Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 oct 2016 - Anul XXI, nr. 244 (6357)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţie întârziată foarte mult

Procesul falşilor denunţători a trei poliţişti a ajuns la opt amânări ale pronunţării, în patru luni de zile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un proces de pe rolul Curţii de Apel Suceava, în faza finală, se află într-o interminabilă amânare, avocaţi şi procurori cu ani de zile de activitate în instanţe remarcând că nu au mai întâlnit o astfel de situaţie. Procesul în care sunt judecaţi doi inculpaţi, pentru furt calificat şi contrabandă, a ajuns la opt amânări ale pronunţării, într-un interval de patru luni de zile. Prima amânare a deliberării şi pronunţării este tocmai din data de 17 iunie a.c.

În dosar sunt judecaţi doi inculpaţi, Gheorghe Ion Ciotău şi Traian Constantin Moisiuc. Cei doi sunt denunţătorii celor trei poliţişti de la Secţia Rurală Gălăneşti, pe care i-au acuzat de abuzuri şi contrabandă şi care au fost declaraţi nevinovaţi după aproape doi ani în care au fost anchetaţi şi retrogradaţi în baza denunţurilor false.

 

Dosar trimis în instanţă din 2013

Ciotău şi Moisiuc au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi încă din 2013. Prima fază a procesului a fost la Judecătoria Rădăuţi, unde Moisiuc a fost achitat, în timp ce Gheorghe Ion Ciotău a primit un an de închisoare, suspendată condiţionat. Sentinţa Judecătoriei Rădăuţi a fost dată în vara anului 2015, când datele problemei erau cu totul altele. Atunci, inculpaţii Moisiuc şi Ciotău susţineau că majoritatea acuzelor din dosarul în care au fost trimişi în judecată erau înscenări puse la cale de poliţişti. Între timp, însă, procurorii au ajuns la concluzia că denunţurile inculpaţilor pentru furt au fost doar acte de răzbunare împotriva poliţiştilor şi este probabil ca amânarea pronunţării să aibă legătură cu această situaţie, cu această schimbare radicală a datelor problemei.

Mâine, pe 19 octombrie, dosarul de la Curtea de Apel Suceava în care sunt judecaţi Gheorghe Ion Ciotău şi Traian Constantin Moisiuc se află pentru a noua oară în pronunţare.

 

Un mare fiasco al procurorilor, după denunţurile inculpaţilor pentru furt

Reamintim că, la finele lunii trecute, mai întâi comisarul-şef Cristian Macsim, şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava, şi apoi şi cei trei poliţişti, subcomisarul Marius Ciotău (fără legătură de rudenie cu Gheorghe Ion Ciotău), agentul-şef principal Ilie Pârghie şi agentul-şef principal Constantin Chichiriţă au primit ordonanţe de clasare în dosarele în care au fost anchetaţi pentru  fapte grave. Totul a plecat de la denunţurile făcute de inculpaţii pentru mai multe fapte de furt, trimişi în judecată în două dosare. Practic, cei acuzaţi de furt i-au denunţat pe poliţiştii care i-au anchetat, acuzându-i de agresiune, de contrabandă ori de percheziţii abuzive. Chiar procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava sunt cei care au ajuns la concluzia că denunţurile au fost făcute din răzbunare, şi nu sunt susţinute de alte mijloace de probă. Chiar şi aşa, cei trei poliţişti au fost maziliţi în baza denunţurilor inculpaţilor pentru furt, avândparte de doi ani de coşmar, timp în care au fost retrogradaţi, au pierdut drepturi băneşti şi au trăit cu stresul de a fi puşi sub acuzare doar pentru că şi-au făcut treaba de poliţişti.

