărui viață a fost pusă, fără răgaz și cu o rară intensitate, în slujba muzeului.
În 1940, muzeul dispunea de peste 7.000 de piese, expuse tematic în 11 secțiuni. Cu toată vitregia timpului, muzeul a mers progresând, adunându-se în el tot ce merita, din punct de vedere cultural, artistic și istoric, să rămână nepierdut, neruinat sau înstrăinat. Muzeul cuprindea și o valoroasă bibliotecăcare dispunea de peste 4.000 de cărți, studii, ziare, reviste, acte și note personale, fotografii, albume, manuscrise.
În 1968, cei aflați la cârma destinelor culturii sucevene au reorganizat toate muzeele din județ, printre cele desființate fiind Muzeul Fălticenilor. O bună parte din biblioteca muzeului desființat (cărți, documente și manuscrise) a fost transferată la „Galeria Oamenilor de Seamă”, o parte din exponate au fost transferate în cadrul Muzeului Regiunii Suceava, apoi la Muzeul de Istorie al Bucovinei, o parte au rămas în localul fostului Sfat Raional. Un număr destul de mare de exponate, în special de istorie, au fost duse la Ruginoasa și la Iași, iar restul a fost donat școlilor din localitate pentru a fi folosit ca material didactic. În 1974, partea etnografică și câteva vestigii arheologice au fost strămutate în localul unde va funcționa Muzeul „Irimescu”, unde se găsesc și azi. Alte două săli de la Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” adăpostesc din 1982muzeul și strădaniile lui Vasile Ciurea.
Fălticeni
După 50 de ani, se reînființează Muzeul Fălticenilor “Vasile Ciurea”
