Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 oct 2016 - Anul XXI, nr. 237 (6350)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

În această săptămână

Doi elevi ai Colegiului „Ștefan cel Mare” participă la Olimpiada Internaţională de Astronomie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevi din peste 50 de ţări îşi dau concursul, în această săptămână, în cadrul Olimpiadei Internaţionale de Astrofizică, din regiunea Smolyan, Bulgaria, competiţie ajunsă la cea de-a XXI-a ediţie. România concurează cu un lot format din şapte tineri, doi dintre ei fiind elevi ai Colegiului Naţional „Ștefan cel Mare” Suceava, David Cornel Turtureanu, din clasa a VIII-a, şi Paul Florin Rebenciuc, din clasa a IX-a, pregătiţi de profesorul Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie, de la Palatul Copiilor Suceava.

Calificarea în competiţie se datorează rezultatelor obţinute de cei doi la etapa naţională a olimpiadei, selecţia finală a lotului care reprezintă România la faza internaţională realizându-se în această vară, la Universitatea din Suceava. 

În Bulgaria, la faza internaţională, trei probe îi vor departaja pe cei mai buni dintre competitori - proba teoretică, aceasta având o durată de patru ore, proba de analiză a datelor, tot de patru ore, şi proba observaţională.

Proba teoretică abordează probleme legate de astronomie, astrofizică, fizică planetară şi spaţiu, testarea observaţională presupune recunoaşterea stelelor, a constelaţiilor, estimarea magnitudinii stelelor, distanţe unghiulare, observaţii la telescop, tehnică etc., proba practică constând în rezolvarea unor probleme plecând de la rezultatele probei observaţionale.

Olimpiada se va desfăşura până pe 13 octombrie.

 

Elev din Vatra Dornei, în lotul naţional al Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică, din decembrie

Totodată, în luna decembrie, India va găzdui Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, Vitalie Lungu, elev în clasa a XII-a în cadrul Liceului Teoretic “Ion Luca” Vatra Dornei, fiind selectat pentru a face parte din lotul naţional care va reprezenta România.

Tânărul este pregătit la fizică de prof. Mioara Şaramet, iar de doi ani, la astronomie şi astrofizică, este pregătit de prof. dr. Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Palatul Copiilor Suceava. Vitalie Lungu este din Republica Moldova, raionul Sîngerei, şi este elev al liceului din Vatra Dornei din clasa a IX-a.

În India, România va fi reprezentată de două echipe, respectiv 10 elevi.

“Datorită rezultatelor deosebite obţinute de-a lungul anilor de elevii noştri, începând din anul 2014, România a fost invitată să participe cu două echipe formate din câte cinci elevi. Deci şi în acest an lotul României este format din 10 elevi”, declara prof. dr. Petru Crăciun în vara acestui an.

Acesta a arătat că Vitalie Lungu face parte din cea de-a doua echipă care va merge la olimpiada din India, echipă ce nu este subvenţionată de Ministerul Educaţiei, motiv pentru care Vitalie va trebui să fie susţinut de sponsori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi elevi ai Colegiului „Ștefan cel Mare” participă la Olimpiada Internaţională de Astronomie.
 Vizualizări articol: 3185 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Doi elevi ai Colegiului „Ștefan cel Mare” participă la Olimpiada Internaţională de Astronomie2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei