Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 oct 2016 - Anul XXI, nr. 239 (6352)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Economii

Un asigurat medical poate beneficia de trei luni de îngrijiri medicale la domiciliu, dar pentru că sunt bani puţini, primeşte una-două luni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cazul fălticeneanului de 261 de kilograme, care suferă de obezitate morbidă şi de alte afecţiuni asociate obezităţii, refuzat iniţial la internare în Spitalul Municipal Fălticeni a readus în atenţia publică necesitatea unui serviciu de care au nevoie tot mai mulţi oameni cu boli cronice, care nu au pe nimeni care să aibă grijă de ei: îngrijirile medicale la domiciliu. Îngrijirea unor plăgi, schimbarea pansamentelor, administrarea de medicamente pentru afecţiuni neacute sunt servicii medicale nedecontate medicilor de familie şi care nu se califică nici pentru unităţile de primiri urgenţe. În mod uzual, sunt probleme medicale care nu necesită internare deoarece pot fi rezolvate foarte simplu la domiciliul pacienţilor. Astfel de servicii există, doar că procedura de întocmire a dosarului este destul de laborioasă, dificil de pus în practică de o persoană bolnavă şi singură. În acest an, au beneficiat de îngrijiri medicale la domiciliu 173 de suceveni, pe un buget alocat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, de 376.000 de lei. Preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, Cristi Bleorţu, ne-a declarat, ieri, că luni a semnat ultima tranşă de solicitări înregistrate la CAS şi a solicitat CNAS fonduri suplimentare pentru a acoperi necesarul pentru ultima parte a anului.

Conform legii, un asigurat medical poate beneficia de maximum 90 de zile de îngrijiri medicale la domiciliu, însă pentru că nu sunt bani suficienţi, CAS Suceava împarte bugetul alocat la numărul de solicitări. Astfel, numărul maxim de zile de îngrijiri de care poate beneficia un pacient este de 30-60. ”Încercăm să satisfacem toate cererile”, ne-a spus preşedintele Bleorţu. 

 

Suma alocată pentru îngrijirea unui pacient la domiciliu este de 50-55 de lei/zi

Serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu se acordă pe bază de recomandare medicală, în funcţie de starea de sănătate a asiguratului şi de ”statusul de performanţă ECOG” al acestuia. În traducere, în funcţie de ”statusul de performanţă ECOG”, bolnavul poate fi: a) incapabil să desfăşoare activităţi casnice, este imobilizat în fotoliu sau pat peste 50% din timpul zilei, necesită sprijin pentru îngrijirea de bază (igienă şi/sau alimentaţie şi/sau mobilizare) - statusul de performanţă ECOG 3;

b) complet imobilizat la pat, dependent total de altă persoană pentru îngrijirea de bază (igienă, alimentaţie, mobilizare) - statusul de performanţă ECOG 4.

Suma alocată pe zi pentru un pacient cu ECOG 3 este de 50 de lei şi de 55 de lei pentru ECOG 4.

Recomandarea pentru efectuarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu se face de către medicii de specialitate din ambulatoriu, inclusiv medicii de familie, şi de către medicii de specialitate din spitale la externarea asiguraţilor, în concordanţă cu diagnosticul stabilit şi în funcţie de patologia bolnavului şi statusul de performanţă ECOG al acestuia, cu precizarea acestui status.

Reglementările legale spun că durata pentru care un asigurat poate beneficia de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu se stabileşte de medicul care a făcut recomandarea, dar în realitate este în funcţie de banii de care dispune CAS.

Medicul care face recomandarea are obligaţia de a preciza ritmicitatea/periodicitatea serviciilor, consemnate în formularul "Recomandare pentru îngrijiri medicale la domiciliu", dar nu mai mult de 90 de zile de îngrijiri în ultimele 11 luni în mai multe etape (episoade de îngrijire). Un episod de îngrijire este de maximum 30 de zile de îngrijiri. Fiecare episod se recomandă utilizând un nou formular de recomandare. În situaţia în care, conform recomandării pentru îngrijiri medicale la domiciliu, îngrijirile nu sunt acordate în zile consecutive, la calcularea celor 90 de zile/ultimele 11 luni se iau în calcul numai zilele în care s-au acordat îngrijiri.

 

Actele necesare pentru îngrijiri la domiciliu

Foarte important este că termenul de valabilitate al recomandării pentru îngrijiri medicale la domiciliu în vederea depunerii acesteia la CAS este de cinci zile lucrătoare de la data emiterii şi faptul că recomandările medicale în care este nominalizat furnizorul de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu şi cele care nu au înscrise periodicitatea/ritmicitatea serviciilor recomandate, diagnosticul stabilit şi statusul de performanţă ECOG al pacientului NU sunt luate în considerare de Casa de Asigurări de Sănătate.

La fel de important de ştiut este că dosarele pentru acordarea de îngrijiri medicale la domiciliu pot fi depuse la CAS de alte persoane decât de beneficiarii îngrijirilor respective doar în anumite condiţii: rudele de gradul I ale beneficiarilor (părinţi, soţ/soţie, copii) pot depune dosarele fără vreo împuternicire din partea beneficiarilor şi fără să fie necesară prezenţa beneficiarilor la ghişeele CAS; tutorii/curatorii legali ai beneficiarilor pot depune dosarele pe baza documentelor care atestă tutela/curatela, fără să fie necesară prezenţa beneficiarilor. Celelalte persoane decât beneficiarii, rudele de gradul I sau tutorii/curatorii legali pot depune dosarele pe baza unui act notarial/împuterniciri avocaţiale care împuterniceşte respectiva persoană să efectueze acest demers în numele beneficiarilor. Menţionăm că actul notarial poate fi emis pentru o perioadă lungă de timp, nefiind necesară reînnoirea acestuia la fiecare nouă depunere de dosar.

Documentele necesare sunt o cerere tip, actul de identitate (în copie) pentru beneficiar/împuternicit legal, certificat de naştere/căsătorie (în copie) după caz,  pentru a demonstra calitatea împuternicitului, respectiv fiu, fiică/soţ, soţie, împuternicire notarială/împuternicire avocaţială, recomandarea pentru îngrijiri medicale la domiciliu/paliative la domiciliu.

În cazuri punctuale mai deosebite, dacă asiguratul care necesită îngrijiri la domiciliu este nedeplasabil şi nu are pe cine să împuternicească să depună dosarul, acesta poate aduce situaţia respectivă la cunoştinţa CAS telefonic sau prin alt mijloc de comunicare, iar un funcţionar îl va consilia pentru soluţionarea situaţiei respective.

În contract cu CAS Suceava sunt cinci furnizori de îngrijiri medicale la domiciliu: Safecaremed SRL Todireşti, căreia în acest an i s-au decontat servicii de 14.615 lei, Centrul Diecezan ”Caritas” Iaşi, cu servicii decontate pentru anul în curs de 7.417,50 de lei, Asociaţia ”Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, cu deconturi de 5.280 de lei, SC Îngrijiri la Domiciliu SRL Braşov, cu punct de lucru la Câmpulung Moldovenesc – servicii decontate de 1.650 de lei, Asociaţia ”SOV ASMED" Şerbăuţi – deconturi de 11.035 de lei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un asigurat medical poate beneficia de trei luni de îngrijiri medicale la domiciliu, dar pentru că sunt bani puţini, primeşte una-două luni.
 Vizualizări articol: 2401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un asigurat medical poate beneficia de trei luni de îngrijiri medicale la domiciliu, dar pentru că sunt bani puţini, primeşte una-două luni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei