Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 oct 2016 - Anul XXI, nr. 231 (6344)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reparaţie târzie

Cei trei poliţişti târâţi în anchetarea abuzivă a fostului şef al SIPI Suceava, absolviţi şi ei de acuzaţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La câteva zile după ce comisarul-şef Cristian Macsim, şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava, a fost absolvit de orice acuzaţie de procurorii DNA, în dosarul în care a fost acuzat de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, o soluţie similară, de clasare, a venit şi pentru cei trei poliţişti care au fost cercetaţi în acelaşi dosar. Comisarul Marius Ciotău, agentul-şef Ilie Pârghie şi agentul Constantin Checheriţă au primit la finele săptămânii trecute soluţie de clasare de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, automat urmând a fi repuşi în drepturi şi a-şi recupera drepturile salariale pierdute pe perioada anchetei. O reparaţie palidă şi târzie pentru toţi acuzaţii din acest dosar, în care procurori şi-au dat cu stângul în dreptul.

Aproape doi ani de zile cei trei poliţişti şi şeful SIPI suspendat au fost puşi la zid în acest dosar, deşi la puţin timp după descinderile din decembrie 2014 au apărut mari semne de întrebare asupra informaţiilor oferite de cei care i-au denunţat, un lucrător SIPI şi trei inculpaţi trimişi în judecată pentru numeroase fapte de furt.

 

Avocat: „Aceste fapte nu au existat niciodată, sunt invenţiile unui ofiţer SIPI frustrat şi ale turnătorilor săi”

Marius Rădăcină, avocatul care l-a reprezentat pe ofiţerul Marius Ciotău, şef al Secţiei de Poliţie Gălăneşti la data la care a fost pus sub acuzare, a comentat soluţia de clasare: „Este o soluţie preconizată de mine de la bun început, toate datele din acest dosar pledează pentru nevinovăţia celor implicaţi! Aceste fapte nu au existat niciodată, sunt invenţiile unui ofiţer SIPI frustrat şi ale turnătorilor săi.”

 

Acuzaţii grave, care nu au putut fi probate

Acuzaţiile care le-au fost aduse şefului Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava şi celor trei poliţişti de la Secţia Gălăneşti de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie –Serviciul Teritorial Suceava au fost foarte grave. Probe fabricate, cercetări abuzive, abuzuri în serviciu, informaţii importante despre poliţişti implicaţi în ilegalităţi, ignorate.

Pe 22 decembrie 2014, ştirea cu şeful SIPI Suceava, comisarul-şef Cristian Macsim, dus cu mascaţii la audieri la DNA, alături de trei poliţişti de la Secţia Gălăneşti, a fost prezentată pe larg în mass-media locală şi centrală.

Curios, în ciuda acestor acuzaţii grave, comisarul-şef Cristian Macsim a fost lăsat în libertate de două instanţe de judecată.

Faţă de cei trei poliţişti s-a luat măsura controlului judiciar, însă contestaţiile ulterioare la instanţele superioare au dus şi la ridicarea acestei măsuri restrictive.

Dosarulîn care poliţiştii au fost acuzaţi că au comis infracţiuni şi au fabricat probe a vizat trei indivizi acuzaţi de peste 20 de furturi, dar şi de infracţiuni de tăinuire: Ovidiu Adrian Cîrstean, George Romică Ungurean, ambii din Vicovu de Jos, şi Gheorghe Ion Ciotău - din Costişa - Frătăuţii Noi. Ultimii doi, Ungurean şi, în special, Ciotău (nu are nici o legătură de rudenie cu poliţistul Ciotău implicat şi el în acest dosar, fiind doar o coincidenţă de nume), erau informatori ai unui anume „Florin”, ofiţer SIPI. Acesta este nimeni altul decât Grigore Florinel Todiruţ, fratele fostului şef al IPJ Suceava Ioan Nicuşor Todiruţ.

Plângerea care le-a adus poliţiştilor dosarul penal a venit în baza unor sesizări ale lui Grigore Florinel Todiruţ, la acea vreme subalternul şefului SIPI Suceava, comisarul-şef Cristian Macsim.

 

Percheziţii acasă la poliţişti, după denunţurile făcute de suspecţii încătuşaţi

Bomba a explodat în decembrie 2014, când poliţiştii Secţiei Gălăneşti au fost chemaţi la audieri la DNA, prima oară ca martori, iar apoi s-au trezit acasă cu mascaţii şi aduşi în faţa procurorilor anticorupţie, fiind acuzaţi de comiterea mai multor infracţiuni.

Toate astea, în baza unor denunţuri făcute de informatorii ofiţerului din structurile de informaţii, nimeni alţii decât cei acuzaţi de un şir întreg de infracţiuni.

Printre exemplele de denunţuri se numără: un inculpat într-un dosar de furt care reclama după un an şi jumătate că a fost bătut de un poliţist sau un alt inculpat, acuzat tot de spargeri de locuinţe, care pentru a justifica cum s-au găsit acasă la el ţigări de contrabandă le-a spus celor de la DNA că i-au fost oferite drept mită de poliţişti, după ce i-a prins pe aceştia în flagrant în timp ce făceau contrabandă.

Aceste declaraţii, care ridică semne de întrebare şi unui neavizat, coroborate cu declaraţiile ofiţerului SIPI „Florin”, implicat în tabăra acuzării, au dus la inculparea ofiţerului-şef Maxim şi a celor trei poliţişti din Gălăneşti în acest dosar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cei trei poliţişti târâţi în anchetarea abuzivă a fostului şef al SIPI Suceava, absolviţi şi ei de acuzaţii.
 Vizualizări articol: 5829 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cei trei poliţişti târâţi în anchetarea abuzivă a fostului şef al SIPI Suceava, absolviţi şi ei de acuzaţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei