Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 oct 2016 - Anul XXI, nr. 233 (6346)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Incredibil, dar adevărat

Poliţişti anchetaţi şi retrogradaţi în baza denunţurilor false ale hoţilor pe care i-au cercetat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La câteva zile după ce comisarul-şef Cristian Macsim, şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava, a fost absolvit de orice acuzaţie de procurorii DNA, în dosarul în care a fost acuzat de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, o soluţie similară, de clasare, a venit pe 28 septembrie şi pentru cei trei poliţişti care au fost cercetaţi în acelaşi dosar.După cum am arătat în exclusivitate în ediţia de luni, 3 octombrie, a cotidianului nostru, subcomisarul Marius Ciotău, agentul-şef principal Ilie Pârghie şi agentul-şef principal Constantin Chichiriţă au primit la finele săptămânii trecute soluţie de clasare de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. De vinerea trecută ei au fost repuşi în drepturi şi vor reveni pe posturile deţinute anterior, urmând a-şi recupera şi drepturile salariale pierdute.

 

Un dosar care ar trebui să fie un exemplu despre cum NU ar trebui făcută o anchetă

Totuşi, soluţia de clasare nu ar trebui să însemne şi închiderea acestui dosar şi mai ales a ecourilor sale. Este poate unul din cele mai bune exemple despre cum nu ar trebui să fie făcută o anchetă de către procurori. Practic, după cum se arată chiar în soluţia de clasare, poliţiştii au ajuns inculpaţi şi târâţi în acest coşmar de peste doi ani în baza denunţurilor celor pe care i-au anchetat pentru fapte de furt şi la trimiterea în judecată a cărora au contribuit şi ei.

 

Rolul cheie pe care l-a avut ofiţerul SIPI Todiruţ

Este adevărat că denunţurile inculpaţilor pentru furt au fost susţinute de ofiţerul SIPI  Grigore Florinel Todiruţ, care îi avea pe lista de informatori pe aceştia. Faptul că acesta a venit cu informaţiile legate de presupusa activitate infracţională a poliţiştilor, din activitatea sa de culegere de informaţii, este probabil singura scuză a procurorilor care au instrumentat cazul. Ei pot invoca faptul că au vrut să-şi facă treaba, însă au fost induşi în eroare, fapt pe care nu-l puteau constata imediat. 

Grigore Florinel Todiruţ este cercetat acum într-un dosar de mărturie mincinoasă. Rămâne de văzut dacă acesta va fi trimis în judecată ori dacă va invoca cu succes şi el faptul că a sesizat de bună-credinţă posibile fapte penale.   

 

Denunţuri care nu au fost susţinute de alte probe. De ce au fost atunci maziliţi aceşti poliţişti?

Aşadar, din start aceste denunţuri venite din partea unor suspecţi de furt ar fi trebuit tratate cu rezervă, în sensul că exista posibilitatea de a fi făcute din răzbunare. Nu a fost aşa, iar acum, după mai bine de doi ani, procurorii vin cu ordonanţa de clasare în care scriu negru pe alb că faptele imputate nu există, iar denunţătorii au vrut să se răzbune. Tot procurorii (cei de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, însă ancheta a fost începută de DNA, Serviciul Teritorial Suceava) mai scriu în ordonanţa de clasare că denunţurile inculpaţilor nu au fost coroborate pe parcursul anchetei cu alte mijloace de probă. De ce au fost atunci maziliţi aceşti poliţişti?

 

Concluzie după doi ani de anchetă: denunţ tendenţios şi răzbunător

Vă prezentăm în materialul de astăzi câteva exemple de fapte imputate poliţiştilor, care nu au avut nici o legătură cu realitatea, fapt pe care l-au confirmat şi procurorii abia în ordonanţa de clasare din data de 28 septembrie 2016.

Subcomisarul Marius Ciotău, şeful Secţiei Rurale de Poliţie Gălăneşti, a fost denunţat de unul dintre inculpaţii pentru furt, Traian Constantin Moisiuc. Acesta a sesizat că a fost lovit şi agresat fizic de către ofiţer pentru a-l determina să dea declaraţii în cauza penală în care a fost trimis în judecată. 

Procurorii au constatat că nici un martor nu confirmă agresiunea, ba mai mult, Moisiuc nici măcar nu a fost audiat de ofiţerul Ciotău. Mai mult, chiar denunţătorul a fost confuz, dând declaraţii contradictorii. Iniţial a declarat că nu îl cunoaşte pe cel care l-a lovit, după care a revenit şi a declarat că ofiţerul Ciotău este cel care l-a agresat şi îl cunoaşte foarte bine. „Nu am recunoscut acest lucru, fiindu-mi frică de acesta...”, avea să se justifice denunţătorul.

„Afirmaţiile acestuia (n.r. – ale inculpatul Moisiuc) nu se coroborează cu nici un alt mijloc de probă, având un caracter tendenţios şi răzbunător”, este concluzia seacă a procurorilor.

 

Simple acuzaţii, fără fundament real

La fel au stat lucrurile şi în cazul poliţistului Constantin Chichiriţă, şeful Postului de Poliţie Frătăuţii Noi.

„Nu rezultă că inculpatul Chichiriţă Constantin ar fi produs, falsificat sau ticluit probe nereale sau că ar fi participat la plăsmuirea de probe, care ar fi condus la trimiterea în judecată pe nedrept, în cele două dosare penale, a numiţilor Ciotău Gheorghe Ion şi Ungurean George Romică”, au explicat procurorii. Toate cercetările ulterioare au indicat că probele din dosar au fost obţinute în mod legal.

Vasile Ilie Pârghie, lucrător în cadrul Secţiei de Poliţie Gălăneşti, a fost acuzat că în cadrul percheziţiilor din data de 28 octombrie 2013, la locuinţele lui Gheorghe Ion Ciotău şi George Romică Ungurean, ar fi intrat fără drept în locuinţele lor şi ar fi exercitat ameninţări şi violenţe asupra lor. Din nou, simple acuzaţii, care nu au avut vreun fundament şi nu au fost susţinute de vreo probă.

 

Acuzaţi de contrabandă şi supuşi percheziţiilor. Nu s-a găsit nimic

Cei trei poliţişti au fost acuzaţi de inculpaţii de furt şi că făceau contrabandă cu ţigări. Practic, în scenariul hoţilor, poliţiştii erau infractorii, iar ei i-au deranjat în activitatea infracţională.

„La data de 22.XII.2014, la locuinţele inculpaţilor Ciotău Marius, Chichiriţă Constantin şi Pârghie Ilie Vasile, organele de urmărire penală au efectuat percheziţii domiciliare, ocazie cu care nu au fost identificate bunuri sau obiecte care să aibă legătură cu cauza şi nici bunuri deţinute ilegal, respectiv ţigări provenite din activităţi de contrabandă... Din actele de urmărire penală nu rezultă indicii că cei trei ar fi desfăşurat activităţi de contrabandă sau că ar fi preluat, deţinut, transportat, depozitat şi vândut bunuri sau mărfuri care trebuiau plasate sub un regim vamal”, au arătat procurorii în ordonanţa de clasare. De reţinut că percheziţiile la casele poliţiştilor au fost în decembrie 2014, iar soluţia de clasare a venit abia zilele trecute. Aşadar, denunţurile inculpaţilor pentru furturi, fără a fi susţinute de alte mijloace de probă, i-au ţinut pe poliţişti sub acuzare, privaţi de drepturi şi supuşi stresului anchetei, timp de aproape doi ani de zile.

 

După peste 20 de ani în poliţie au ajuns la munca de jos

Marius Ciotău ne-a vorbit despre coşmarul prin care au trecut el şi colegii săi. Din şef de secţie de poliţie acesta a fost pus la dispoziţie şi fără drept de a desfăşura cercetare penală.

„Am ajuns secretar la Poliţia Rădăuţi şi paznic la intrarea în sediul instituţiei doar pentru că mi-am făcut treaba de poliţist. Solicit ca sistemul judiciar să reacţioneze, iar cei vinovaţi să plătească. Avem multe de spus, dar nimeni nu vrea să ne asculte”, a declarat subcomisarul Marius Ciotău. Atât el, cât şi colegii săi au peste 22 de ani de muncă în poliţie.

El a subliniat că, timp de un an şi jumătate, în dosarul în care a fost acuzat nu s-a întâmplat absolut nimic. De altfel, ofiţerul şi colegii săi au contestat durata prea mare a urmăririi penale, iar instanţa le-a dat dreptate. Practic, verdictul de nevinovaţi, previzibil de multă vreme în acest dosar, a fost amânat foarte mult timp. 

 

Are încredere în continuare în sistemul judiciar şi aduce mulţumiri cotidianului Monitorul de Suceava

Subcomisarul Marius Ciotău a ţinut să precizeze că în ciuda coşmarului prin care a trecut are în continuare încredere în sistemul judiciar românesc şi speră ca cei care l-au denunţat din răzbunare să plătească. El a făcut referire la inculpaţii pentru furturi, dar şi la cel care a dat greutate declaraţiilor, ofiţerul SIPI Grigore Florinel Todiruţ.

Ofiţerul a ţinut să mai transmită mulţumiri şi cotidianului Monitorul de Suceava. La puţin timp după acţiunea DNA prin care cei trei poliţişti şi şeful SIPI Suceava au fost puşi sub acuzare, Monitorul de Suceava a semnalat, în materiale ample, că acuzaţiile din acest dosar ridică multe semne de întrebare.  

 

Unul dintre dosarele în care sunt judecaţi denunţătorii poliţiştilor este aproape de punctul final

Doi dintre inculpaţii în cazurile de furt în care cei trei poliţişti au ajuns să fie la rândul lor inculpaţi şi-ar putea afla chiar astăzi pedeapsa. Curtea de Apel Suceava a rămas în pronunţare pentru data de 5 octombrie în dosarul în care Gheorghe Ion Ciotău şi Traian Constantin Moisiuc sunt judecaţi pentru infracţiuni de furt calificat. De precizat că la prima instanţă ei au fost achitaţi pentru o parte dintre acuzaţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţişti anchetaţi şi retrogradaţi în baza denunţurilor false ale hoţilor pe care i-au cercetat.
 Vizualizări articol: 6317 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Poliţişti anchetaţi şi retrogradaţi în baza denunţurilor false ale hoţilor pe care i-au cercetat3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei