În spatele oricărui vârstnic, fie că ne este părinte, bunic, unchi, prieten sau doar o cunoștință, se ascunde o poveste de viață… După o viață demnă, în care destinul nu a ferit-o de necazuri, după aproape 20 de ani pe care i-a petrecut alături de o fiică cu probleme grave de sănătate, fiică pe care a pierdut-o, Aneta R., o femeie de 74 de ani, originară din Fălticeni, a decis că trebuie să facă o schimbare. „Mi-am dorit să schimb tot ceea ce mă înconjura, nu mai voiam să-mi aduc aminte de trecut… Eu sunt altfel, mă acomodez greu în altă parte, nici la rude nu m-am simțit întotdeauna bine. Nu am vrut să stau nici la fiica mea din Rădăuți pentru că starea mea ar fi perturbat-o și pe ea… Fiica mea e tânără, are serviciu, are copil la școală… Nu ar fi fost bine… Astfel am ales să vin aici, la Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice ADMO din Sucevița, o alegere pe care sunt sigură că nu o voi regreta niciodată, pentru că aici este cu adevărat ACASĂ pentru mine”, spune septuagenara.
„Am găsit și îngeri păzitori și ocrotitori, mă refer la doamna directoare și la tot personalul de aici”
Pentru că nu știa unde este situat Centrul, Aneta R. a rămas surprinsă de poziționarea acestuia, de cadrul natural deosebit: „Când am văzut decorul de aici, mi-am spus: Doamne, aici e raiul… Pot să spun că am găsit și îngeri păzitori și ocrotitori, mă refer la doamna directoare și la tot personalul de aici… Vă rog să mă credeți, nu am mai întâlnit atâta amabilitate și bunătate de mulți ani… Mai mult, mi-a plăcut că aici totul era curat, totul era impecabil…”
Dacă condițiile de cazare au impresionat-o pe Aneta R., la fel de surprinsă a rămas de meniul de la Centru. „Sunt foarte mulțumită. Despre masa de aici, despre meniu, pot să vă spun că acesta cuprinde toate principiile alimentare care se mulează pe condiția fizică și de sănătate a vârstnicului. Micul dejun este foarte variat și poți alege ce dorești pentru că sunt numai bunătăți, supliment avem la orele 10.00 și 17.00, prânzul este foarte consistent, la fel seara, aici toate preparatele se fac numai din produse naturale, avem la dispoziție fructe și crudități… Cât despre personalul din Centru, de la doamnele infirmiere, asistente, sau cele de la bucătărie, nu pot să vă spun decât că este de nota 10 și că se situează la înălțimea și la prestanța pe care doamna directoare a reprezentat-o în ochii mei încă din momentul când am venit aici. Personal de o înaltă calitate umană și profesională”, a mai afirmat Aneta R.
Capacitate de 42 de locuri, 20 pentru persoane independente și 22 de locuri pentru persoane dependente
Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice ADMO din Sucevița a fost înființat recent, atunci când Asociația Umanitară ADMO Marginea a realizat că există o categorie de vârstnici care ar opta pentru un astfel de centru care să le ofere condiții peste cele oferite de centrele de stat. Situat într-un cadru natural deosebit, la mică distanță de Mănăstirea Sucevița, amenajat în clădirea fostului Han Sucevița, Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice are o capacitate de 42 de locuri, 20 pentru persoane independente și 22 de locuri pentru persoane dependente.
Persoanele vârstnice sunt îngrijite de 13 angajați specializați în acest domeniu. Centrul dispune de bucătărie, care asigură cinci mese pe zi în baza unor meniuri stabilite, și spălătorie cu dotări de ultimă oră, sală de mese, sală de recuperare, sală de sport cu aparate specifice, terase, centrală proprie, camerele sunt dotate cu televizoare, minibar, frigidere, iar în cele unde vor locui persoanele dependente există paturi speciale, sistem de supraveghere video și sistem audio. Cabinetul medical dispune de electrocardiograf, ecograf de ultimă generație, iar în Centru mai există o cameră de socializare, o cameră de recuperare dotată cu aparatură sportivă și de recuperare, iar în cel mai scurt timp acolo va fi la dispoziția asistaților și un fizioterapeut. Trebuie menționat că întregul Centru dispune de internet wireless și că amenajările și dotările de nivel european reușesc să satisfacă nevoile persoanelor asistate.
Contribuția lunară a beneficiarilor este cuprinsă între 1.800 și 2.200 de lei
Deși a fost inaugurat recent, Centrul are deja mai mulți asistați care provin din județ, mai precis din Fălticeni, Rădăuți, Marginea și din zonă. „Consider că asistaților li se acordă mult mai multă atenție într-un Centru privat decât într-unul public. Condițiile de aici sunt cu adevărat europene, locuiesc câte doi în cameră, nu câte cinci, iar totul este gândit și conceput pentru confortul lor, în cele mai mici detalii. Pentru serviciile oferite în acest Centru, contribuția lunară a beneficiarilor este cuprinsă între 1.800 și 2.200 de lei, în funcție de gradul de dependență al fiecăruia. Țin să fac o precizare, anume că nu ne batem joc de munca noastră, și ne dorim ca în cel mai scurt timp Centrul nostru să poată concura cu orice centru din Occident”, a precizat administratorul Centrului, Elena R.
Imagini și detalii despre Centrul de la Sucevița pot fi găsite atât pe Facebook, cât și pe pagina www.admo.ro, iar cei interesați pot suna la numărul de telefon 0787 680 640.