În anul școlar 2016-2017 continuă activitățile proiectului european „Together We Can” demarat de Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni în anul 2015. Proiectul de parteneriat strategic, finanțat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene, reunește școli din Macedonia, Italia, Polonia, Lituania, Turcia și România și este coordonat de Zemedelska Profesionalna Gimnazia „Kliment Timiryazev” din Sandanski, Bulgaria.
Scopul proiectului este de a combate consumul de tutun și droguri, precum și obiceiurile nesănătoase obișnuite ale elevilor prin dezvoltarea unui program de prevenție și implicarea elevilor în programe care promovează un stil de viață sănătos.
În perioada 11-14 octombrie a avut loc la Puławy, Polonia, a treia întâlnire transnațională din cadrul proiectului, Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” fiind reprezentat de prof. Lucian Maleș, prof. dr. Daniel Maftei, membri în echipa de proiect, și prof. dr. Raluca Iuliana Suciu, în calitate de coordonator de proiect la nivelul școlii. Agenda întâlnirii a cuprins printre altele și discuții pe marginea unor aspecte importante din proiect (caracterul inovativ, rezultate, selectarea elevilor și profesorilor din grupul țintă, categorii de beneficiari indirecți, cuantificarea beneficiarilor indirecți, realizarea jurnalului proiectului, utilitatea jurnalului proiectului în procesul de monitorizare, disciplinele la care pot fi integrate în curriculum teme legate de mediu, monitorizarea la nivel de parteneriat a activităților de pregătire a implementării proiectului, buget, transferuri bugetare permise, impact, evaluare, monitorizare). Tot în cadrul întâlnirii din Polonia s-au purtat discuții despre primul produs intelectual al proiectului, s-au stabilit datele pentru activitățile de predare/învățare/formare din al doilea an de proiect, conținutul și forma acestora, s-au analizat rezultatele proiectului și utilizarea acestora și s-au stabilit sarcinile/responsabilitățile care revin fiecărei țări în perioada imediat următoare.
„Cu siguranță acest proiect va avea un impact deosebit atât printre membrii instituțiilor implicate, cât și în comunitățile locale partenere în contextul promovării unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor”, a precizat prof. Raluca Suciu.
Obiectivele acestui proiect sunt dezvoltarea și implementarea de programe care să prevină folosirea și abuzul de substanțe psihoactive, alcool și țigări în rândul tinerilor; promovarea unui stil de viață sănătos și reducerea cererii și folosirii de substanțe psihoactive în rândul elevilor și tinerilor; creșterea oportunităților de incluziune a elevilor și tinerilor în forme ale educației moderne pentru sănătate, bazate pe „educația reciprocă” în școală. Tot acest proiect își propune o cercetare în rândul elevilor pentru implementarea unor strategii naționale și internaționale care să prevină folosirea și abuzul de substanțe psihoactive, alcool și țigări în rândul elevilor și tinerilor și dezvoltarea de parteneriate cu alte țări pentru a asigura schimbul reciproc de bune practici.
Proiect european
Colegiul ”Mihai Băcescu” Fălticeni, reprezentat la o întâlnire transnațională în Polonia