Un detaliu esenţial este că denunţurile inculpaţilor pentru furt au fost susţinute de ofiţerul SIPI Grigore Florinel Todiruţ, care îi avea pe lista de informatori pe inculpaţii trimişi în judecată pentru furturi. Faptul că acesta a venit cu informaţiile legate de presupusa activitate infracţională a poliţiştilor, din activitatea sa de culegere de informaţii, este probabil singura scuză a procurorilor care au instrumentat cazul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procesul falşilor denunţători a trei poliţişti a ajuns la opt amânări ale pronunţării, în patru luni de zile.
 Vizualizări articol: 3990 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Procesul falşilor denunţători a trei poliţişti a ajuns la opt amânări ale pronunţării, în patru luni de zile5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tico trimis de
(18 oct 2016, 13:06:04
Nu ştiu a câta oară am citit în monitorul de sv despre acest caz.Este o situaţie stupidă şi chiar de neânţeles cum se pot amâna atât de mult timp hotărârile judecătoreşti.
Poate aşa sunt regulile făcute şi nu le putem înţelege.
2.   Amânările - ABSOLUT NIMIC ANORMAL trimis de
(18 oct 2016, 17:51:46
Nu este absolut nimic anormal în acest dosar în ceea ce privește amânarea pronunțării. Această posibilitate este la îndemâna completului pentru a face față încărcăturii uriașe de dosare pe complet, de a decela în timp pronunțarea hotărârilor din dosare. Nu e NIMIC ANORMAL ca într-un dosar în care s-au efectuat 8 termene în ceea ce privește administrarea probelor, audierea martorilor, inculpaților etc. să se utilizeze procedura amânării pronunțării - prevăzută la art. 391 cod de procedură penală:
„Art. 391

Soluţionarea cauzei

(1) Deliberarea şi pronunţarea hotărârii se fac în ziua în care au avut loc dezbaterile sau la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 15 zile de la închiderea dezbaterilor.

(2) În situaţii excepţionale, când, raportat la complexitatea cauzei, deliberarea şi pronunţarea nu pot avea loc în termenul prevăzut la alin. (1), instanţa poate amâna pronunţarea o singură dată pentru cel mult 15 zile.”

Deci, la dispoziția instanței, în scopul asigurării celerității dosarelor, sunt date, prin procedură, posibilitatea amânării pentru 30 de zile în total.
Ce e nelalocul ei o suită de amânări de câte o săptămână? De la 26 09 la 5.10, apoi la 12.10 și apoi la 19.10 ?

CE E „SENZAȚIONAL” în 23 de zile de amânare, față de cele 30 permise de lege?
Sfatul meu ar fi ca cei care nu prea au avut treabă prin instanțe, și le urez să nu aibă treabă pe acolo, să-și păstreze nedumerirea pentru sine, sau după o consultare a Codului de procedură civilă.

p.s. Io*, în ceea ce mă privește, aș avea INFINITĂ mai multă încredere într-o speță cu 8 termene pe rol și 30 de zile amânare a pronunțării decât stilul de justiție-viteză, practicat de unii așa-ziși magistrați-voiajori, care, DE LA PRIMUL TERMEN ți-au șu zvârlit speța la coș. (F.A.M. - judecătoria Rădăuți)
3.   Amânările - ABSOLUT NIMIC ANORMAL (continuare) trimis de
(18 oct 2016, 17:58:16

La termenul din 23.11. 2015 eram ÎN SALĂ, așa că știu ce spun: vreo oră și jumătate au durat audierile numai pe acest dosar.
Acest dosar este un dosar COMPLEX, față de care judecătorii Curții de Apel au o mare responsabilitate în ceea ce privește soluționarea lui.
Tocmai de asta nici nu mă miră 8 termene de judecată, darea lui în pronunțare, apoi repunerea lui pe rol.
NIMIC ANORMAL față de complexitatea dosarului.
Lăsați Judecătorii în pace să-și facă treaba cu meticulozitate și cu responsabilitate.
Justiția nu este concurs de tăiat bușteni-viteză sau de înfulecat hot-dog într-un minut.
Justiția e TREABĂ SERIOASĂ, care se înfăptuiește după metoda croitorașului firoscos.
Se măsoară de 8 ori, apoi de încă 4 ori și la urmă se croiește HOTĂRÂREA ce va avea caracter DEFINITIV.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei